Ah keşke insan olabilmeyi, erdemli davranabilmeyi bir başarabilsek.

İnsan neye inanırsa inansın, isterse inanmasın, kendisini nasıl tanımlarsa tanımlasın, hangi ideolojiyi benimserse benimsesin, hangi partiyi desteklerse desteklesin, isterse hiçbirini desteklemesin, yapanın inancından, ideolojisinden ve dünya görüşünden bağımsız olarak, yapılan iyi şeylerin görülmesi, atılan güzel adımların takdir edilmesi, dillendirilmesi ve desteklenmesi insani bir erdemdir.

Bu kadarcık insani erdemi ortaya koyamayan kimsenin iyi niyetinden, doğru sözlülüğünden, sözüne itibardan bahsetmek yersizdir.

Niyeti kötü olan kimseden hayır konuşmasını beklemek beyhudedir.

İdeolojisi gözünü karartmış kimseden doğruyu görmesini beklemek, iyi yapılan bir şeye destek olmasını istemek boş bir beklentidir.

Bu türe giren kimseler kanaatlerini oluştururlarken yapılana değil, yapanın ideolojisine, inancına, düşüncesine, içerisinde yer aldığı partiye, gruba bakarlar, ona göre düşünce, söz ve davranışlarını belirlerler.

Muhalif olduğu düşünce ve gruba ait güzel adımları görmeye taktıkları ideolojik gözlük manidir.

Muhalif olmayı, hep bir açık aramak, hep bir olumsuz algı oluşturmak, hep bir eksiklik bulmaya çalışmak zannederler ve iyi yapılan bir şeyi görmezden gelirler.

En iyi yaptıkları şey görmek istedikleri üzerinden olumsuz algı oluşturmak ve muhalif olarak gördüklerini yıpratmaya çalışmaktır.

Aslında dillendirdikleri görmek istedikleri şeydir.

Başta erdemsizlik olarak ortaya konan çaba, sonrasında ihanete kadar kayar.

Bu hareket, kendi ülkesini aşağı gören, kendi milletini küçümseyen, dışarı karşı olumsuz algı oluşmasına katkı sağlayan kıymeti kendinden menkul küçük adamların işidir.

Bu tür küçük adamlar gerek ülke içerisinde, gerekse dışarda kendi cibilliyetlerinin gereğini icra ederler.

Bu tiplerin amacı üzüm yemek değil, bağcıyı dövmektir.

Bu türe girenlerin yapılan iyi bir şeyi görmek, takdir etmek, teşekkür etmek gibi hasletleri yoktur.

Türkiye’nin bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs sebebi ile aldığı önlemler, süreci sağlıklı bir şekilde yürütmesi, sağlık alanında kendi kendisine yeten ülke görünümünün ötesinde, dışarıya da destek veren bir ülke olması onları kesmez, memnun etmez.

Bu sebeple yapılan güzel şeylere dair destekleyici tek bir ifade, yazılarında tek bir bir güzel cümle göremezsiniz.

Çünkü vefasızdırlar.

Vefasıza vefayı anlatamazsınız.

Çünkü erdemsizliği seçmişlerdir.

Hülasa; erdemsizliği tercih edenlerden, ideolojisi gözünü körertmiş kimselerden erdemli tavır bekleyemezsiniz.