Laptop ısınma sorunu, bilgisayarınızın sürekli olarak kapanmasına, işlemleriniz sırasında tıkanıp kalmasına ve devamlı olarak donmasına sebep olur. Bu kötü durumlardan kaçınmak için bilgisayarınızla düzenli olarak ilgilenmeniz gereklidir.

Laptop Isınma Sorununa Ne Sebep Olur?

Dizüstü bilgisayarların ısınması anormal bir durum değildir. Ancak, kimi durumlarda bilgisayarlar kullanılmıyorken, boşta duruyorken bile aşırı ısınmaya ve dolayısıyla düzgün çalışmamaya başlarlar. Bu durumun yaratacağı can sıkıcı durumlardan kaçınmak için bilgisayarınıza düzenli olarak bakım yapmanız gereklidir. Isınma sorununa sebep olan en büyük faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Bilgisayar fanlarının doğru çalışamaması sebebiyle yetersiz soğuma.
  • Arka planda sürekli çalışan programların işlemciyi sürekli olarak kullanmaları.
  • Donanım ve işlemcilerin eski versiyonlarının kullanıyor olması

Laptop Aşırı Isınma Sorunu Nasıl Tespit Edilir?

Aşırı ısınma problemi, bilgisayarınızın eskisi gibi çalışmaması sonucu anlayabileceğiniz bir durumdur. Aynı zamanda, bilgisayarınıza dokunduğunuzda da normalden daha sıcak olduğunu tespit etmeniz mümkündür. Bilgisayarınızın normalden çok daha ağır çalışması, sürekli olarak donması veya açık haldeyken aşırı ısındıktan sonra bir anda kapanması, aşırı ısınmanın en çok yarattığı bilgisayar semptomlarıdır. Eğer bu problemler ile karşılaşıyor iseniz farklı ipuçlarını kullanarak laptop ısınma sorunlarından kurtulmayı başarabilirsiniz.

Laptop Isınma Sorunu Fanlar Aracılığıyla Nasıl Giderilir?

Soğutma sisteminin düzgün çalışması bilgisayarın ısınmaması ve yüksek performans vermeye devam edebilmesi için elzemdir. Fanlarınızın temizlenmesini ve tozdan kurtulmasını sağlayarak soğuma sistemini güçlendirebilirsiniz. Fanlarınızı şu adımları takip ederek temizlemeniz sonucunda işleminizi gerçekleştirebilirsiniz:

  • Bilgisayarınızın şarj kablosunu fişten çıkarın.
  • Bilgisayarınızı kapattıktan sonra dikkatli bir biçimde, fanların olduğu yan ve arka kısımlara fön makinesi tutarak tozu dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bilgisayarınızı açarak da fanları temizlemeniz mümkündür.
  • Fanlarınızı tutan vidaları dikkatli bir biçimde söktükten sonra, fanları yerlerinden çıkarmadan elektrik süpürgesi veya saç kurutma cihazı kullanarak aralara sıkışmış olan tozun dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz.
  • Aynı zamanda, diş fırçası yardımıyla fanların arasını ve üstlerini de temizleyerek düzgün çalışmalarını sağlayabilirsiniz.

Laptopun Isınmamasını Sağlamak İçin Neler Yapılması Gereklidir?

Isınmanın önüne geçmek için, temizleme ve bakım yapmanın dışında uygulayabileceğiniz basit işlemler de bulunur. Laptop ısınma sorununun önüne geçmek için şu ipuçlarını takip edebilirsiniz:

  • Bilgisayarınızın altına yerleştireceğiniz bir soğutucu ile USB bağlantısı sayesinde ekstra fanlara sahip olabilirsiniz. Bu, ısınma sorunlarınızın da önüne geçecektir.
  • Bilgisayarınızı diziniz üstünde kullanarak fanların önünü tıkayabilirsiniz. Bu yüzden, bilgisayarınızın düz bir zeminde ve soğutucu ile kullanılması ısınma sorunundan kurtulmanıza yardımcı olur. Eğer dizüstü bilgisayarınızın yan taraflarında da fanlar varsa, onların önünü de kapamamanız gereklidir.
  • Laptopların yüksek güç ve düşük güç modları bulunur. Bilgisayarınızı sürekli olarak yüksek performans modunda kullanarak ısınmasına sebep olursunuz. Güç seçeneklerini kontrol ederek ısınma sorunlarının önüne geçebilirsiniz.
  • Bilgisayarınızı gün içinde ne kadar süre kullandığınıza dikkat etmelisiniz. Sürekli olarak kullanımın yerine bazı zamanlarda bilgisayarınızın dinlenmesini sağlayarak ısınma sorununu aşabilirsiniz.
  • Bilgisayarınızın soğuma sisteminin çalışmasında önemli olan termal macunu, eskimesi durumunda değiştirebilirsiniz.
  • Bilgisayarınızın arka planında sürekli çalışarak işlemcinin sürekli ısınmasına ve yorulmasına sebep olan programları kaldırın.
  • Bilgisayarınızı kullandığınız yerin sıcaklığına dikkat edin.
  • Bilgisayarınızda var olabilecek virüsleri, bir antivirüs programı kullanarak temizleyerek cihazınızın düzgün çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bu yolla, ısınma sorunlarının da önüne geçilebilir.
  • Bilgisayarıınızı sürekli olarak şarj halinde kullanmayın. Zaman zaman prize takılı kalmadan da bilgisayarınızı kullanarak ısınma sorunundan kurtulabilirsiniz.
Editör: TE Bilisim