Muammer Kaddafi’nin amcasının oğlu Ahmed Kaddafu’d-Dem, Libya’daki tüm askeri yetkilileri Trablus’u işgal etmeye çalışan Hafter’e destek vermeye davet etmiş.

Galat-ı meşhur olduğu için Kaddafi yazsak da Libya’nın devrimciler tarafından infaz edilen diktatörünün aile adı “el-Gazzafi”.

Bir şeyi şiddetli bir şekilde atmak, fırlatmak anlamındaki “gazefe” fiilinin “çokça atan, fırlatan” anlamına gelen mübalağalı ismi faili “gazzaf”a, nispet harfi eklenerek türetilmiş bir isim.

Amcasının oğlunun ismindeki “Kaddafu’d-Dem” de aslında “Gazzafu’d-Dem” ve o da Arapça’da “çokça kan atan, fırlatan” demek.

Kıvırcık saçlarıyla daha genç görünmesine rağmen gerçekte 70’ine merdiven dayayan acayip isimli kuzen Kaddafi, işlediği suçlar ve döktüğü kanlar sebebiyle Libya’da yargılanmak üzere aranıyor.

Devrik rejim döneminde üst düzey güvenlik görevlisi olan ve rejimin devrilmesinden kısa süre önce Mısır’a kaçan Ahmed Kaddafu’d-Dem, halen Kahire’de Nil nehrine bakan lüks bir dairede Abdülfettah Es-Sisi’nin himayesinde yaşıyor ve amcasının oğlu gibi Libya’yı yönetme hayalleri kuruyor.

Hafter’i desteklediğini daha önce açıklamıştı

Kaddafi ailesinin sözcülüğünü yapan Kaddafu’d-Dem, ailelerinin Hafter’i desteklediğini daha önce birkaç kez dile getirmişti.

Şimdi de Sputnik’e yaptığı açıklamada, başkent Trablus’taki askerleri ayaklanmaya ve güvenlik merkezlerini ele geçirmeye, Hafter güçleriyle koordineli olarak bölgelerinde devriyeler oluşturmaya davet ediyor.

“Libya Ordusu” olarak adlandırdığı Hafter komutasındaki milislerin halkın çağrısına kulak verdiğini ve dış güçlerin iş başına getirdiği mevcut hükümetin kaçacağını iddia ediyor.

Kaddafu’d’Dem, Ocak 2015’te katıldığı televizyon programında DAEŞ üyelerini “temiz çocuklar” olarak nitelemiş ve Hafter komutasındaki milislerle koordineli olarak hareket eden kanlı terör örgütüne övgüde bulunmuştu.

Trablus’u işgal etme ve Libya’da Mısır’daki gibi bir askeri cunta rejimi kurma planlarının Türkiye ve Libya arasında imzalanan deniz sınırı ve güvenlik işbirliği anlaşmalarının ardından tamamen suya düştüğünü anlayan Hafter, can havliyle son bir saldırı başlattığını açıkladı.

Rus haber ajansına konuşan kuzen Kaddafi’nin Fayiz es-Serrac başkanlığındaki hükümetin kaçacağını iddia etmesi, Hafter’in dördüncü kez ilan ettiği operasyona propaganda desteği mahiyetinde.

Hafter komutasındaki güçleri zafer kazanmış gibi göstermeye çalışan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri medyası da yine aynı şekilde bir dizi asılsız habere imza attı.

Gerçekte ise Hafter ve teröristleri -daha öncekilerde olduğu gibi- dördüncü işgal girişiminde de ağır kayıplar veriyordu.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri, Trablus’a girmeye çalışan Hafter komutasındaki çok uluslu güce direniyor.

İhtiyaç duyduğu anda Türk askerinin yanında olacağını da biliyor.

Libya’yla yapılan anlaşmalar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Talep gelmesi halinde Libya’ya asker göndermeye hazırız” açıklaması UMH güçlerine çok büyük moral üstünlüğü sağladı.

Türkiye’nin attığı adım karşısında Abdulfettah es-Sisi’nin kanatları altında yaşayan Kaddafu’d-Dem’in çağrısının ve Kaddafi ailesinin Hafter’e desteğinin hiçbir önemi yok.