Referandum halka iyi anlatılamaz ise bir sürprizle sonuçlanabilir…

Daha önce yazmıştım. Bir kez daha önemine binaen yazıyorum, söylüyorum. Hep birlikte söyleyelim.

Referandum kararı Meclis’ten geçip mart sonu nisan başı gibi halkın oylamasına sunulacak. Referandum halka iyi anlatılamaz ise bir sürprizle sonuçlanabilir.

İyi anlatımdan kastım maddeler halinde sıralanması değil değişimin neden gerektiği ve ne beklendiğinin şümullü izahıdır.

Örneğin;“Milletvekili seçilebilme yaşı 25’ten 18’e indirilecek” maddesi bana göre en çok tepki alacak maddelerden birisi. Hatta sırf bu maddeden dolayı itiraz edip ret oyu kullanacak olan bile çokça olabilecektir.Hatta bu kanaatimi destekleyen bu madde ile ilgili bir okurumuzun direkt ifadeleri şu şekilde olmuştu: “18 yaşında seçilme Meclis’ten geçmiş. Referandum paketinde bu madde de bulunursa ben ‘hayır’ oyu kullanmayı düşünüyorum. 18’inde Meclis’e giren çocuk ömür boyu maaş alacak, böyle saçmalık olur mu? Başkanlığa çok taraftardım ama bu 18 yaş işi bozuyor bence. Şu emeklilik işini kaldırmazlarsa oyum hayır olacak. Zaten milletvekili adayı olmak da kolay değil. Muhtemelen milletvekili, bakan, işadamı çocukları aday gösterilecek.” Tabii eğer doğru izah edil(e)mezise…

Neyi engelleyip neyin önünü açacağıdır. Erdoğan’la ne kadar ilgisinin olup olmadığıdır. Tek adamlık diye ortaya atılmaya çalışılan safsatanın neden dolayı doğru olmadığı ya da olamayacağıdır.

Ayrıca referandum üzerinden geliştirilen propaganda ve bu propagandanın milletin zihninde nasıl bir karşılık bulacağı ve ne denli bir tepki oluşturacağı iyi hesap edilmelidir.

Kâinat boşluk kabul etmez. Zihin de kâinattan bir zerredir. Küçük kâinattaki büyük boşlukları doğru şeylerle dolduramaz isek yanlış şeyler istila eder ki bu durumun sandığa yansıması telafisi zor siyasi hatalar ve hatta siyaseti de aşıp diplomatik sonuçlar doğurması muhtemeldir.

Piyasalarda ekonomik daralma olduğu, doların, altının, euronun aynı anda arttığı bir saldırı ortamında halkın düzen değiştirmekten -kötü bile olsa- korkarak reddetmesi ya da ertelemesi muhtemeldir.

Bu bakımdan referandum tarihine kadar olan dönem halkın aydınlanma çağı olmalı ve zihinlerdeki tüm soru işaretleri ortadan kaldırılmalıdır. Allah’a (cc) emanet olun!