Wagner’in darbe girişimi tüm dünyayı şaşkına çevirdi.

Yazının başında hemen belirtmek gerekir ki ortada yoğun çatışma ve yıkıma neden olabilecek ciddi bir kriz var.

Komplo teorisyenlerinin ve büyük resmi görenlerin yazıp çizdiklerinin sahada bir karşılığı yok.

Bu çevrelere göre Putin, Kiev’den ya da Herson’dan çekilirken de bir oyun kuruyordu.

Ama savaşı yakından takip edenler şunu görüyordu ki, sahada tel tel dökülen bir Rus ordusu ve gizlenemeyecek olan bir hezimet vardı.

Yani savaşı yakından takip edenler açısından Wagner’in darbe girişiminde şaşılacak bir durum yok.

Zira her askeri hezimet ve kaybedilen savaş; iç hesaplaşmalar, gerilimler ve tasfiyelerle sonuçlanır.

Bu süreçte askeri bir hezimetin Rusya’da bir rejim değişikliğinden, içeride farklı seviyelerde yaşanacak tasfiyelere kadar sonuçlarının olabileceğine dair analizler ve beklentiler mevcuttu.

Yani perşembenin gelişi çarşambadan belliydi.

Zira Yıldırım harekatıyla Kiev’i üç günde alma hesabıyla Ukrayna’ya giren Rus ordusunun savaşın dördüncü gününde düştüğü durum, Rusya için Ukrayna’da kolay bir zaferin söz konusu olmadığını açıkça ortaya koymuştu.

İlerleyen günlerde Rus ordusunun yaşadığı ağır personel ve teçhizat kayıpları ve bununla bağlantılı olarak Batı’nın Ukrayna’ya artan silah desteği ise Rusya için Ukrayna’da bir zaferin artık mümkün olmadığını göstermişti.

Rus ordusu savaşın başındaki birkaç ay hariç bırakılacak olursa uzunca bir süredir Ukrayna’da inisiyatifi neredeyse tamamen kaybetmiş durumda.

Seferberlikle cepheye sürülen Rus askerlerinin moral ve motivasyonları yerlerde.

Plansızlık, eksik askeri eğitim ve teçhizat, komuta kademesinin yetersizliği; Rusya’yı Ukrayna’da bir bataklığa sokmuş durumda. 

Uzunca süredir bu sorunları öne sürerek Rus Genelkurmayı’nı açıktan eleştiren Wagner, işi bir darbe girişimine kadar taşımış durumda.

Anlaşılan o ki Ukrayna cephesinde tahmin edilenin ötesinde bir hezimet yaşanıyor; insan ve teçhizat kaybı tahammül edilemez bir noktaya vardı ve Wagner bu durumu kullanmak istiyor.

Bu noktadan sonra Ukrayna’dan onurlu bir çıkışı konuştuğumuz günlerin Rusya için geride kaldığını söyleyebiliriz.

Başkan Putin, büyük ihtimalle bu darbe girişimini bastıracak ama şurası kesin ki darbe girişiminin bastırılması uzadıkça Ukrayna’da eli çok daha zayıflayacak ve Rus ordusunun Ukrayna’daki cepheleri tutması çok daha zorlaşacak.

Zira Ukrayna’daki ateş Rusya’ya sıçradı. Ve Putin açısından öncelik, evdeki ateşi söndürmek.