Bian aydan hayırlı olan Kadir Gecesi'ni içerisinde saklayan mübârek Ramazan-ı Şerif ayına mahsus gün gün yapılacak ibadetler konusu sıkça sorgulanıyor. Müslümanlar, on bir ayın sultânı mübârek Ramazan ayını ibadetlerle dolu dolu geçirerek manevi açıdan kazançlı çıkmak istiyor. teravih namazından başka Ramazan'da gün gün kılınacak namazlar konusunda Peygamberimizin (s.a.v.) tavsiyeleri bulunmakta. Bu bağlamda Ramazan'ın 13. gecesi (13 Nisan Çarşamba'yı 14 Nisan Perşembe'ye bağlayan gece) kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan'ın on üçüncü gecesi kılınacak namazın fazileti nedir? Ramazan'ın 13. gecesi teravih kılmanın fazileti nedir? gibi sorularla Ramazan'da yapılacak ibadetler konusunda yoğun olarak araştırıldığı da dikkatlerden kaçmıyor. Peki, Ramazan'ın 13. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan'ın on üçüncü gecesi kılınacak namazın fazileti nedir? İşte bilgiler!..

*Ramazan'ın 14. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazanın on dördüncü gecesi kılınacak namazın fazileti

Ramazan'ın 13. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan'ın on üçüncü gecesi kılınacak namazın fazileti nedir?

Ramazan ayının 13. gecesi (13 Nisan Çarşamba’yı / 14 Nisan Perşembe'ye bağlayan gece) kılınacak namaz: Peygamber Efendimiz Sallalâhu Aleyhi ve Sellem on üçüncü gecede kılınacak namaz hakkında buyurur ki; "Bu gece bir kimse, 1 Fatiha-i Şerife ve her rekatta 30’ar kere de Felak ve Nâs surelerini okuyarak 6 rekat namaz kılsa, Allâhu teâlâ o kimsenin bütün günahlarını bağışlar. O kimsenin günahları deniz köpüklerinden fazla olsa da…

13. gecede kılınacak namazın vakti

Bu 6 rekat namazın kılınacağı vakit iftar vakti ile imsak vakti arasıdır. 2’şer rekatta bir selam verilir. Namazın kılınış şekli öğle ve yatsının son sünneti gibidir.

13. gece namazına nasıl niyet edilir?

Namaza, ‘Yâ Rabbi’ Niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerifin için namaza, Allâhu Ekber’ diye niyet edilerek başlanırç

Ramazan'ın 13. gecesinde kılınan namazın hükmü

Bu gece kılınan 6 rekat namaz, farz veya vacip olmayıp nafile bir namazdır. Kılınmasında büyük ecir ve mükafat olmakla beraber terk edildiği zaman da manevi açıdan sorumlu olunmaz.

Ramazan'ın 13. gecesi teravih namazının fazileti

Ramazan ayının 13. gecesinde teravih namazını kılan kimseye, Beytullah’ı imar etmiş gibi ecir ve mükâfât bahşedilir. [Dürretü’l-Vâ’izîn]

Câmii ve mescid yaptırmak, onarmak, din hizmetinin devamına katkıda bulunmak, ‘sadaka-i câriye [hiç bitmeyen, kesilmeyen sadaka]‘ olarak adlandırılan ibadetlerdendir. Eğer bu imar edilen mekan Beytullâh ise, kazanılacak ecir ve mükafat elbette katbekat fazladır.

Hadîs-i Şerif: ‘İnsan öldüğü zaman amel işlemesi kesilir. Ancak üç şey bundan müstesnadır. Sadaka-i cariye, kendisinden yararlanılan ilim veya kendisine hayır dua eden salih evlat.’ [Dârimi, Mukaddime, 46]

Mescidleri imar iki türlü olur. Birincisi, maddi olarak binanın inşası ve devamı için hizmetçisi olmak, ikincisi de içerisinde ibadet ederek maksadın hasıl olmasına hizmet etmek.

Ramazan ayının 13. gecesi teravih namazını eda eden kimselere Hadis-i Şerif’te müjdelendiği üzere sanki bu sadaka-i cariyenin en güzelini işlemiş, hem maddi hem manevi olarak Beytullâh’a hizmet etmiş gibi mükâfatın ihsân edilmesi ümit olunur.

Sadaka-i cariyeye örnek: Mescid, yol, köprü, çeşme, yoksullar için aş evi, hastahane ve okul, ilim merkezleri gibi insanların hayırla yararlanacağı yerlerin inşası için doğrudan veya dolaylı olarak verilen sadakadır.

Bu sadakaların sevabı, kişi vefat edip kendi ameli kesilse bile, o mekanlardan insanlar faydalandığı sürece nesiller boyu devam eder…

Ramazan-ı Şerif'te yapılan ibadetlerin mükafatı

Sûre-i Kadir’de bildirildiği üzere, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini içerisinde bulundurması ve Kur’ân-ı Kerîm’in bu ayda indirilmeye başlanması gibi daha birçok hikmete mebnî ‘On bir Ayın Sultanı’ olarak isimlendirilen Ramazan-ı Şerif ayı, senenin en önemli ayıdır. Müminlerin bu ayda yapacağı nafile ibadetler ve sadakalar, diğer zamanlarda yapılacak farz ibadetler gibidir. Bu mübârek ayda yapılan farzlar ise, diğer zamanlarda yapılan yetmiş farza bedeldir.

Ramazan-ı Şerif ayını bol bol Kur’ân-ı Kerim okuyarak, oruç, namaz ve zikirler ile geçirebilen kimseye Allâhu Teâlâ bütün bir sene boyunca bu tür ibadetler yapabilmeyi nasip eder. Bu aya manen hürmetsizlikte bulunan, günahlarında ısrarcı olan kimselerin de, bütün senesinin o şekilde geçmesinden korkulur.

Editör: TE Bilisim