Geçtiğimiz hafta önce nar, sonra da ıspanak tüketimine bağlı gıda zehirlenmesi vakaları Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Aradan bir hafta geçmiş olmasına rağmen halen toplumu tatmin edici bir açıklama gelmedi.

Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde geçtiğimiz hafta altı kişilik bir aile nar tüketimi sonucunda zehirlenmiş ve ailenin dört yaşındaki kızı küçük Saliha hayatını kaybetmişti. Aradan geçen süre zarfında halen otopsi ve nardan alınan numunelerin analiz sonuçları açıklanmadı. Ayrıca sorumlular hakkında bir işlemin yapılıp yapılmadığına dair bir bilgilendirme da yapılmadı.

İstanbul’da ıspanak tüketimine bağlı 149 kişinin etkilendiği vakada ise zehirlenmenin ıspanağın içine karışan Güzel Avrat Otu (Atropa belladona) ve Şeytan Elması (Datura stramonium) isimli bitkilerin tüketilmesine bağlı olduğu açıklandı. Ayrıca yapılan laboratuvar analizlerinde, ıspanaklarda herhangi zararlı bir mikroorganizmaya veya ilaç kalıntısına rastlanmadığı belirtildi. Anlaşılan o ki, zehirlenmeye neden olan bu otlar ıspanağa oldukça yüksek oranda karışmış…!

Bu vakanın ardından toplumda ıspanağa karşı bir tedirginlik meydana geldi. Zehirlenmedeki belirsizlikler nedeniyle tüketicilerde ıspanak tüketimine karşı bir reaksiyon gelişti. Bu durum ise en çok ıspanak üreticilerini etkiledi.

Bunun üzerine ıspanağın masum olduğu ve ne kadar faydalı bir gıda olduğuna dair haberler yapılmaya başlandı.

Ispanağın kimsenin savunmasına ihtiyacı yok!

Ispanağı savunanlar, zehirlenmenin ıspanaktan değil içine karışmış olan yabani otlardan kaynaklandığı konusunda halkı ikna etmeye çalıştı. Ayrıca vatandaşlar, satın aldıkları sebzeleri yabani otları ayıkladıktan sonra tüketmeleri konusunda uyarıldı.

Ama atlanan bir şey vardı. Bu da, ıspanağın zaten zararlı bir bitki olmadığının ve insan müdahalesi olmazsa bu çapta bir zehirlenmeye neden olmayacağının vatandaşlar tarafından biliniyor olmasıydı.

Gerçekten de ıspanağın kimsenin savunmasına ihtiyacı yok…

Kabahatin;

ıspanağı toplarken içine yabani otları karıştıranlarda,

ıspanağın yabani otlarla karışık olarak pazarlanması işine gelenlerde ve

halka ıspanak fiyatına yabani ot satanlarda olduğu açık.

Burada bilgisizlik var, tedbirsizlik var, haksız kazanç var, kontrolsüzlük var ve halk sağlığının hiçe sayılması var. Ne yok? Sorumluların tespit edildiğine ve gerekli cezai işlemin yapıldığına dair bilgi yok.

Sağlıklı gıda üretiminin güvence altına alınması, halk sağlığının korunması, tüketicilerin kandırılmasının önlenmesi ve üreticiler arasında haksız rekabetin engellenmesi için yapılması gerekenler açık. Çiftlikten sofraya kadar gıda üretiminin tüm aşamalarında denetimlerin düzenli olarak yapılması kadar tüketicileri kandıran ve sağlığıyla oynayanların caydırıcı yaptırımlarla cezalandırılması da gerekiyor.