Gün geçtikçe daha da yaygınlaşan tebrik/teşekkür gibi güzel hasletlerin sakilleşmesi veya sığlaşması ile karşı karşıyayız.

Bir sanal tebrik alışverişi gerçekleşiyor. WhatsApp’ın, Viber’in, Messenger’ın vs. sanal server’ından gönderilen elimizdeki Android veya iOS veya Windows işletim sistemi üzerinden bize ulaşan aslında bilgisayarların birbiriyle iletişiminden başka bir şey olmayan tebrikleşmeden bahsediyorum.

Bilgisayarların birbiriyle konuşması, iletişime geçmesi biz Müslümanlar’ın manevi iklimlerinde ne gibi bir fayda sağlayabilir ki? Ya da bizler bilgisayarlar üzerinden yaptığımız bu manevi aktiviteyi(!) sanaldan tebrikleşmeden çıkarıp bir kişinin gönlüne dokunacak dereceden onunla alakadar olsak elde edeceğimiz fayda daha ileri düzeyde olabilir mi?

Gönderen tarafından ne gönderdiği ve kime gönderdiğini fark etmeden bir mesaj ya da görsel ile yüzlerce kişiyi aynı anda tebrik etmesi gerçekten o işi yaptığının bir göstergesi midir? Alıcı tarafında ise birbirinden kopyala/yapıştır metoduyla çoğalmış yüzlerce mesajın kendisine ulaştığındaki rikkati sadece o işi yapmış olmanın ötesine geçemeyen bir yanılgı değil midir?

Zihnimizin bir algıya kurban gitmesinin hezeyanını yaşıyoruz. Bir Müslüman’ın kandilini, gecesini, bayramını sanal araçlarla tebrik etme ve bunu bir rükünmüş gibi yerine getirdikten sonra dünyanın sevabını almış hisle dünyaya dönmemiz yanlış yönetilen algımızın hazin sonu değil midir?

Aslında güzel olan şeyleri yapmak için lüzumsuz para harcamak da neyin nesi? Bu aktivitelerimiz gâvura para kazandırmanın ötesinde bir anlam ifade etmiyor. Müslümanlar birbirlerine mesajlarla mezkûr programların kullanılırlığını artırıp reklamasyon gücünü artırıyor sonra dönüp yeniden daha yüksek paralar ödeyerek oralara reklam vermek zorunda kalıyor gibi bir kısır döngü yaşıyoruz. Bunlar sadece tek bir etken ile temellendirmek doğru değildir ancak en azından yazımızın derdi olan Müslümanlar’ın birbirleri ile olan iletişimini sanaldan gerçeğe çevirmeye yönelik bir dikkat oluşturmaktır.

Bir de bu mesajı 10 kişiye gönderirseniz şöyle sevap alırsınız, Peygamberimize komşu olursunuz vs. gibi akıl ve izandan uzak hurafelerle benzer amaca hizmet eden Müslüman hassasiyetini ve iyi niyetini kullanan dünyaperest müflisler vardır. Bunlara prim vermek aynı kısır döngü içinde erimek değil midir?

Hakiki bir şeyler yapmalı. Etrafına selam vermeyen bir Müslüman’ın WhatsApp üzerinden, SMS üzerinden, Facebook, Twitter, Instagram veya başka başka iletişim araçları üzerinden binlerce tebrik savuran Müslüman olmasının hiçbir anlamı yoktur. En yakınımızdaki insana selam vermekle başlayacağımız tebrikleşme bizi bir yerlere götürecek olan şeyin ta kendisidir. Allah’a(cc) emanet olunuz!