Mekke-i Mükerreme’den Medine-i Münevvere’ye olan hicret kaç yılında yapılmıştır? Hicret’in İslam tarihindeki ve Müslümanlar indindeki önemi nedir? Müslümanlar için tarih başlangıcı olarak kabul edilen hadise ile alakalı kelime anlamı, gerçekleştiği dönem ve sonuçları sıkça araştırılıyor. Peki, Peygamberimiz Muhammed Mustafâ -sallallâhu aleyhi ve sellem-in ve ashâbının Medine-i Münevvere’ye göç etmesiyle gerçekleşmiş olan Hicret nedir? Mekke’den Medine’ye hicret kaç yılında yapıldı? Hicret’in İslam tarihinde ve Müslümanlar yanındaki önemine dair bilgilere haberin devamından erişebilirsiniz…

Hicret nedir? Mekke’den Medine’ye hicret kaç yılında yapıldı?

Hicret; Peygamberimiz Muhammed Mustafâ -salllallâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in İslâmiyeti yaymaya başladığı ilk yıllarda Mekke-i Mükerreme’deki müşriklerden gördüğü aşırı baskılar nedeniyle Medine-i Münevvere’ye göç etmesidir. M.S. 622 yılında gerçekleşmiş olan bu hadise, İslam takviminde tarih başlangıcı olarak kabul edilmiştir.

Hicret (هجرة) sözcüğü Arapça kökenlidir. ‘Terk etmek, ayrılmak, bir yerden başka bir yere göç etmek’ anlamlarını taşır.

Genel anlam ve kullanımda hicret, bir İslam dini kavramı olarak, herhangi bir Müslüman birey veya topluluğun, inançları (Müslüman oluşları) yüzünden baskı gördükleri bir yerden başka bir yere göç etmesine verilen isimdir. İslâm terminolojisinde hicret kavramı ile Peygamberimiz Hazret-i Muhammed -s.a.v.- ve ashâbının M.S. 622 yılında Mekke-i Mükerreme’den Medine-i Münevvere’ye göç etmeleri kastedilir. Safer ayının 26. günü başlayan Hicret, Rebiülevvel ayının 12. günü Medine’ye 3 km uzaklıkta bulunan Kubâ’ya ulaşılmasıyla tamamlanmıştır.

Mekkeli müşriklerin baskılarına dayanamayan Müslümanlar, daha önce de iki kâfile halinde Habeşistan’a hicret etmişlerdir.

Hicret, Halife Ömer bin Hattab -radıyallâhu anh- zamanında Hicrî takvimin başlangıç yılı kabul edilmiştir. Hicri takvimin başlangıcı 16 Temmuz 622 olarak belirlenmiştir.

Hicret’in sonuçları

İslâmiyetin yayılması için elverişli bir ortam oluşmuştur. Göç edenlere Muhâcir[göç edenler], Medine-i Münevvere’de onları ağırlayan ve yardımcı olan Medineli Müslümanlara da Ensâr[yardımcılar] denildi. Medine-i Münevvere’de İslam Devleti‘nin temelleri atılmıştır. Medine’deki Yahudilerle Medine Antlaşması imzalandı. Medine-i Münevvere’ye Mescid-i Nebevî yapılmıştır. Mekke-i Mükerreme Dönemi sona ermiş Medine-i Münevvere Dönemi başlamıştır. Mekke ve Medine halkları arasında kardeşlik tesis edilmiştir. Hicrî takvim’in başlangıç yılı Hicret’in gerçekleştiği yıl olarak benimsenmiştir.

Editör: TE Bilisim