İnsan biyolojik yapısının yanında daha ziyade ruhî tarafıyla yaşayan bir varlık.

Ağzı ve burnundan nefes alıp verse de tabir olarak “nefes alıp-vermesi” ruhi yönünün gerçek manada yaşaması ile ilgilidir. Yaptığı işten zevk alması, mutlu ve huzurlu olabilmesi için yiyecek içecekten ziyade ruhunun doyması, tatmin olması lüzumludur.

Ama bu hayatta öyleleri var ki insanın tüm enerjisini, yaşama isteğini yok ediyor. Bir kara delik gibiler; ne kadar iyi ve güzel şey varsa emip yok ediveriyorlar.

Daha nasıl anlatılabilir bilemiyorum ama onların bu dünyada yaşamalarının tek gayesi “olumsuzluk çıkarma, iyi ve güzel ne varsa yok etmek”tir.

Teşvik etmek, takdir etmek, bir şeyler üretip kadir kıymet bilmek lügatlerinde yoktur. İşleri güçleri itiraz etmek, arıza çıkarmaktır.

Yani diğer bir deyişle onların tek yapabildikleri etrafa negatif enerji yaymaktır…

Birilerinin başarılı olması, mutlu olmasına asla tahammül edemezler. Hazımsızlıkları tarif edilmez boyuttadır. Enerjinizi öylesine emerler ki eliniz ayağınız tutmaz olur, bir şeyler yapma isteğimiz tamamen ortadan kalkıverir.

Bu tiplerin olumlu bir şeyler yapmasını bir kenara bırakın kendilerine dahi en ufak bir faydaları asla dokunmaz.

Peki bu narsistler yüzünden hiç mi bir şey yapamayacak, gündelik hayatımızı sürdüremeyeceğiz?

Duygusal bakımdan yetersiz olan bu kişilerle muhatap olmak, hele hele arkadaşlık etmek kendi idam fermanınızı imzalamak demektir.

Bunlarla gücünüz yettiğince bir araya gelmemeye çalışmalısınız. En etkili yöntemlerden biri de “görmezden gelmek ve yoksaymak”tır.

İdeal olan kişileri tam olarak bulamasanız bile en azından hayata, çevresine ve insanlara olumlu bakan kişilerle irtibatlı olmaya çalışmak tek çıkar yol gibi görünüyor.

Kimsenin kalbini yarıp bakamazsınız ama edindiğiniz intibaları da ekleyerek gizli gündem sahibi, hedeflerine ulaşmak için her şeyi göze alan bu tiplerden uzak durmak her açıdan size fayda sağlar.

Ne dediğini bilmeyen, saygı, hoşgörü ve sevgi yoksunu bu tipler gibi asla olmayacağız.

Olur olmadık her şeye karşı çıkan, hakaret eden, en galiz şekilde küfreden; incir kabuğunu doldurmayacak şeyleri devleştirip içinden çıkılmaz bir hale sokan, anlayışı ve izanı sıfır tipler gibi olmayacağız.

Yaptıkları o çirkin işi o kadar mükemmel yapan en mutedil, en mülayim adamı bile dinden imandan çıkarmayı başaran, çirkefliğin en berbatına battıkları çukurda debelenirken başkalarını da aşağılara, kendi yanlarına; pisliğin içine çekme çabalarında olanlardan da uzak duracağız.

Olmayacağız kardeşim, olmayacağız. Ne yaparlarsa yapsınlar ne ederlerse etsinler onlar gibi olmayacağız.

Bizler peygamberlerin varisleri olmaya talibiz. Bizler, Allah’ın yarattığı yeryüzündeki en mükemmel varlık olmaya; Allah’ın yeryüzündeki halifesi olmaya talibiz.

Onların o ufak oyunlarına gelemez, alet olamayız.

Bizler bir Müslüman nasıl olması gerekiyorsa öyle olmaya ve öyle kalmaya mecburuz. Kabalık, hoyratlık, nobranlık, negatiflik bize göre değil.

Bizler akıl sahipleri olarak şeytanın yeryüzündeki temsilcilerinin oyunlarına gelmeyeceğiz.

Velhasıl biz asla ve asla onlar gibi olamayız, olmayacağız da. Güzellikler hep sizinle olsun…