Var olan sistem bizi yapılandırıyor. Bir de bakmışız ki, sistem içine dahil olmuş gidiyoruz. Var olanı kullanmak bize aşina ve kolay geldiği için, durup düşünmezsek, bu sistem içinde kaynayıp gideriz. Oysa bizim olmamız gereken bir yer, sahip olmamız gereken bir anlayış, ilerlememiz gereken bir yön ve yol var.

Çocukluğumuzdan beri malzeme çantamıza ne koyduysa onu kullanma kolaycılığı, bizi düşünmeden yaşamaya sevk etmişse, insani olarak alt seviyelerde seyrettiğimizin farkında olmalıyız çünkü bizden on yıllarca önce dünyaya gelmiş, farklı bir kültürle şekillenmiş ebeveynlerin elinde büyüdük. Şüphesiz çok erdemli ve güzel yanları da vardı fakat o zamandan bu zamana çok şey değişti. Çocukların bu şartlarda var olma becerisi gösteren ve kendini içten donatacak ahlâkî özellikler ve bu çağın bilgisi ile donatılması gerekiyor. Düşünen, fikir üreten, şartların ve insanların ona uymasını değil, gerektiğinde kendisini değiştiren gerektiğinde ise şartları değiştirmeye çalışan bir dinamik yapı kazandırmak gibi bir hedefimiz de olmalı.

Nereden başlayalım?

Önce durumumuzun farkındalığı için doğru soru ve ardından doğru kavli ve fiili dua etmenin gerekli olduğu kanaatindeyim. Şu soruları sorabiliriz diye düşünüyorum;

Rabbim (c.c), şu anda ben, bulunmam gereken yerin burası olmadığının farkındayım. Ne yapacağım ve nereden başlayacağım konusunda bilgilenmeye ihtiyacım var? Bunu nereden ve nasıl edinmeliyim?Benim bu halimin devamına hizmet eden alışkanlıklarım ve anlayışımı nasıl fark edebilirim ve nasıl değiştirebilirim?Benim sağlam bir duruşa ve bu sağlamlığın devamını getirecek bilgi ve anlayışa ihtiyacım var. Bunlar için hangi kaynaklara yönelmeliyim?Kendimi yeni durumumun aktiflerine taşıyabilmem için neler yapmalıyım?

Bu ve benzeri sorulardan sonra;

Allah’ım (c.c), benim algılarımı, eskisinden kurtarıp yeni ve doğru bir sisteme adapte etmem konusunda bana yardım et.Doğru bilgi kaynaklarını, örnek şahsiyetleri ve hem başkalarının hayat tecrübeleri hem de kendi tecrübelerimi doğru değerlendirip hayat dersleri çıkarabilmemi nasip eyle.Beni olmam gereken yere taşı ve bunun için ne yapmam gerekirse onu yapmam konusunda arayışımı ve gayretimi artır.Allah’ım (c.c), bulunduğum seviyenin ahlâkından, Senin istediğin ahlâka beni taşı.Hayırlı ve iyi durumları ısrarla isteyen ve bunun için gerekli gayreti gösterenlerden eyle.Ne zaman biteceği belli olmayan bu dünya hayatını, olabileceğimiz en üst insanî mertebeye ulaşarak insan-ı kâmil olma yolunda bizleri sağlam adımlarla yürüt ve bizi peygamber ahlâkına sahip kıl. Senin gücün her şeye yeter.

Doğru soru doğru duaya, o ise doğru bir hayat yolcudur. Ya İlâhi, bizi doğrulardan olacak bir hayatla ödüllendir inşallah.

Saliha Erdim  17.05.2020