İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı başkanlığındaki bir heyet geçtiğimiz günlerde Yemen’e gitti ve oldukça önemli görüşmeler gerçekleştirdi.

Çataklı, Aden’deki Meaşık Sarayı’nda Yemen Başbakanı Muin Abdülmelik ile bir araya gelerek Türkiye’nin Yemen’e verdiği öneme işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hızlı insani müdahale gerektiren önemli ihtiyaçları araştırmak ve gözlemlemek üzere Yemen’de bulunacak bir Türk ekibin görevlendirilmesi için talimat verdiği bilgisini aktardı.

Görüşmede Yemen’deki insani durum, siyasi ve askeri gelişmeler ile ikili işbirliği imkânları konuşuldu.

Türkiye’nin Yemen halkına insani yardımları artarak devam ediyor.

Çataklı’nın Aden ziyareti, Türkiye’nin Yemen’e ilgisinin sadece “insani yardım” boyutunda kalmayacağının da göstergesi.

İçişleri Bakan Yardımcısı, Husiler’in işgalinden kurtarılmasından bu yana kenti ziyaret eden en üst düzey Türk yetkili.

Heyete Dışişleri Bakanlığı’ndan değil İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkilinin başkanlık etmesi de anlamlı.

Çünkü Aden’de yapılan görüşmelerde insani yardımların yanında güvenlikle ilgili konular da ele alındı.

Türkiye’nin Yemen’deki meşru hükümet güçlerine vereceği destek konuşuldu.

Yemen resmi haber ajansı Saba’nın bildirdiğine göre, Yemen Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Ahmed El-Meyseri, Çataklı’yla görüşmesinde güvenlik, eğitim ve donatım alanlarındaki işbirliği imkânlarını ele aldı.

Türkiye, Somali’de yaptığı gibi, Yemen’de de insani yardım, sağlık ve altyapı projeleri yanında meşru hükümete bağlı askerlere eğitim, silah ve mühimmat desteği sağlayabilir.

Hatta bunun için yine hükümetin talebi ve onayıyla Yemen’de askeri üs dahi kurabilir.

Yerinde eğitim desteğiyle Yemen ordusunu ve güvenlik teşkilatını daha güçlü hale getirebilir.

Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen üzerindeki kirli emellerini ve jeostratejik hedeflerini gerçekleştirebilmek için hükümetin, ordunun ve güvenlik güçlerinin zayıf kalmasını istiyor.

Abu Dhabi, bunun için Cumhurbaşkanı Abdurabbih Mansur Hadi’nin Aden’e dönmesini engelliyor ve hükümeti açıkça hedef almaktan çekinmiyor.

Yemen hükümetinin de BAE’nin kurduğu ve yönettiği paralı milis güçlerinden ve Abu Dhabi’nin Güney Yemen’deki ayrılıkçıları desteklemesinden rahatsız olduğu biliniyor.

Türkiye’nin Yemen ordusuna ve polisine vereceği desteğin hem ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasına ve hem de o topraklar üzerinde huzur ve güvenliğin sağlanmasına katkıda bulunacağı kesin.

En azından meşru hükümete bağlı güvenlik güçlerinin BAE’nin kontrolündeki kanun dışı çetelere karşı eli güçlenir.

Yemenli analistler, Suudi Arabistan ve BAE’nin baskılarından az da olsa kurtulup nefes alabilmek için bölgesel ve uluslararası destek arayan hükümete Türkiye’nin desteğinin cankurtaran işlevi görebileceğini söylüyor.

Türk heyetinin Aden ziyaretine katılan AFAD Başkanı Güllüoğlu’nun verdiği bilgilere göre, 29 milyonluk Yemen nüfusunun 22,2 milyonu yardıma muhtaç durumda.

Ayrıca 5 milyon çocuk yetersiz beslenme, temiz suya ulaşımın olmaması, ilaç ve tıbbi malzemelerdeki eksiklikler gibi nedenlerle kolera başta olmak üzere salgın hastalıklarla mücadele ediyor.

Meşru hükümete bağlı ordunun ve polisin eğitilip donatılarak güçlendirilmesiyle ülkede huzur ve güvenliğin sağlanması hiç şüphesiz açlık ve hastalık gibi diğer sorunların çözümüne de katkıda bulunacaktır.