Evet bir büyük boşluk oluştu Türk futbolunda, ağabeylik ve saygı sevgi boşluğu. Olay spordan çıktı, birbirini karalama ve çamur atma eylemine dönüştü; bu durum taraftarlar, yönetimler arasında kopmaya neden oldu. Türkiye Futbol Federasyonu’na, en tepeye bile Türk futbolseveri olumlu bakmıyor artık. Peki neden böyle bir zemin oluştu? Çünkü toplumumuzun alışık olmadığı bir şekilde hızlı ve kirli para var futbolda, içine giren herkes bu mekanizmada yıpranır oldu.

Naklen yayın hakları, iddia, bahis, reklam gelirleri ve benzeri yapılar, kültürü daha içimize oturmayan futbolumuzu başlamadan yapaylaştırdı.

Aslında bazı taşlar ne de güzel oturmuştu. Anadolu’nun ağabeyi Trabzonspor, İstanbul’un Anadolu temsilcisi Fenerbahçespor, avam kamaranın sembolü Galatasaray, boğazın incisi, toplumsal hassasiyetin temsilcisi Beşiktaş Spor Kulübü gibi sağlam dayanaklara dayalı yapılar, genellikle maddi dayanakları nedeni ile zedelendi.

Peki Anadolu kulüpleri bu oluşan yapıda işin neresindeydi? Küçük ama etkili kadrolar kurulacak, dört büyüklere futbolcu sağlanacak ve/veya dört büyüklere ilkelerinde şaştıkları anda hem sahada hem de tribünlerden ders verilecek. Bu denklem mütevazı kalma adına güzeldi, ama Anadolu kulüpleri diyor ki bugünlerde, “Ey İstanbul’un büyükleri, ey Trabzonspor, sizler ayağınızı yorganınıza göre uzatmadınız, yatağı altınızdan alıyoruz.”

Yaşanan tam da bu sanal sözdeki gibidir.

Bakınız Osmanlıspor’a, kısıtlı imkanlarla Avrupa’da da ses getiriyor.

Yani dört büyükler bolluğu yokluğa çevirirken Anadolu kulüpleri, “Sizin elitizmizini, kamaranızı tanımıyoruz” diyor, bolluğun sarhoşu borçluluğun mayhoşu dört büyüklere!

Trabzonspor bu değişimden en çok etkilenen isim çünkü; iç kavgasında Anadolu kulüplerinin kendisine verdiği dersi bir türlü sezinleyemiyor. Çünkü ağabeylik bakidir. Yaşça, boyca büyüktür Trabzonspor, Anadolu’nun diğer kulüplerinden. Ama bu kulüpler Trabzonspor’u yerle yeksan ediyor, çünkü ilkelerinden, geleneklerinden uzaklaşmış bir Trabzonspor var. Söylemlere bakalım, hep maddi… Hani kaybettiğimiz geleneğimiz, Trabzonspor öğretisi nerede?

Trabzonspor’un futbolcusu manikür pedikür yaptırmaya başlayınca bittik diyen taraftarımız bir kez daha haklı.

Bakın bu hafta da Aytemiz Alanyaspor bize bir Anadolu tokadı attı. “Bırak ey Trabzonspor evdeki dertleri, kendi kendini yemeyi bırak, sokaktaki çocuk seni dik biliyor. Yarın bir arenada top koşturacaksan bunun bir yolunun da Trabzonspor gişesi olduğunun Trabzonspor kanaat önderlerinden daha da çok farkında bu çocuk” diyor, bize her hafta yediğimiz Anadolu tokatları…

Ey Trabzonspor, özüne dön!

Her zaman ki gibi yazımın noktasını yazıyorum:

“Trabzonspor Anadolu neferi şampiyon olacak!”