Geçen haftaki yazımızda Türkiye Gençlik STK’ları Platformu tarafından “TÜRKİYE’NİN GENÇLERİ 2018” adıyla Türkiye gençlerini anlamak, tanımak, onların sesine kulak vermek ve beklentilerine karşılık aramak amacıyla yapılan saha araştırmasının bütün bu yönleriyle her biri birbirinden önemli konularda gençlerin bakış açısına yönelik projeksiyon çizmekte olduğunu belirtmiştim. Bu hafta ve önümüzdeki hafta bu önemli araştırmanın sonuçlarını incelemeye çalışacağız.

Gençlerin %39,3’ü hükümetin gençlere yönelik politikalarını başarılı bulduğunu belirtmiştir. Kadın katılımcıların %37,7’si, Erkek katılımcıların ise %40,8’i hükümetin gençlere yönelik politikalarını başarılı bulduğunu belirtmiştir. Yaş grupları arasında 18-21 yaş arası gençlerin memnuniyeti diğer yaş gruplarının altındadır.

Katılımcıların %95,8’i Müslüman olduğunu belirtmiştir. Gençler kendi dindarlık düzeylerini 5 puan üzerinden 3.48 olarak belirtmişlerdir. Katılımcıların %15,2’si bir dine inandığını ve ibadetlerinin tümünü yerine getirdiğini belirtmiştir.

Gençlerin %31,2’si milliyetçi, %29,6’sı Atatürkçü, %16,8’i muhafazakar, %12,6’sı dindar, %11’i ise demokrat olduğunu belirtmiştir.

GENÇLERİN DEĞER YARGILARI VE GELECEĞE BAKIŞI

Gençler genel hayatları ile ilgili mutluluk düzeylerini 5 puan üzerinden 3.23 olarak değerlendirmişlerdir. Kadınlar erkeklere oranla biraz daha mutlu iken; yaş ilerledikçe mutluluk seviyesinde düşüş görülmektedir. Diğer taraftan aylık gelir seviyesi artıkça mutluluk seviyesi de artmaktadır.

Mutluluk için gençlere göre en önemli şartlar; para, aile-çocuk ve saygınlıktır. Gençlerin %84’ü kendini bir topluma veya gruba ait hissetmektedir.

Gençler için en önemli ilk üç değer; vatan sevgisi, aile ve eğitimdir. Ayrıca gençlerin yaklaşık %80’i sahip olduğu dini, milli ve manevi değerler ile gurur duyduğunu belirtmiştir.

Gençlerin kendi sağlık durumları ile ilgili tatmin düzeyleri yüksektir. Ancak mevcut işleri ve eğitimlerinden tatmin düzeyleri düşüktür.

Gençler kendi itibar seviyeleri için 10 puan üzerinden yaptıkları değerlendirmede ortalama değer 7.06’dır. Gençlerin %17,7’si gelecek 5 yıla karamsar bakmaktadır. Gençlerin %43,8’i ailesinin ekonomik durumunun gelecek planları üzerinde en etkili faktör olduğunu belirtmiştir.

Türkiye genelinde 15 – 30 yaş grubu gençlerin yaşam doyum skoru: 6,37’dir. Gençlerin %73,6’sı gündelik yaşantısı içerisinde sosyal hayata katıldığını belirtmişlerdir. Bir okul bitirmemiş kişilerin diğer eğitim seviyesindeki kişilere göre sosyal hayata katılım düzeyleri daha düşüktür.

Gençlerin %77,3’ünün toplumsal alanda ve aile içerisinde kendilerini daha özgür ifade edebildikleri görülmüştür. Gençlerin %63’ü iş hayatlarında düşüncelerini daha özgür ifade edebildiğini söylemişlerdir.

Genel olarak gençlerin %37,7’si hiçbir spor dalıyla ilgilenmemektedir. Kadınların %50,3’nün, erkeklerin %25,7’sinin hiçbir spor dalıyla ilgilenmediği görülmüştür. En çok ilgilenilen spor dalları; futbol, voleybol ve fitnesstır.

GENÇLERİN TEMEL SORUNLARI VE TEHDİT EDEN UNSURLAR

Gençlere göre Türkiye’nin en önemli ilk üç sorunu;  ekonomi,  işsizlik, terördür. Gençlerin en önemli ilk üç sorunu; iş sahası eksikliği,  eğitimde yaşanan sorunlar,  madde bağımlılığıdır.

Gençlerin %31,3’ü sık sık sigara içtiğini, %4,9’u ise sık sık alkol kullandığını belirtmiştir. Gençlerin %4,1’i yalnızca bir kez, %1,2’si ara sıra, %1,1’i ise sık sık uyuşturucu kullandığını belirtmiştir. Madde bağımlılığı gençlerin sorunları arasında üçüncü sırada yer almaktadır.

SOSYAL MEDYA VE MEDYA TAKİP ALIŞKANLIKLARI

Gençlerin %83,3’ü kendilerini sosyal medyada rahat ifade ettiklerini belirtmişlerdir. %87.6’sı sosyal medya kullanımının kendisini mutlu ettiğini belirtmiştir. Sosyal paylaşım sitelerinden sıklıkla kullanılanların sırasıyla instagram, facebook ve twitter olduğu görülmektedir. (Haftaya Devam Edeceğiz İnşallah)