Burka nedir, ne demek? Soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Taliban’ın Afganistan’ın birçok şehrini ele geçirmesinin ardından ülkeden yoğun bir göç başladı. Kısa süre önce Kabil’e de giren Taliban’ın sözcüleri yaptıkları açıklamalarda ılımlı bir tavır ortaya koymalarıyla birlikte arama motorlarında gündem olan Burka kıyafeti hakkında merak edilen detayları sizler için araştırdık. Peki, Burka nedir, ne demek? Burka ne anlama geliyor? İşte tüm detaylar haberimizde…

BURKA NEDİR, NE DEMEK?

Burka, her taraftan kapalı, giyenin önünü görmesi için yüz kısmı kafesli çarşaftır. Taliban yönetimi zamanında Afganistan'da giyilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Yeni yönetimle serbest bırakılmasına rağmen, halk bazında büyük bir değişim görülmemiştir. Bunun dinî, geleneksel ve sosyal sebepleri olduğuna dair yorumlar yapılmıştır.

Şu anda yaygın olarak Afganistan, Pakistan ve Hindistan'ın kuzey bölgesinde rağbet görmekle beraber, dünyanın hemen her yerinde kullanılmaktadır. Ayrıca bazı koyu Yahudi mezhepleri de burka benzeri tüm vücudu örten kıyafetler giymektedirler.

BURKA NE ANLAMA GELİYOR?

Burka kelimesi Türkçe'de "Bedevi kadınların giydiği ve gözler dahil bütün vücudu örten çarşaf" anlamına gelir.

Arapça brḳˁ kökünden gelen burḳaˁ veya burḳuˁ برقع z "Bedevi kadınların giydiği ve gözler dahil bütün vücudu örten çarşaf" sözcüğünden alıntıdır.

Editör: TE Bilisim