Siyaset erken ısındı. Siyasi söylemler de sertleşti. Tüm bunları göz önünde bulunduranlar ise ‘Erken seçim’ seçeneğini de gündemde tutuyor.

Ankara kulislerinde 2020 Kasım ayında erken seçim olacağı yönünde oldukça çok fikir beyan eden var. Diğer yandan Cumhurbaşkanlığı sisteminin tam olarak oturmadığı ve bu nedenle toplumda da bir rahatsızlık olduğu algısı yayılmakta.

Meclis 27. Dönem 3. Yasama Yılına henüz yeni başladı. Başta Yargı reformu olmak üzere topluma dokunacak iyileşmeler oldukça ‘Erken seçim’ söylemleri de azalır diye düşünüyorum.

Diğer yandan 40 artı bir tartışmaları gündemi oldukça meşgul etti. Bence tamamen gereksizdi. Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan, eski bakan Faruk Çelik’in 40 artı 1 önerisiyle ilgili “Bu Faruk Bey’in kendi açıklamasıdır. Partimizin düşüncesi değildir. 50 artı 1 zaten bizim milletimizin onayına sunduğumuz ve milletimizin de onayladığı bir sistemdir. Bu konuda tartışma yaratacak açıklamalar yapmayın” diyerek tartışmayı bitirdi. İyi de oldu. Aklın yolu bir. Önceki yazımda bu konudaki görüşlerimi anlatmıştım.

Seçimlere 3 yıldan fazla zaman var. Seçim başarılarının tek yolu vardır, milletin gönlüne girmek. Ne kadar çok seçmenin gönlüne girilirse, o kadar çok güç kazanılır. Milletin gönlünden düşen parti ağzı ile kuş tutsa başarı elde edemez. Oluşturacağı ittifaklar da itibar görmez. Önemli olan milletin gönlünde ittifak kurmaktır.

Bu bakış açısı ile bir önerimi sunacağım. Önümüzdeki genel seçimlerde, yani Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayları hükümetinde yer alacak başkan yardımcılarını ve bakanları seçim öncesi ilan etsin. Güçlü kadro ile yola çıkan daha çok oy alır.

Liderler kadrosu ile daha da güçlüdür. Bu bakış açısı ile de Cumhurbaşkanı yardımcıları ve kabinede yer alacak bakanlar seçim öncesi ilan edilsin. Böylece kabinede yer alacak Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar da seçim sathında millete kendilerini de tanıtır ve anlatırlar. Milletle iç içe olurlar. İktidara geldiklerinde de milletin sorunlarına daha çok vakıf olmuş olurlar. Daha güçlü olurlar.

Seçim döneminde sadece kendi işi ile meşgul olanların bir anda bakan olarak ilan edilmesi yeni sisteme katkı sunmada yetersiz kaldığını düşünüyorum. Kim bu önerimi ortaya koyar ve milletin önüne çıkarsa, bence o siyasi parti daha çok milletten destek alır.

Dahası milletvekili adaylarının da milletin gönlünü kazanmasını bilen ya da kazanmayı başarmış isimlerden olması önemli. Yeni fikirleri olan, milletin dertleri ile dertlenen adayları tercih edenler de mecliste başarıyı yakalayacaklarına inanıyorum.

Yeni sistemin getirdiklerini iyi görüp, ona göre hareket eden siyasi parti ipi göğüsleyecektir.

Selam ve dua ile…