Antalya Kültür Yolu Festivali, bu yıl dördüncü kez düzenlenen organizasyonun Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde yapılan açılış töreniyle başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un konuştuğu törende, festival kapsamında 40'tan fazla mekanda 440'tan fazla etkinliğin gerçekleştirileceği bildirildi. Festival 8 Kasım'da sona erecek.
Antalya Kültür Yolu Festivali ne zaman bitecek?
Festival 8 Kasım'da sona erecek. Açılış töreni 31 Ekim'de Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde yapıldı. Etkinlikler, kentin farklı noktalarındaki 40'tan fazla mekanda ziyaretçilerle buluşacak.
Antalya Kültür Yolu Festivali'nde hangi etkinlikler var?
Bakan Ersoy'un aktardığına göre program konserlerden sergilere, opera ve bale gösterilerinden tiyatroya kadar uzanıyor. Festivalde 10'dan fazla konser, 30'un üzerinde sergi ve yerleştirme, 30'a yakın atölye, gezi organizasyonları ve fotoğrafçılık etkinlikleri yer alacak. Programda "Anna Karenina", "Carmina Burana" ve "Attila" gibi eserler de sanatseverlerle buluşacak.
Festival konserlerinde hangi sanatçılar sahne alacak?
Konyaaltı Beach Park'ta kurulacak ana sahnede Simge, Poizi, Sefo, Gökhan Türkmen, Ebru Yaşar, Demet Akalın ve Hakan Altun konser verecek. Bakan Ersoy konuşmasında sanatçıların adlarını sıraladı, konser tarihlerini ise belirtmedi.
Festivalde hangi sergiler gezilebilir?
Ziyaretçiler "Osmanlı'nın Mukaddes Emanetleri", "Yaşayan Miras Antalya" ve "Üç Ressam" sergilerini gezebilecek. "Yaşayan Miras" başlığı altında atölyeler, kısa film gösterimleri ve düğmeli evler üzerine bir söyleşi de yapılacak. "Üç Ressam" sergisi ise Mustafa Taviloğlu'nun koleksiyonunu sanatseverlere sunacak. Koleksiyonda Alaeddin Aksoy, Mehmet Güleryüz ve Komet gibi farklı sanat yaklaşımları bir arada yer alıyor.
Festivalde Türk mutfağı nasıl tanıtılacak?
Festival kapsamında ziyaretçiler için 85 lezzet durağı belirlendi. Antalya gastronomi programına şef Mehmet Akdağ ev sahipliği yapıyor. Antalya, Korkuteli, Elmalı, Gömbe, Finike, Beycik ve Kaş rotası ile Manavgat ve Alanya rotaları oluşturuldu.
Ersoy, gastronominin Bakanlık olarak büyük önem verdikleri alanlardan biri olduğunu söyledi. Bakan, "Türk mutfağını dünyada hak ettiği zirveye taşımak ve küresel bilinirliğini artırmak için çalışıyoruz. Festivali Türk mutfağının zenginliğini tanıtmak için bir vitrin olarak kullanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Türkiye Kültür Yolu Festivali kaç ilde düzenleniyor?
Bu yıl 26 ilde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin gelecek yıl 32 ilde yapılacağı açıklandı. Ersoy, festivalin her yıl büyüyerek daha geniş kitlelere ulaştığını ve Türkiye'ye bir marka kazandırdığını belirtti.
Bakan Ersoy Antalya'ya hangi yatırımları açıkladı?
Ersoy, Antalya'ya toplam maliyeti 8 milyar lirayı bulan yatırımlar kazandırdıklarını söyledi. Bunlar arasında 87 milyon liralık yatırımla hizmete açılan İbradı Ormana Kültür Merkezi ile Serik 2 ve Kemer-Çamyuva atıksu arıtma tesisleri yer alıyor. Serik 2 Atıksu Arıtma Tesisi'nde ilave ünitelerin yapımı sürüyor ve Ersoy bu çalışmaların ayın sonunda tamamlanmasını beklediklerini ifade etti.
Bakan ayrıca kentte 5 yıldız kalitesinde 14 ücretsiz halk plajı açtıklarını bildirdi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü aracılığıyla 2018-2026 yıllarında 24 proje ve 101 uygulama işinin tamamlandığını, 9 proje ve 9 uygulama işinin sürdüğünü söyledi.
Antalya'da arkeoloji ve müze çalışmaları ne durumda?
Ersoy'a göre Geleceğe Miras kapsamında 2024 itibarıyla Antalya'da 26 arkeolojik alanda çalışma yürütüldü. 2024-2026 döneminde kazı ve basit onarım çalışmaları için 1 milyar 60 milyon liranın üzerinde ödenek aktarıldı. Koruma ve restorasyon çalışmalarının bilimsel altyapısı için 14 proje tamamlandı, 7 proje sürüyor.
Son 8 yılda Antalya Etnografya, Mevlevihane, Nekropol, Alanya Atatürk Evi ve Likya Uygarlıkları müzeleri ile Side Arif Müfid Mansel Arkeoloji Müzesi ziyarete açıldı. Kentte 2018'den bu yana 8 koruma amaçlı imar planı çalışması yürütüldü, 6'sı tamamlandı, 2'si sürüyor.
Antalya EXPO alanında ne yapılacak?
Ersoy, COP31'in ardından Antalya EXPO alanında Türkiye'nin en büyük ve en önemli fuar, kongre ve etkinlik merkezlerinden birini hayata geçirmek için çalışma başlatacaklarını açıkladı. Bu amaçla Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) çatısı altında profesyonellerden oluşan yeni bir yapılanmaya gidilecek.
Bakan, merkezin kongre ve fuar turizmi ihtiyacına yanıt vereceğini, kış ve bahar aylarına da hareketlilik kazandıracağını söyledi. Ersoy, projenin Antalya'yı M.I.C.E. (toplantı, teşvik gezisi, kongre ve etkinlik) turizminde dünyanın gözde destinasyonlarından biri yapmasını hedeflediklerini belirtti.
COP31 Antalya'da ne zaman yapılacak?
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 31. Taraflar Konferansı (COP31), 9-20 Kasım tarihlerinde Antalya'da düzenlenecek. Ersoy, Türk turizmini 12 aya ve 81 ile yayma hedefleri olduğunu, krizlere dayanıklı bir turizm sektörü oluşturmak istediklerini söyledi. Bakan, bu hedef doğrultusunda Antalya'nın havalimanı kapasite artırımından kara yolu ulaşımına kadar diğer bakanlıklarla işbirliği içinde geliştirildiğini ekledi.
Açılışta başka kimler konuştu?
Antalya Valisi Hulusi Şahin, festivalin Antalya için bir marka haline geldiğini söyledi. Şahin, festivalin Kaleiçi bölgesine dinamizm kattığını ve esnafa da can suyu olduğunu belirtti. AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Ethem Taş ise festivalin kentin mirasının dünyaya tanıtılmasında önemli bir araç olacağını söyledi. Törene AK Parti Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, Kemal Çelik ve Tuba Vural Çokal da katıldı.





