Son günlerde bazı Avrupa ülkelerinden ülkemize gelecek olan turistlere uygulanan fiyatları hayretle öğrenir olduk.

Rusya’nın gaz kesintisine gittiği Avrupa’dan Türkiye’ye hem tatil yapabilmek hem de kışı istediği gibi ısınarak geçirmek isteyen ciddi sayıda bir kitlenin rağbet göstermesi beklenen kış turizm sezonundan ülkemize hatırı sayılır bir döviz girişi olacağı kesin gibi görünüyor.

Fiyatlandırmalarda en göze çarpanı 22 günlük 5 yıldızlı otelde uçak bileti fiyatı dahil 599 euro olanıdır.

Bu fiyatın da kimi ülkelerde 300 kimlerinde ise 500 eurosunu devletin karşılamasıdır.

Devletin belirli bir tutarı karşılamasının esas sebebi Rusya’nın yaptığı ve kış boyunca sürecek olan doğal gaz kesintisinin Avrupa vatandaşlarını olumsuz etkilemesidir.

Devletler vatandaşlarının rahat bir kış geçirebilmesi için böyle bir teşvik politikası uygulama kararı almışlardır.  

Cari açığın azaltılabilmesi anlamında ülkemize gelecek turist sayısının artması-gelişmesi, ekonomimiz adına son derece sevindiricidir.

Fakat turizm sektörünün yabancı turiste böyle bir fiyat politikasıyla hizmet etme istemesine rağmen yerli turiste çok daha farklı fiyat politikaları uygulaması anlaşılır gibi değildir.

Özellikle bu yıl gerek yaz gerekse de yaklaşmakta olan kış turizm sezonunda bizim insanımıza çok ama çok yüksek fiyatlarla hizmet verilmek istenmesinin anlaşılabilecek herhangi bir tarafı bulunmamaktadır.

Basit bir hesaplama ile bu kampanyalardan faydalanan bir Avrupalı turistin 5 yıldızlı bir otelimizde günlük ne kadara konaklayacağını ortaya koyalım.

Ortalama bir Avrupa şehrinden Türkiye’ye gidiş-dönüş uçak biletinin en iyi fiyatlandırma ile 200 euro olacağını varsaydığımızda, 22 günlük konaklamaya kalan tutarın 399 euro olduğunu görürüz.

Bu tutar üzerinden hesap yapıldığında, yaklaşık olarak bugün kur ile yabancı turistin ülkemizde günlük 330 TL ye konakladığına şahit oluyoruz.

Ama bizim insanımızın böyle bir rakam üzerinden 5 yıldızlı bir otelde konaklaması mümkün değildir.

Hatta yabancıya uygulanan fiyatın minimum 6 veya 7 katına ancak konaklama yapabilmektedir.

Enflasyonun oldukça arttığı şu dönemde, insanımızın yabancıya uygulanan fiyat üzerinden tatil yapmasına engel olabilecek herhangi bir durum olabileceğine ihtimal vermek mümkün değildir.

Aynı zamanda bizim tesislerimizde bir turist bu şartlarda tatil yapabilirken, bizim insanımıza uygulan yüksek fiyat politikaları vatandaşımızı derinden üzmektedir.

Öyle ki bu yıl tesislerde uygulanan ultra yüksek fiyatlardan ötürü birçok insanımız tatilini çok daha mütevazi bir şekilde yapma yolunu seçmiştir.

Kimi insanımız ise tatilini herhangi bir tesise gitmek yerine köyüne veya kasabasına giderek geçirmek durumunda kalmıştır.

Kendi insanımıza uygun şartlarla tatil imkanı sunamaz iken, bir yabancının komik rakamlarla ülkemizde istediği gibi tatil yapmasını açıklamanın tarifi olmadığını düşünüyorum.

Aynı fiyat politikalarıyla turizm sektörümüzü yönlendirebilirsek turizmden elde edeceğimiz gelirin katbekat artacağına olan inancım tamdır.

İnsanımızın pozitif ayrımcılığa tabi tutulmasının, bizim insanımıza verilebilecek en önemli hediye olacağı düşüncesiyle hareket edildiğinde, her şey yerini bulacaktır.