Wearesocial ile Hootsuit tarafından sosyal medya istatistikleri, “Digital in 2018 in Western Asia” ismiyle yayınlandı.

İnternet kullanıcısı, mobil kullanım, elektronik cihaz kullanım alışkanlıkları gibi çeşitli bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Ben raporda daha çok genel hatlarıyla, ülkemizde ne kadar internet kullanıcısı var, mobil kullanım oranlarımız hangi seviyelerde, sosyal medya ve internette ne kadar ortalama zaman geçiriyoruz bunlara baktım.

Rakamlar şaşırtıcı değil, oransal çıkışlar her geçen seneye göre çıkış sağlamaya devam ediyor. Teknoloji devrinde farklı bir değişim görmeyi de doğrusu zaten beklemiyoruz, sadece bu kadar çok elektronik aletlerle vakit geçirmek ve bağımlı olmak bu konuları irdeleyebilir, bunlar hakkında daha çok akıl yorabiliriz.

Neyse konuyu çok fazla uzatmadan rakamlara geçmek gerekirse;

Ülkemizde genel itibariyle; Nüfusun %67’sini oluşturan 54 milyon internet kullanıcısı bulunuyor. Yaklaşık nüfusun yarısı civarında, 51 milyon sosyal medya kullanıcısı ve yine Nüfusun %54’ü civarında 44 milyon mobil sosyal medya kullanıcısı var.

Yıllık değişimlere baktığımızda, 2007 yılına kıyasla 6 milyon internet kullanıcısı, 3 milyon sosyal medya kullanıcısı ve 2 milyonda mobil sosyal medya kullanıcısının arttığı gözüküyor.

2018 yılında ülkemizde elektronik cihaz kullanımlarına bakmak gerekirse; Yetişkin insanların %98’i cep telefonu kullanıyor ve bu cep telefonlarının %77’si akıllı telefon.

Bilgisayar ve dizüstü kullanım oranları %48, tablet kullanım oranı ise %25 civarında.

Tabi sıra televizyona gelince, hemen hemen herkesin evinde televizyon var, %99.

Kullanım sıklığına bakıldığında ise; ülkemiz insanı günlük 7 saat internette vakit geçiriyor. Bu sürelerin 2 saat 48 dakikası sosyal medyada, 2 saat 44 dakika tv izleyerek ve 1 saat 22 dakika ise müzik dinleyerek geçiriyor.

Türkiye’de internet kullanım rakamlarına bakıldığında ise, %67 civarı yani 54 milyon kişi ve bu kişilerin 51 milyonu internete mobil yani cep telefonundan giriyor. 51 Milyon değişik IP adresi ve 51 milyon ayrı kullanıcı demek.

Türkiye’de sosyal medya kullanım alışkanlıklarına bakıldığında ise; 51 milyon sosyal medya kullanıcısının 44 milyonu sosyal medya sitelerine cep telefonundan giriş yapıyor.

En çok kullanılan sosyal medya siteleri sırasıyla; Youtube, Facebook, Whatsapp, Instagram, Twitter, Google+, Skype, Snapchat, Linkedin, Pinterest, Tumblr.

Rakamlara bakıldığında hepimiz teknolojiyi, interneti ve en önemlisi de sosyal medyayı çok sevmişiz. Günde yaklaşık olarak 7 saat civarında zaman geçiriyor olmamız ise; uyku ve çalışma hayatımızdan arta kalan kısmın tamamı buraya gidiyor gibi görünüyor. Tırnak arasında buna da biraz kafa yormak gerek. Ne kadar doğru yapıyoruz diye.

Dünya ortalamalarında sosyal medya, telefon ve internet kullanım alışkanlıklarında en üst seviyelerde yer alan bir ülkeyiz. Dinlemeden daha çok konuşmayı, görmekten daha çok bakmayı, anlamaktan daha çok anlatmayı seven bir toplumuz. Teknolojinin bu değişimleri neticesinde, umarım çok kısa zaman içerisinde teknolojinin üstüne basarak ileri seviye bir ülke olma yolunda güzel adımlar atan bir toplum oluruz. Teknolojiye esir düşmüş, okumayan, telefon tutmaktan elleri uyuşan bir toplum olmayız diye ümit ediyoruz.

Gördüklerimiz ve yaşadıklarımız ortak, yarın ne olacağımızı birazda siz içinizden geçirin.

Zaman bizim, elimize verilenler, karşımıza konulanlar, içine sokulduğumuz dünyalar birilerinin dünyaları.

Bunu aklımızdan çıkarmayalım.