Her alanda bilgi ile tecrübelerimizi bir araya getirmek geleceğin inşa edilmesinde çok büyük öneme sahiptir.

Bilgi derken de doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmak amaç edinilmelidir. Özellikle internetin insan hayatına girmesinden sonra maalesef doğru bilgiye ulaşma noktasında ciddi sorunlar yaşanılmaktadır.

Sadece bir kaynaktan değil onlarca hatta yüzlerce farklı kaynaktan süzerek edindiğimiz bilgi ile yolumuza devam etmeliyiz.

Aksi durumda ciddi sorunlar yumağıyla uğraşmak durumunda kalırız ki bu bizim için hem emek, hem zaman, hem maddi hem de manevi kayıpların önünü açar.

Elimizdeki doğru bilgi ile önümüze gelen verilerin değerlendirilmesi özellikle finans alanında karlılığı artırıcı önemli bir etmen olarak değerlendirilmektedir.

Bir şirketin bir önceki yıl bütçesi bir sonraki yılın bütçesi için bir ışık niteliğindedir. Bütçe içerisinde yer alan kalemlerin iyi okunarak değerlendirilmesi sonrasında bir sonraki dönemin yorumlamalarına ciddi bir katkı sunma kapasitesine sahip olunabilecektir.

Aynı mantıkla düşündüğümüzde dün açıklanan ağustos ayı güven endekslerini iyi okumalı ve yorumlamalıyız ki sonraki aylarda nasıl hareket etmemiz gerektiğini bir nebze olsun ortaya koyabilelim.

Öncelikle ülkemizde ağustos ayında hangi alanlarda güven endekslerinin nasıl gerçekleştiğine bir göz atalım.

Perakende ticaret güven endeksi temmuz ayının 0.3 puan üzerinde 94.9 olarak gerçekleşmiş fakat pandemi öncesi döneme göre maalesef Ağustos ayındaki artış pozitif olarak yansımamış gözüküyor. Yani perakende ticaret sektörü salgın öncesi ivmeyi yakalayamamış durumda.

Bu yüzden perakende ticaret sektöründeki işletmelerin önümüzdeki aylar adına dikkatli hareket etmelerinde fayda bulunmakta.

Sanayi yani reel kesim güven endeksi temmuz ayının 5.8 puan üzerinde 106.2 olarak gerçekleşmiş fakat pandemi öncesi döneme göre maalesef Ağustos ayındaki artış pozitif olarak yansımamış gözüküyor. Yani reel sektör salgın öncesinde ki dönemin oldukça gerisinde yer almakta.

Bu yüzden üretim yapan sanayi işletmelerinin önümüzdeki aylar adına aynı perakende sektöründeki işletmeler gibi dikkatli hareket etmelerinde fayda bulunmakta.

Hizmet sektöründeki güven endeksi verisini iyi yorumlamak gerekiyor. Çünkü bu sektördeki endeks verisi sektörün toparlanmayı başaramadığını salgın öncesi dönemden ok uzak olduğunu ortaya koyuyor. Temmuz ayına göre Ağustos ayı verisinin 3.8 puan yukarıda olmasına rağmen sektörün salgın öncesi dönemden çok uzak olduğunu görüyoruz.

Sektörün Ağustos ayı verisi 70.5 olarak gerçekleşmiş. Koronavirüs sebebiyle insanların aldıkları hizmetler seviyesindeki hızlı düşüş ve bu düşüşün salgının seyrine bağlı olarak artması neticesinde sektördeki işletmeleri çok zor günler bekledi ve görünen o ki önümüzdeki aylarda da bu yönlü gelişmeler biraz daha sürecek gibi duruyor.

Son olarak inşaat güven endeksi verilerinde Temmuz ayına göre Ağustos ayında 2 puanlık bir düşüşün olduğunu görüyoruz. Fakat sadece inşaat sektöründe bir önceki aya düşüş yaşanmasına rağmen salgın öncesi dönemin yakalandığına şahit oluyoruz. Bunu da şöyle yorumlamamız gerekiyor; salgın öncesi dönemde konut kredilerinde ki faiz oranları yüksek olduğu için satışlar oldukça düşük seviyelerdeydi. O yüzden güven endeksi bu ay düşmesine rağmen konut kredisi faiz oranları gerilediği için konuta olan ilgi de bir yükseliş oldu ve salgın öncesi dönemde ki rakamlar yakalandı.

Sonuç olarak geçmiş verilerin iyi yorumlanması önümüzdeki sürecin iyi geçirilebilmesi için yeterli ve gereklidir diyebiliyoruz.