Yem Bitkileri Desteği Almak için başvuruda bulunmak yeterlidir. Bitkileri hasat etme işlemini gerçekleştirmek en önce, bu bitkilerin üreticisi olanların e- Devlet sistemi veya www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden gerekli olan dilekçeyi doldurarak başvurularını tamamlamaları mümkün olur. Bu başvuru tarihlerini kaçırmamak için, Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’nı aktif olarak takip etmeniz gereklidir.

Yem Bitkileri Desteği Birim Fiyatları Nedir?

Yem bitkilerinin destekleri, ürün ve birim üzerinden hesaplanır ve Tarım ve Ormancılık Bakanlığı tarafından, her seneye ve her bölgeyle ürüne göre yeniden belirlenir. Günümüzde, Yem bitkisi desteklerinin yıllık listesi şu şekilde oluşmuştur:

  • Çok Yıllık Yem Bitkileri (Sulu) – 90 TL
  • Korunga (Sulu/Kuru) – 90 TL
  • Tek Yıllık Yem Bitkileri (Sulu/Kuru) – 60 TL
  • Yapay Çayır Mera – 150 TL
  • Silajlık Ekilişler (Sulu) – 100 TL
  • Kuru Şartlarda Ekilişi Yapılan Yem Bitkileri – 50 TL
  • Yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtlı olduğunun bakanlıkça tespit edildiği havalarda 2021 yılında ekilen Yem bezelyesi, fiğ, Macar fiği, burçak ve mürdümlük için – Alınmış olan Desteğe + %50 ilave destek

Yem Bitkileri Üretim Desteği Başvuru Şartları Nelerdir?

Yem Bitkileri Desteğine başvurmak isteyenlerin bakanlıkça belirlenmiş şartların tamamını karşılıyor olması gereklidir. Bu şartlardan herhangi bir veya birden fazlasını karşılayamayan çiftçilerin destek için başvuruları kabul edilemez. Bakanlık tarafından belirlenen Yem Bitkileri Desteği şartları şunlardır:

  • Desteğe başvurmak isteyen herkes, ÇKS kısa adına sahip olan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne üye olmalıdır.
  • Desteğe başvurabilmek için, ister e-Devlet sistemi üzerinden, isterseniz de fiziksel olarak dilekçeyi doldurarak İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri’ne başvuruda bulunmanız gereklidir. Bu dilekçenin doğru bir şekilde doldurulması halinde de başvurunuz geçerli olarak sayılamaz. Dilediğiniz başvuru yöntemini seçtikten sonra, örnek dilekçenin nasıl oluşturulduğunu ve sizin bunu yeniden kendinize göre nasıl ayarlayabileceğinizi öğrenmek için www.turkiye.gov.tr üzerinden e-Devlet sistemini veya Tarım ve Ormancılık Bakanlığı resmi Internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
  • Desteğe başvuruda bulunmak için, yemleri hasadının tamamlanmamış olması gereklidir. Eğer siz de destek almak isteyen bir çiftçiyseniz ve başvurunuzu reddeilmemesini istiyorsanız, hasat işlemini tamamlamadan başvuruyu yaptığınızda emin olmanız gereklidir. Günümüzde bu sorun, en fazla negatif sonuç veren şart olarak belirlenmiştir.
  • Tarım ve Ormancılık Banaklığı tarafından belirlenmiş olan süreler içerisinde yapılmayan başvurular da ret karşılığını alırlar. Bunun için Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’nı resmi sitesini takip etmeyi sürdürmeniz gereklidir. Yıl içerisinde bir veya birden fazla olabilen bu fırsatı ancak bu şekilde takip etmeniz mümkündür.

Yem Bitkileri Desteği Sorgulama İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Başvurunuzu sonucu öğrenmenin yolu, www.turkiye.gov.tr üzerinden veya şifreniz ve TC kimlik numaranız araclığıyla e-Devlet sistemi üzerinden, başvurunuzu sorgulaması yapmaktır. Yem Bitkileri Desteği miktarınızın hesabınıza, yapmış olduğunuz başvuru çeşidine göre yatıp yatmadığını öğrenmek için e-Devlet sistemi üzerinden sisteme giriş yaptıktan sonra, ekranınızın tam ortasında bulunan arama çubuğuna “Yem Bitkileri Desteği” yazarak ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda, bu yöntem, diğer tüm tarımsal desteklere ve hayvancılık ile ilgili desteklere dair sorgulamalara da ulaşmanızı sağlayacaktır.

Editör: TE Bilisim