Toplumun gündemini yoğun bir şekilde işgal eden iki konu çözüme kavuşacak.

Uzun zamandır üzerinde mesai harcanan meselelerde aşama kaydedilmekte.

Öncelikle doktorların şiddetten korunması ve özlük haklarındaki iyileştirmeleri ele alalım. Sonrasında da ikinci sorun alanı olarak gündemden hiç düşmeyen sokak köpekleri konusunu aktaralım. Bu konu kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları söz konusu.

DOKTORLARA MÜJDE YAKIN

Malumunuzdur ki; hekimlerimizin yaşadığı sorunlar çok yönlü. Öncelikle maaşlarında iyileştirme bekliyorlar. Nöbetlerin çok uzun saatlerce tutulması yine önemli bir problem. Ve bu duruma eklemlenen başka bir sorun alanı da; özellikle asistan doktorların onur kırıcı biçimde üstleri olan hekimler tarafından, hiç bitmeyen mobinge maruz bırakılmaları, bize gelen şikayet mesajlarının başında yer alıyor.

Doktorların problemlerini çözme noktasında ilk adım, en acil olandan başlatıldı ki ilk sırada “şiddet” meselesi gelmekte.

Agresif hastaların hekimlere yönelik hadsiz şiddet eylemleri artık karşılığını layıkıyla alacak.

TBMM’de kabul edilen yasaya göre sağlıkta şiddet suçu işleyen kişiler tutuklu yargılanacak ve kılık-kıyafetlerinin düzgün olması iyi hal indirimi sebebi olarak değerlendirilmeyecek.

Konuya dair ilk müjdeyi Sayın Cumhurbaşkanı 14 Mart’ta açıklamış ve çözüm için sürecin başladığına işaret etmişti.

İkinci müjde Bakan Koca’dan geldi. Fahrettin Koca, “Malpraktis davalarına karşı getirilen çözümle, sağlık çalışanı, mesleki bilgi ve becerisini, hastasının onayını alarak, fakat kendinden daha emin bir şekilde onun hizmetine sunacak. Sonuç, hem hastanın hem hekimin lehine!” diyerek hekimlere mutlu haberi verdi.

Üçüncü müjde özlük haklarına dair. Sayın Koca’nın açıklaması üç maddeyi kapsıyor.

Şöyle ki;

“1-Sabit ek ödemeler, maaşla tek bordroda merkezi bütçeden ödenecek; herhangi kayba yol açmaksızın emekliliğe yansıtılacak.

2-Döner sermayeden ek ödeme vermeyen hastane kalmayacak. Özverili çalışan hekimlerin, sağlık personelinin ek ödemelerinde artış yapılacak.

3-3600 Ek Gösterge düzenlemesiyle birlikte emeklilikte yeniden düzenleme yapılacak.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan doktorların sorunlarını görmezden gelmedi. Sağlık alanına hassasiyetle yatırım yapan Erdoğan, en kıymetli hazinemiz olan insan kaynağımıza kulak kesilerek beklenen iradeyi ortaya koydu. Şu dakikadan sonra gelecek güzel haberleri beklemekteyiz.

SOKAK KÖPEKLERİ

İstisnasız her gün çeteleşmiş saldırgan sokak köpeklerinin olaylı haberlerini okuyoruz. İçimiz parçalanıyor her bir haberde. Çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek herkes tehdit altında. İnsanlar sokaklarında güvenle yürüyüş yapamaz hale geldi. Köpek popülasyonunda ciddi oranda artış var ve güvensiz sokaklarda, insanımız tedirgin. Daha iki gün önce İstanbul’un en kalabalık caddelerinden birinde yürürken gördüğüm “manzara” can sıkıcıydı.

İki genç tasmalı fakat ağızlıksız Pitbull cinsi köpeğini insanların arasından geçirirken sözüm ona pek havalı yürüyorlardı. Vatandaşlarsa çok tedirgin ve ürkek biçimde yol vermekten başka bir şey yapamadılar. Köpekleri adeta silah gibi kullanan ergen gençler, hayvandan kendilerine güç devşiriyor, matah bir şey yapıyormuş gibi pozlar kesiyor ama hakikatte bu şekilde davranarak insanların hakkına giriyorlardı.

Bu manzara hızla gelişen, sayısız alanda atılım yapan bir ülkeye yakışmıyor. Bu anlamda medeni ölçüleri yakalayabilmeli, sokaklarda güvenle yürüyebilmeli ve “önce insan” diyerek yeni bir politika üretebilmeliyiz.

Bu anlamda yeni gelişmeler var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, saldırıya uğrayan Asiye için çok üzülmüş ve ciddi tepki vermişti.

Ve gelinen aşamada Sayın Erdoğan’dan belediyelere 'barınak' talimatı geldi ve “çalışmaları hızlandırın” dedi.

Böylelikle sokak köpekleri sorununun çözümü için start verildi diyebiliriz.

CHP’DE DEVLET DÜŞMANI BİR İL BAŞKANI

İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında Yargıtay 3. Dairesi'nin beş ayrı suçlamadan verilen mahkumiyet kararının üçünü onamasıyla 4 yıl 11 ay 20 günlük hapis cezası kesinleşti, Kaftancıoğlu'na siyasi yasak getirildi.

Sözde Ermeni Soykırımı iddiasını savunan, devlete “katil” diyen bir kişiden bahsediyoruz. Şahıs; küfürlü tivitleri, Devlet erkanına yazdığı seviyesiz paylaşımları, tarzı ve tutumuyla millet ve devletle bağdaşmayan yabancı bir aklın ürünü.

Bu profilin siyasi bir kimliği olmasaydı bu denli gündem olmazdı ama kişi, HDP’nin değil CHP’nin il başkanı. Geçmişte yazıp  çizdiği her şeyi savunan böyle bir tipolojinin hazmı kolay olmasa gerek. Bilmem belki de çoktan sorun olmaktan çıkmıştır.

CHP hazmedebilir ama burası muz cumhuriyeti değil.

Devletime “katil” diyen, ceddime iftira atan, Devlet erkanına küfreden bir kişinin yargı konusu olması çok doğaldır. Millet ve devletin kırmızı çizgilerini hiçe sayan bu zihniyetteki biri, normal karşılansaydı sorun olurdu. Böyle biri ABD veya Avrupa ülkesinde olsa çoktan vatandaşlığı iptal edilmişti bile.