Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi önde gelen sosyal platformların çatı şirketi ABD'li Meta, Çin’li rakibi TikTok’la başa çıkmakta zorlanıyor. Yatırımcılara TikTok'un şirketin büyümesinin önünde engel olduğunu söyleyen Meta CEO'su Mark Zuckerberg, antitröst komitesine de rakibin en hızlı büyüyen uygulama olduğunu aktarmıştı.

Meta, genellikle rakip platformları satın almaya çalışarak, satın alamazsa teknolojilerini kopyalayarak çalışıyor. Bunu TikTok’un kısa video akımının Reels adıyla Instagram’a entegre edilmesinde gördük. Kopyalama öyle bir hâl aldı ki, sanki TikTok parça parça Instagram’a göçüyor sanırsınız.

Bir yandan da gizli lobi faaliyeti yürüttüğü belirlendi Meta’nın. Ortaya çıkan bulgular, kirli bir yola girildiğini kanıtlıyor. Washington Post’un ele geçirdiği yazışmalara göre, Cumhuriyetçi Parti’ye yakınlığıyla bilinen ve Cumhuriyetçi Mitt Romney'nin seçim kampanyasını da yürüten danışmanlık şirketi Targeted Victory ile anlaşmıştı Meta.

Bu şirkete verilen görev, TikTok'u karalamak, kamuoyunda itibarsızlaştırmak ve kriminalize etmekti. Doğal olarak bu iş için kesenin ağzının açtı Meta ve büyük ödemeler yaptı.

TikTok'un toplumdaki algısını olumsuz yönde değiştirmek birinci amaç olmakla birlikte, Targeted Victory şirketine, kullanıcıları Meta’nın sahip olduğu platformlara çekmek için algı çalışması yapma görevi de verilmişti. Bunun için Meta’nın yerli ve milli olduğu anlamına gelebilecek vurgular bile yapıldı ABD kamuoyunda.

Öncelikle rakip şirketin Çin merkezli olduğuna dikkat çekilerek, güvenilmez olduğu algısı yerleştirilmeye çalışıldı. Tersini düşünürsek, ABD merkezli Meta’ya da dünyanın geri kalanındaki bizlerin güvenmemesi gerektiği sonucu çıkmıyor muydu bu düşünceden?

TikTok’u gözden düşürmek ve ABD’li kullanıcıları ‘yerli ve milli’ platformlara çekmek için yapılanlar bunlarla sınırlı değildi. Şirketin en kirli faaliyeti, sahte TikTok trendleri uydurmaktı.

Facebook’ta başlayan “Öğretmene tokat at” trendinin TikTok’un işi olduğu propagandası bile yaptılar. Böylece, “Öğretmen tokatlama” trendi Amerikan toplumundan tepki gördü, eleştiriler TikTok’a yöneldi.

Lobi şirketi, ABD'deki sitelere parayla haber yayınlatarak, şimşeklerin TikTok üzerine çekilmesini sağladı. Gazetecilere gönderilen "Kötü TikTok Klipleri" dosyasıyla, TikTok’u karalayan haber ve yazılar teşvik edildi.

Yine kesenin ağzı açılarak, siyasetçiler devreye sokuldu. Onlara platformun Amerikan gençliği için zararlı olduğu söyletildi. Kullanıcılar Meta’nın uygulamalarına yönlendirilmeye çalışıldı. Yargı devreye sokulmaya çalışıldı.

Gençlerin Instagram’a oranla TikTok’ta daha fazla zaman geçirdiğini tespit eden Meta, panikten olmalı, böylesi bir çılgınlığa imza atmış ve suçüstü yakalanmış oldu.

Son bir not: Kampanya finansmanı ve lobicilikle ilgili verileri izleyen OpenSecrets’a göre Meta, geçen yıl lobi faaliyetleri için 20 milyon dolardan fazla para harcadı ve bu rakamla ABD’deki birçok büyük şirketi geride bıraktı.