Tahinin ana maddesi ise susam, vücudun ihtiyacı olan birçok vitamin ve minerali sağlamaktadır. Tahin, bağışıklık sistemimizi destekleyen dört besin maddesi sağlar: Çinko, demir, bakır ve selenyum.

Helva deyince sizi bilmem ama benim aklıma ilk olarak Tahin helvası geliyor. Türk mutfağında ise tahin helvasının yansıra, un helvası ve irmik helvası da bilinen helvalarımızdandır. Un ve irmik helvasını evimizde yapabilsek de tahin helvasını ne yazık ki yapamıyoruz. Helva ülkemizde olduğu gibi pek çok Ortadoğu ülkesi ve balkanlarda da çok yaygındır. Yunan tahin helvası, Selanik helvası gibi. Tahin Helvası mutfağımızın en temel tatlılarından biridir. Yemekte en son gelir. Balıktan sonra sofranın olmazsa olmaz tatlısıdır. Ancak Küçüklüğümde hatırladığım en favori aperatif yiyeceklerden biri helvaydı. Hemen hemen tüm bakkallarda ekmek arasına bildiğiniz bu tahin helvasını koyar öyle yerdik. Şimdi yapılıyor mu pek emin değilim. Ama inanılmaz lezzetli geliyordu bana.

Tahin Helvasının yapılışı

Son derece basit bir yapımı vardır. Su-şeker ve tahinden oluşur. Tahinin ana maddesi ise susamdır. Susam ise vücuda ihtiyacı olan birçok vitamin ve minerali sağlamaktadır. Tahin, bağışıklık sistemimizi destekleyen dört besin maddesi sağlar: Çinko, demir, bakır ve selenyum. Helvanın yapımı ise, şeker-su karıştırılarak yaklaşık 150 ©’ye dereceye kadar kaynatılır. Kaynamış olan şeker 80 ©’ye kadar düşmesi sağlanır. İstenilen kıvama, sıcaklığa ve renge gelmiş olan şeker yoğurma kazanlarına alınır. Tahin eklenerek yoğurma işlemi yapılır. Bu aşamada çeşidine göre (kakao, fındık, fıstık vb.) eklenip yoğurulur. Daha sonra kalıplara dökülür ve dinlendirme odasında oda sıcaklığında 1 gün bekletilir.

Sıcak Helva ve Seyidoğlu Gıda

Tahin Helvası olarak uzun yıllardan beri hep “Seyidoğlu” kullanırım. Gıda üzerine katıldığım tüm fuarlarda da stantlarına mutlaka uğrarım. Sürekli bu stantlarında da sıcak helva dağıtılır. Bayılırım bu tada. Hatta bu lezzeti o kadar severim ki bazen evde helvayı tavada eriterek yerim. Yakından tanıdığım Seyidoğlu Gıda’nın kurucusu Necati Göksu, Gaziantepli bir aileden gelmektedir. Aynı zamanda şu anda İstanbul’da bulunan Gaziantep Dernekleri Federasyonu başkanıdır. 1950’li yıllarda işe baklavacılıkla başlayan Göksu, 1970’lerde ise helva, reçel, tahin-pekmez gibi yeni ürünlere girerek markasını büyütmüştür. Günümüzde gıda konusunda Türkiye’de ve dünyada birçok ürünü tercih edilen bir marka olmuştur. Günde 150 kilo helva üretimiyle başlayan bu yolculuk, 2005’ten itibaren İstanbul Hadımköy’deki 8 bin metrekare kapalı alana sahip tesislerde, şimdilik 30 ton helva, 40 ton reçel, 10 ton kakaolu fındık kreması ve 10 ton tahin-pekmez üreterek devam etmektedir.

Sultan Bacı Baklava

Firmanın ayrıca “Sultan Bacı” markası adı altında baklava dükkânları da bulunmaktadır. Bu mekânlarında kendi ürettikleri baklava ve çeşit çeşit tatlıların yansıra Gaziantep mutfağına ait yemeklerde sunulmaktadır. Hadımköy’de Tem Gişeleri’ne 100 metre mesafede bulunan, 2 katlı çok özel restoranlarının başında ise Favori Lezzetler Ödüllerinde “En Favori Gelecek Vadeden Şef” ödülünü kazanan Serkan Akyıldız Şef bulunmaktadır.

Hem Serkan Şef’imin olağanüstü yemeklerini hem de nefis baklavaları tatmak için buraya mutlaka uğrayın derim. Ayrılırken Seyidoğlu ürünlerinden de almayı unutmayın.