Katar’ın başkenti Doha’dan yayın yapan Arap dünyasının ünlü televizyon kanalı el-Cezire, geçenlerde yayınladığı Kasım Süleymani animasyonu sebebiyle seyircisinden büyük tepki gördü.

Tepkilerin sebebi, Amerikalılar tarafından Ocak ayında düzenlenen hava saldırısıyla Bağdat’ta öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı’nın animasyonda “İslam ve Müslümanlar için savaşan, Amerika’nın ve İsrail’in kendisinden korktuğu kahraman bir mücahit” olarak takdim edilmesi.

Süleymani’nin Rusya, Suriye rejim güçleri, İranlı askerler ve Şii milisler tarafından yakılıp yıkılan Halep’te dolaşırken çekilen görüntüsünün kullanılması ayrıca infiale yol açtı.

İranlı komutanı öven animasyona Katarlılardan ve hatta el-Cezire çalışanlarından dahi yoğun eleştiri geldi.

Kasım Süleymani’nin temsil ettiği İran rejimi, sadece Suriye’de değil Irak’ta, Yemen’de ve Lübnan’da da Müslüman kanı dökmüş bir rejim.

Dolayısıyla el-Cezire’nin yayınladığı animasyonun Arap halklarının neredeyse tamamından tepki görmesi gayet doğal.

Asıl şaşırtıcı olan, başarısını Arap sokağının nabzını tutmasına borçlu olan kanalın tepki göreceğini bilerek böyle bir işe kalkışması ve kendi ayağına kurşun sıkması.

El-Cezire televizyonu Süleymani propagandasıyla meşgulken öte yandan Suudi Arabistan gazetelerinden el-Cezire de Golda Meir güzellemesi yapıyordu.

Gazetenin Siham el-Kahtani imzasıyla yayınladığı makalede, İsrail’in dördüncü başbakanı “seçkin bir kadın” ve “başarı örneği” olarak sunuluyor.

Amerika’da topladığı paralarla Siyonist çeteleri finanse etmesiyle bilinen Golda Meir’i konu edinen söz konusu makale de tıpkı Kasım Süleymani animasyonu gibi tepkiyle karşılandı.

“Suudi Arabistanlı yazar Müslümanlar ve Araplar arasında örnek gösterecek bir kadın mı bulamadı?” şeklinde yorumlar yapıldı.

Aslında meselenin “başarılı örnek kadın” olmadığını herkes biliyor.

Makalenin amacı işgalci Siyonistleri halka şirin gösterip İsrail’le diplomatik ilişki kurmak isteyen Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın “toplum mühendisliği” planına hizmet etmek.

Kasım Süleymani gibi Golda Meir de eli kanlı bir katil.

Bölge halklarına bu ve benzeri isimleri kimse sevdiremez.

El-Cezire kanalının ünü ve prestiji dahi bu bilinci değiştiremez.

Kanal çalışanlarından bazılarının Süleymani animasyonuna gelen tepkiler üzerine “Yayın çizgimizi sizin arzularınıza göre belirleyecek değiliz” türünden ve seyirciye “Siz de kim oluyorsunuz?” dercesine üst perdeden açıklamalarda bulunmaları ise yapılan hatanın üzerine adeta tüy dikti.

Kasım Süleymani animasyonu seyirciden gelen onca tepkiye rağmen kanalın sitesinden kaldırılmadı.

El-Cezire, sadece Twitter’daki tanıtım tweetini silmekle yetindi ve henüz seyircisinden özür de dilemedi.

Yayın hayatına başladığından bu yana diktatör rejimlerden daha çok sokağın nabzına yakın bir yayın çizgisi benimsemesi sebebiyle Arap halklarının takdirini kazanan kanal, yaşanan son olayda sınıfta kaldı.

Seyircinin tepkisini dikkate almaması ve yanlışta ısrar etmesinin el-Cezire’ye olan güveni daha çok sarsacağı kesin.