Birkaç gün önce uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından olan Fitch Ratings dijital paralarla ilgili son derece önemli uyarılarda bulundu.

Özellikle dijital paraların dünya finansal sistemi üzerindeki etkilerinin olumsuz olma durumunda yıkıcı bir etki yapabileceğiyle ilgili tespitler ortaya konuldu.

Dijital paraların finansal sistemi bozuntuya uğratarak ödeme sistemleriyle ilgili ciddi sorunlar yaşanabileceğinin altı çizildi.

Bu para birimlerinin ciddi riskler taşımasının yanında birtakım fırsatları da piyasalara sunacağı belirtildi.

Fırsatların içerisindeki en önemli konu bankacılık alanında geri kalmış ülkelerin finansal sistemlerinin güçlenerek bu konumdaki ülkelerin finansal sisteme kazanımları sağlanmış olması konusudur.

Dijitalleşmenin artmasıyla birlikte birçok maliyetin azalmasıyla birlikte paranın yer değiştirebilme hızının artması ve ödeme güvenliği noktasında iyi bir noktaya gelinmesi finansal sistem üzerindeki pozitif etkiler olarak görülmesi gereken hususlar olduğunun altı çizilmiştir.

Merkez bankalarının dijital paraların kullanımlarının artmasıyla özellikle ödeme datalarıyla ilgili yeteneklerinin daha da artacağı da ayrıca Fitch Ratings tarafından ifade edilmiştir.

Bu para birimlerinin kullanıcılarının kendileriyle ilgili şahsi verilerinin gizlenmesiyle ilgili çok ciddi sorunlar yaşanabilecektir.

Finansal sistemde verilerin gizliliği konusu son derece hassas bir konu olduğundan burada yaşanılacak sorunların çözümünde en ufak bir hataya yer verilmemesi sistemin sorunsuz bir şekilde yoluna devam edebilmesi anlamında da büyük önem arz etmektedir.

Geçtiğimiz günlerde ülkemizde dijital paralarla ilgili kripto para borsasında yaşanan üzücü gelişmeler verilerin önemini bir kez daha ortaya koymuştur.

Kripto para borsasındaki müşterilere ait özel hesap cüzdanlarında bulunan paraların tamamına yakınının farklı sıcak cüzdan adreslerine aktarıldığını ortaya çıkan haberler neticesinde öğrenmiş olduk.

Benzer hadiselerin sayılarıyla birlikte hacimlerinin artması öncelikle olayın yaşanıldığı ülkenin finansal sistemini sonrasında da o ülke ile irtibatı buluna diğer tüm ülkelerin finansal sistemini çökertebilir.

Olumsuzlukların azalması adına dijital paralarla ilgili tüm risklerin titiz bir çalışma ile ortadan kaldırılması finansal sistemlerin güvenliği açısından elzem bir durumdur.

Dolarizasyonun her geçen gün arttığı bununla birlikte enflasyonun da yukarı yönlü hareketinin güçlendiği ülkemizde finansal sisteme dijital paralarla ilgili bir yük bindirmek altından kalkılamayacak yüklerin yüklenilmesi anlamını doğuracaktır.

Tüm bunların yanında faiz ile birlikte yabancı para birimlerinin yönetiminde yaşanılan sorunların ortaya koyduğu tabloda Türk Lirası’nın değer kaybettiğine şahit oluyoruz.

Borsada yabancı payının düştüğü ve yabancı yatırımcının başka ülkelere kaydığı Türkiye’de finansal sistemin üzerine kesinlikle ve kesinlikle dijital paralarla ilgili ek bir maliyet bindirmek sistemin çökmesine vesile olabileceğinden bu konularda kurulacak uzman ekiplere ihtiyaç duyulacaktır.

Ekipler her yönüyle dijital paralara hakim olmalı ve sistemin aleyhine olabilecek en ufak bir ayrıntıyı bile göz ardı etmeden çalışmalıdırlar.

Önümüzdeki süreçte bu para birimlerinin finansal sistemleri etkileyecekleri herkes tarafından bilinen bir gerçekliktir.

Etkilenmenin negatif etkileri önceden bilinildiği takdirde savunma mekanizmaları hızlı bir şekilde geliştirilerek finansal sistemlerin sağlam bir şekilde yollarına devam edilmesi sağlanmalıdır.