Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’ye gelmeyin” diye Merkel’e mektup yazan akademisyenler için, “mankurt bunlar” dedi. Manşetlere çıktı mankurt tabiri sonra koltukların varak kaplamasına, üzerindeki hilal var mıydı yok muydu tartışmalarına boğuldu gitti? İzaha muhtaç boşluklar kaldı, yerini bulamadı yani maksat hasıl olmadı.

Esirlerin arasından gücü kuvveti yerinde bir mahareti olan adamlar seçiliyor. Seçilen adam kafasını deri devesiyle kaplayıp bozkırın yakıcı güneşinin altına bir direğe bağlanıyor. Güneşin altında ısınan deri yavaşça küçülüyor ve küçüldükçe adamın kafatasını sıkıştırıyor. Bu konuda araştırma yapanlar yüksek bir acı olmadığını hatta bir süre sonra kafatasında yer alan sinüs boşluklarına yapılan baskının bir zevke bile sebep olduğu iddia ediyorlar. Kafasındaki deri devesi olan adam zevk içinde baskının zevkiyle sarhoş bir halde travma geçirmeye başlıyor ve sonunda akli melekelerini yitirmiş hale geliyor. İşte bu adamlara mankurt deniliyor. Ne yaptığının farkında olmayan gücü kuvveti kesilmemiş aptal köle.

“Muasır medeniyetler” denilen eğitim kalıbı çocukların kafasına takılan deve derisi. Bu kalıp baskı yaptıkça çağdaşlık zevkiyle sarhoş olan bir nesil yetişiyor ve eğitim kalıbı takan adamın emirlerine uyan aptal kölelere dönüşüyor. Tedavisi var mıdır, geri dönüşü var mıdır bilmiyorum ama mevcut durum bundan ibarettir. Moğolların kullandığı mankurtları tehlikeli yapan özellik aptal olmaları değil aidiyetlerini yitirmiş olmaları. Çünkü kendi ülkelerine, kendi halkına hatta kendi ailesine bile saldırabilirler.

Bu ülkenin meselesi sistemin yeni nesil deve derileriyle travma yaşattığı insanların aidiyetlerini yitirmiş olması. Ariflerin yerine aydınlar, münevverlerin yerine entelektüeller yerleştiren sistemle mücadelenin esası sağcı, solcu olmak değil, buralı olmak.

Profesör, sanatçı, yazar, gazeteci gibi özellikleriyle gücü kuvveti yerinde vatan evlatlarının elinden aidiyetleri gidince özellikleri kaybolmuyor savundukları hat ile uğruna mücadele verdikleri davaları kayıp gidiyor. Allah hepimizi muasır medeniyet hedefinin travmalarından korusun.