Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) iki buçuk aylık aranın ardından 27. Dönem 3. Yasama Yılı mesaisine dün yeniden başladı. Özel oturum ile açılan Meclis’te, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Genel Kurul’a hitap etti.

Meclisin ilk gündem maddesi olan yargı paketi de AK Parti grubu adına Meclis Başkanlığı’na önceki gün sunulmuştu. Yargı reformu olarak da bilinen ilk paketin kısa sürede yasallaşması bekleniyor. Ardından da diğer paketler gündeme gelecek. Burada önemli olan muhalefetin de görüşüne başvurulmuş olmasıdır. Muhalefetin bu konudaki duruşunu daha net olarak görebilme şansımız olacak.

Yargı paketinin yasallaşması ve diğer paketlerin de hızlıca gelmesi önemli. Çünkü FETÖ’nün tahrip ettiği alanların bu dönemde mecliste onarılması gereklidir. Milletin yararına olan işlerin biran önce çıkması elzemdir. Aksi halde bu işten iktidar da daha çok sıkıntı çekeceğini söylemek durumundayız.

Diğer yandan ciddi anlamda af söylemleri de gündemde. Bir affın çıkmasının söz konusu olmadığını söyleyebilirim. Ancak infaz sisteminde değişiklikler yapılması üzerinde çalışmalar sürüyor. Denetimli serbestlik müessesi genişleyebilir. İlk kez suç işleyenlere yeni bir şans sunulması gibi de değerlendirilebilir.

Cezaevlerinin kapasitesinin çok üstünde yoğunluk yaşaması da bu sorunun aciliyetini gündemde tutuyor. Gerçek suçlu ile mağduriyet arasındaki ince çizgi söz konusu olduğundan bu işin tüm siyasi partilerle çözülmesi en sağlıklı yol olduğunu da düşünüyorum. Çünkü mazlumun ahından korkun!

Ayrıca bu dönem Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyumun güçlendirilmesi için de Meclis çalışmalar yürütecek. Öncelikle Meclis İçtüzüğü’nün de bu amaçla yeniden düzenlenmesi bekleniyor.

Meclis çalışmalarının yol haritasının tam olarak belirlenmesi ise AK Parti’nin kızılcahamam toplantısında ortaya çıkacağını düşünüyorum. Diğer yandan CHP’de Abant’ta kampa girecek. Dolayısı ile Meclis’in yeni döneminin yol haritaları iki parti için burada belirlenecek.

Bu dönem yeni siyasi partilerin de kurulacağı dönem olacağı açık. Bir iki ay içinde yeni siyasi partiler kadroları ile milletin önüne çıkacak. Kulislerde yeni siyasi hareketlerde önemli isimlerin yer alabileceği de konuşuluyor.

Milletimizin her alanda beklentileri var. Dilerim bu dönem Meclisimiz bu beklentilerin büyük bölümüne çare olur.

Selam ve dua ile…