İslami Direniş Hareketi’nin ( Hamas) askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 2007 yazında çatışmalara son verip kontrolü ele alması üzerine Gazze Şeridi’nden kaçan Muhammed Dalan’ın adamları birer ikişer Gazze’ye geri dönüyor.

Koruyucu Güvenlik Birimi’nin eski başkanı Reşid Ebu Şibak da geçenlerde Mısır’dan Gazze Şeridi’ne geçti.

Daha önce yasa dışı eylemlere karışan ve ellerinde masum insanların kanları bulunan kişilerin yargılanıp hesap vermekten korkarak kaçtıkları Gazze’ye geri dönmeleri soru işaretlerine yol açtı.

Filistin’de 22 Mayıs’ta parlamento seçimleri ve 31 Temmuz’da başkanlık seçimleri yapılacak.

Dahlan’ın adamlarının bugünlerde Gazze Şeridi’ne dönmeleri hiç şüphesiz seçimlerle bağlantılı ve Hamas’ın yeşil ışık yakmasıyla gerçekleşiyor.

Hamas ve Dahlan arasında seçimler gündeme gelmeden önce de birtakım görüşmeler oluyordu.

Söz konusu görüşmelerin iki amacı vardı:

Birincisi, Dahlan’ın Mısır rejimiyle ilişkilerini kullanarak Gazze halkının sıkıntılarını bir nebze de olsa hafifletmek.

İkincisi, Abbas’a baskı yapmak ve alternatifsiz olmadığını göstermek.

Hamas’ın -hangi sebeple olursa olsun- Dahlan’la dirsek teması kurması geçmişte de eleştirilmiş ve tehlikeli bulunmuştu.

Hamaslılar, Dahlan’ın adamlarının dönüşüne “seçimlerin özgür bir ortamda yapılmasını sağlamak” amacıyla izin verildiğini söylüyor.

Gazze Şeridi’nde bunlar olurken Batı Yaka’da da Fetih içinde oldukça ciddi çekişmeler yaşanıyor.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Yasir Arafat’ın kız kardeşinin oğlu Nasır el-Kudve’yi Fetih’ten ihraç etti.

Fetih Hareketi Merkez Komitesi üyesi el-Kudve’nin ihracına gerekçe olarak “iç tüzüğü ve kararları ihlal ettiği” öne sürüldü.

Asıl sebep ise el-Kudve’nin hareketin resmi listesinden ayrı müstakil bir aday listesiyle seçime gireceğini ve başkan adayı olarak Mervan el-Bergusi’yi desteleyeceğini açıklaması.

İsrail’in 2002’de gözaltına aldığı ve Fetih üyelerinin silahlı eylemlerinden sorumlu tutarak ömür boyu hapse mahkûm ettiği el-Bergusi’ye yakın isimler, esir liderin Temmuz sonunda yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olmaya hazırlandığını söylüyor.

Hem Arafat’ın yeğeni olması ve hem de Mervan el-Bergusi’yle ittifak yapması Nasır el-Kudve’nin Fetih tabanından epey oy almasını sağlayabilir.

Bu da Abbas’ın listesi için felaket olur.

Filistin’de geçmişte bir süre başbakanlık yapan Selam Feyyad da parlamento seçimlerine bağımsız adaylardan oluşan bir listesiyle gireceğini duyurdu.

Feyyad’ın listesinin de daha çok Fetih tabanına hitap edeceği şüphesiz.

Batı Yaka’daki bu rekabetin olası yansımaları konusunda iki zıt görüş var.

Fetih içindeki bölünmenin Dahlan’a yarayacağı ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nin cömert desteği sayesinde Dahlan’ın etrafa para saçıp oy satın alarak seçim yarışında rakiplerinin arasından sıyrılarak öne geçebileceği ifade ediliyor.

Tam tersi görüşte olanlara göre ise Abbas’ın listesine alternatiflerin çıkması Filistin Yönetimi Başkanı’nın politikalarını beğenmeyenlerin Dahlan’a yönelmesini engelleyecek.

Bu iki görüşten hangisinin isabetli olduğunu sandıktan çıkacak sonuç gösterecek.

Tabii Abbas koronavirüs salgınını bahane edip seçimleri ertelemezse…