İnsan, kendisini korumasının ve geliştirmesinin birincil görevi olduğunun farkında olmalı. Açlıktan ayakta duramayan, karnını doyurmadan adım atamaz. Kendisinin Yaradan’ından (cc) dolayı değerli olduğunu fark edemeyen, insanların sözleriyle dağılır. Zihninde kendisine doğru cümleler kurduracak örnekler ve bilgiler yoksa, mevcutlar onu doğru bir tutuma yönlendiremez. Yeterli ve doğru beslenmezse, sağlığını kaybeder ve sağlık olmayınca her şey yarım kalır. Bu ve daha sayılabilecek pek çok haklı gerekçeden dolayı, insan önce kendi ihtiyaçlarını gidermeli ve ihtiyacını giderdiği doğru beslenme kaynaklarıyla da irtibatını sürdürmeli.

Bu sistematiğin oluşabilmesi için ilk iş olarak duadan başlanmalı düşüncesindeyim. Doğru bir dua, önce Rabbimizle (cc) irtibata geçirir. Daha sonra, zihnimizi arayışa sevk ederek istenilen yönde adım atabilmek için zemin oluşturur. Yani fiilî ve kavli dua yapmış oluruz.

Kavli dualarımıza birkaç örnek verecek olursak:

Allah’ım (cc), beni olabileceğim en iyi halde bulunduracak şeyler neler ise, bunları fark etmemi, talep etmemi ve gerekeni yapmamı nasip eyle.Bana bilgi verecek ve ihtiyacımı giderecek bilgi kaynakların neler olduğunu görmemi, öğrenmemi nasip eyle.Gördüğüm güzel örneklerden öğrenmemi ve öğrendiğim doğru bilgilerden bir ahlâk çıkarmamı nasip eyle.Gözler, kulaklar, parmaklar vb. beynimizin giriş kapıları. Beynimi doğru kayıtlarla zenginleştirmemi ve hayırlara yönlendirecek nasiplerimi artır.Öğrendiğim bilgilerle derinleşmemi, mütevazı olmamı, bütün insanları kardeş bilmemi ve sevmemi (Allah’a (cc) karşı alenen savaş açanlar hariç), insanların bilmediği, yanıldığı durumlarda, onları asla küçümsemeden sadece yardımcı olabilmek amaçlı yaklaşmamı nasip eyle.Önce kendi yanlışlarımı görüp onları düzeltme konusunda hassasiyetimi ve gayretimi artır.Bana yanlışlarımı ve eksiklerimi söyleyenleri nimet bilmemi ve hemen gereğini yapmamı nasip eyle.Ben doğru davrandıktan sonra, karşımdakinin davranışını zaman bırakıp, doğru davranmaya devam etmemi nasip eyle.Kendimi dua, nezaket, saygı, yardımlaşma ve aklımı geliştirerek korumamı nasip eyle.Gelişim fırsatlarını görmemi, karşılıksız yapılan her iyiliğin beni daha iyi yapacağı, insanları severek ve saygı duyarak ihtiyaçlarına duyarlı olmanın benim için gerekli olduğunu ve geliştirdiğini anlamamı nasip eyle.Kimin ne dediği değil, gerçeğin ne olduğunun, bunun da dinimin ne istediği olduğunu bilerek davranmamı nasip eyle.Her işte, Senin razı olacağın şekil ne ise onu hesaba katmamı nasip eyle.Bana duruş kazandıracak şeyin Sana yürekten bağlanmak ve bana düşeni içtenlikle yapmak olduğunu idrak etmemi nasip eyle.Kendimin korunmasını ve gelişimini nasıl düşünüyorsam, söz ve davranışlarımla, muhataplarımın da gelişimin ve korunmasını hesaba katmamı nasip eyle.