Kendi onursuzluklarını gizlemek için herkesin aynı şekilde düşünmesini ve davranmasını istiyorlar.

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Yüzyılın Anlaşması” adı verilen planı kamuoyuna açıklamasının ardından İsrail hiç vakit kaybetmeden harekete geçti.

Netanyahu, İsrail’e ilhak edilecek Filistin topraklarının belirlenmesi için harita çalışması yapıldığını ve çalışmaların birkaç hafta içinde sona ermesinin beklendiğini açıkladı.

İşgalciler, “Yehuda ve Samarra” olarak adlandırdıkları Batı Yaka’dan çekilme gibi bir niyetlerinin olmadığını zaten her fırsatta dile getiriyorlardı.

Netanyahu da Doğu Kudüs’teki bir Yahudi yerleşkesinde önceki gün yaptığı konuşmada, İsrail için Batı Yaka’sız bir vatanın söz konusu olamayacağını söyleyerek, işgalcilerin Batı Yaka’ya yönelik emellerini bir kez daha ifade etti.

İsrail’in amacı, Batı Yaka’da Filistinlilerin yaşadığı köyleri ve kentleri birbirlerinden kopuk kantonlara bölerek her bir kantonu Gazze Şeridi gibi açık hava hapishanesine dönüştürmek.

“Yüzyılın Anlaşması” planı işte bu amaca hizmet ediyor.

Arap Birliği’nden ret kararı çıksa da Arap ülkeleri plan konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Umman ve Mısır plana destek verirken Filistin davasının tasfiyesine ve Kudüs’ün altın tabakta İsrail’e sunulmasına karşı çıkan birçok ülke var.

Kuveyt Ulusal Meclis Başkanı Merzuk el-Ğanim, “Yüzyılın Anlaşması” planı konusunda onurlu bir tavır ortaya koyan Arap yetkililerin başında geliyor.

Arap Parlamentoları Birliği’nin çağrısıyla Ürdün’de gerçekleştirilen konferansta konuşan el-Ğanim, sözde barış planının ölü doğduğunu ve yerinin tarihin çöplüğü olduğunu söyledikten sonra kameralar önünde planı kaldırıp çöpe attı.

İki hafta önce Türkiye’yi ziyaret eden ve Vahdettin Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilen el-Ğanim, İsrail işgaline karşı duruşunu geçmişte de açıkça göstermişti.

Örneğin, Ekim 2017’de Rusya’nın Petersburg şehrinde düzenlenen 137’inci Dünya Parlamentolar Birliği konferansında yaptığı konuşmada, konferansa iştirak eden İsrail heyetini ağır ifadelerle eleştirmiş, “işgalci” ve “çocuk katili” olarak nitelediği heyet başkanı Nachman Shai’ye “Dünyadaki şerefli tüm parlamentoların tepkisini gördükten sonra çantanı alıp bu salonu terk etmelisin” demişti.

Kuveyt Ulusal Meclis Başkanı’nın “Yüzyılın Anlaşması” planını çöpe atmasına en büyük tepki İsraillilerden veya Amerikalılardan değil, “Siyonist Araplar” olarak adlandırılan kesimden geldi.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Umman ve Mısır’ın plana desteğini alkışlayan söz konusu kesimin önde gelen isimleri, el-Ğanim’in tavrını “şov” olarak niteledi.

Kuveytli yetkiliye aşırı tepki göstermelerinin altında yatan gerçek şu:

Kendi onursuzluklarını gizlemek için herkesin aynı şekilde düşünmesini ve davranmasını istiyorlar.

Aynı gerekçeyle Sudan Askeri Geçiş Konseyi (SAGK) Başkanı Abdulfettah el-Burhan’ı Netanyahu’yla görüştürdüler.

Suç ortakları çoğalırsa ihanetlerinin sıradanlaşacağına inanıyorlar.

Merzuk el-Ğanim’in ortaya koyduğu onurlu tavra kendi aşağılık tavırlarını açığa çıkardığı için tepkililer.

Arapça’da, Trump’ın planını çöpe attığı için el-Ğanim’e tepki gösterenlerin haletiruhiyelerini çok iyi anlatan bir atasözü var:

“Fahişe, tüm kadınların kendisi gibi zinakar olmalarını ister.”