AGAFED ve gastronomi

Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu (AGAFED) Başkanı Ahmet Karaman şefimin daveti üzerine federasyona bağlı Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği’nin (ELGASDER) organize ettiği “Elazığ Lezzet Şöleni” için yönetimden Adem Yılmaz Şef, ve Akif Budak Bey’le birlikte Elâzığ’daydım. AGAFED çok güzel çalışmalara imza atıyor. GastroTrakya, GastroElazığ gibi etkinliklerin yansıra İstanbul Torium AVM’de 4-5 Aralık, 2021’de yapılacak olan Chocolate Cup 2021 gibi yarışmalar düzenleyen federasyon, bu sayede gastronomiye olan ilgiyi artırıyor.

Elazığ Lezzet Şöleni 2021

ELGASDER, AK Parti Kurucularından Dünya Yerel Yönetimler Başkanı Necati Çetinkaya’nın himayesinde ve TC İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum İlişkileri Genel Müdürlüğü’nün de desteğiyle “Elazığ Lezzet Şöleni 2021” adlı bu projeye imza attı. Toplantıya AK Parti Elazığ milletvekilleri Zülfü Demirbağ ve Sermin Balık, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, Tarım İl Müdürü Dr. Turan Karahan ve birçok kurum yetkilisi ile çok sayıda davetli katıldı. Taşfed başkanı Bayram Özrek, Harbiyiyorum Salih Seçkin Sevinç, Gurmex Emrah Akın, Hürriyet Seyahat yazarı Burcu Gürtürk ve Okan Üniversitesi Gastronomi grubu da İstanbul’dan gelen ekip arasındaydı.

Elazığ gastronomisi dünyaya tanıtılıyor

Tarihi Harput’ta zengin bir mutfak kültürü oluştuğunu vurgulayan ELGASDER Başkanı Harun Seyran, “Elazığ Mutfağı geçmişten itibaren Türk yaşam şeklinin, Türk beslenme alışkanlıklarının ve kültürel etkileşimlerinin bir sonucudur. Orta Asya, Artuklu, Selçuklu ve Osmanlı mutfaklarının birleşimi olan bu mutfak, tereyağı, et ve tahıl çeşitleriyle birbirinden lezzetli geleneksel tatlar içeren ve 1300 çeşide yaklaşan bir yemek yelpazesine sahiptir. 9 bin yıllık mutfak kültürümüzü ve unutulmaya yüz tutmuş yemeklerimizi tüm ülkeye ve dünyaya tanıtmak istiyoruz. Elazığ gastronomi kültürünü, profesyonel ve bilimsel çalışma ile uluslararası alana taşımak en büyük hedefimiz. Farklı medeniyetlere beşiklik yapmış, eşsiz ve kültürel zenginliklere sahip kadim bir şehir olan Elazığ ve Harput yemeklerini, lezzeti ve çeşitliliği ile dünyanın en iyi mutfaklarından biri olduğunu göstermek istiyoruz. Elazığ’a ve Elazığ gastronomisine katkılarından dolayı Sn. Necati Çetinkaya’ya çok teşekkür ederiz” dedi.

Elazığ Gastronomi Temsilcisi Dr. İlkay Gök

Ev sahibi konumunda, kentin gastronomi temsilcisi olmasının yansıra Elazığ gastronomisi projesine de danışmanlık yapan ve bir Elazığlı olan Okan Üniversitesinden Dr. İlkay Gök Hocam da vardı. Akademisyen kimliğiyle Gaziantep ve Diyarbakır gibi kentlere de destek vermiş olan İlkay Hocam, Elazığ Mutfağı Çalıştayının da moderatörlüğünü yaptı. Gastronomi için çok uzun yıllar emek veren ve en büyük hedefinin ülkeye gastronomik anlamda değer katacak öğrenciler kazandırmak olduğunu dile getiren İlkay Gök, Elazığ Gastronomisine ciddi anlamda katkı sunuyor.

Elâzığ’ın 75 çeşit yöresel lezzet

Windyhill Hotel Elazığ’da yapılan Lezzet Şöleninde 75 adet civarında nefis yerel lezzet tanıtıldı. Bu yemeklerin, çorbaların ve tatlıların bir kısmının adını ilk defa duydum diyebilirim. Organizasyonda emeği geçen başta Mehtap Seyran hanıma, Ağın Kadın kooperatifi ve içme Kadın Derneğinde olan tüm kadınlara Türk gastronomisi adına teşekkür ediyorum. Harput köfte, sırın, peynirli ekmek, taş ekmeği, Palu tava, orcik, pipirim aşı kabak borani, ayranlı çorba, kuzu dolması, kaburga dolması, balık çeşitleri, yoğurtlu köfte, ekşili köfte, soğan dolması, etli kofik dolması, etli nahna sarması, lobik çorbası, keşgek pilavı, kış çorbası, taraklık, kâğıt kebabı, incik, peynirli saç gömmesi, süslü fidoş, gül tatlısı, dolanger, hesüde, kurutlu gömme, galbur hurması, gelin helvası gibi.

Elazığ Lezzet Noktaları

Kahve Diyarı

Elâzığ’a geldiğimizde ilk uğrak yerimiz Elâzığ’ın Meşhur Kahve Diyarı oldu. 2013 yılından beri mekânın işletmecisi olan Melih Savcı Bey’in misafirperverliğinde nefis bir kahvaltı yaptık. Kafe işletmeciliğinde ödüllü kişilerden eğitim alan ve sonrasında kendi de eğitim veren melih Bey, İşlerine ciddiyetle ve özveriyle eğildiklerinden olsa gerek 9 yıldır hızla büyüyen bir marka olduklarını belirtiyor. Kahvaltıyla başladıkları mekânda sonrasında atıştırmalıklar, dünya mutfağı lezzetleri, sıcak, soğuk içecekler ve anne eli değmiş tatlıları da menüye eklemişler. Misafirlerini dostlarında ağırlanıyormuşçasına rahat ettirmek de en büyük hedefleri.

Saray Sofrası

Akşam yemeği için bizleri misafir eden Saray Sofrası, gastronomi turizmi anlamında çok iyi tasarlanmış bir mekân olup uzun yıllardır Elâzığ’a hizmet veren bir Saray Yemek kuruluşudur. Saray Yemek Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkerim Yılmaz, 2010 yılından beri Elazığ halkına hizmet verdiklerini ve Elâzığ’a gelen misafirlerin en iyi ağırlandığı yer olmak istediklerini belirtiyor. Saray Sofrası Üretim Tesisleri Elâzığ’ın Merkez ilçesi Akçakiraz’da bulunuyor.

Çırçır Şelalesi ve Keban Alabalık Tesisleri

İsmini çırçır böceklerinden alan ve soğuk bir suyu bulunan Çırçır Şelalesi, Elazığ’ın Keban ilçesinde ve kent merkezine uzaklığı 43 km’dir. Buradaki Alabalık Restoranına Elazığ'a gelen biri mutlaka uğramalı ve balıkların tadına bakmalı bence. Biz de Elazığ programında uğrayıp nefis Türk somunundan da tattığımız tesisin sahibi Ayhan Şimşek, bölgeden üretilen alabalığın Türkiye’deki, toplam üretimin %18’ini karışlamakta olduğunu belirtiyor. Şelaledeki yoğun su sesi eşliğinde balık yemek ve çeşmeden buz gibi akan akarsuyun dibinde çay içmek apayrı bir keyif veriyor insana.

Akbulut Et

Elâzığ’da uğrayıp köftesini ve sucuğunu yediğimiz Akbulut Et, büyük bir geçmişe ve deneyime sahip, Türk tüketicisinin yakından tanıdığı ve gıda sektörünün öncü kuruluşlarından biridir. Akbulut Et’in Elâzığ’daki tesislerinde geleneksel Türk damak zevkine uygun kaliteli ürünler, uluslararası teknolojiye dayalı sistemler ve veteriner hekimlerin gözetimi altındaki sağlıklı etlerden üretiliyor.

Hazar Dibek

Kutlay Sarıkaya ve Levent Keskin tarafından 3 yıl önce kurulan Hazar Dibek markası, dibek kahvesinin lezzetini dünyaya tanıtmayı hedefliyor. Geleneksel bir lezzet olan Dibek kahvesini, her yaş grubuna hitap edecek tarzda 7 çeşit organik ürünle harmanlayıp farklı bir tat, koku, telve ve köpük elde eden firma bu sayede damakta ayrı bir lezzet bırakıyor. Dibek, Çedene, Türk kahvesi ve filtre kahve çeşitleri de olan markanın ürünlerinde renklendirici, tatlandırıcı ve köpük yapıcı hiçbir katkı maddesi bulunmuyor.

Guruomari

Elâzığ’ın Beşik köyünde organik tarım ile uğraşan Üzeyir Yıldız, son yıllarda ürettiği ürünleri “Guruomari” tescilli markası adı altında toplayıp satışa sunuyor. Domates, fasulye, çörekotu gibi insan sağlığına çok faydalı ürünleri organik sertifikası olan arazilerinde yetiştiren Üzeyir bey, üretimde tamamen doğal yöntemler kullanıyor. Domatesleri güneşte kurutuyor sonra işleyip marine haline getiriyor ve cam kavanozlarda saklıyor. Yine kurutulan bu domatesleri yarma ve un haline getirip paketleyip satışa sunuyor. Bölgenin değerli kuru fasulyesini ve çörek otunu da böyle doğal olarak yetiştiriyor. Üzeyir Bey, Guruomari markası olarak hedefinin, ürünlerinin dünyada satışını görmek olduğunu belirtiyor.