Son günlerin yoğun ve en hararetli gündem konusu malumdur ki Rusya ile olan ilişkilerimiz. Rusya’nın hiç de dünya diplomasi geleneğine uymayan ergen tavırlı dışişleri ilişkileri karşısında Türkiye’nin kendinden emin, ne yaptığını ve ardından ne geleceğini bilen bir tavırla -en azından şimdinin zahiri bu- konuyu yürütmesi son derece gurur verici bir tablo oluşturmaktadır.

Rusya’nın müfteri tavırlar ile kendi gizli kapaklı işlerinin üstünü örtme gayreti ortaya çıkan belgelerle bir bir aşikar olmaktadır. Suriyeli iş adamının kurduğu bir şirketin Rusya’nın önde gelen enerji şirketinin taşeronluğunu yapması ve Rus Hükümetiyle yakın ilişkide bulunan Rus şirketin Rusya’nın işlerini Suriye’deki işlerinde taşeronunu kullanması hatta bu taşeron şirketin IŞİD’in gaspettiği yerlerdeki petrolleri zalim Esed rejimine satılmasında aracılık etmesi gibi orijinal ilişkilerle kurulan kirli çark ortaya çıkmıştır. Esed rejimi bu ilişkilerden anlaşıldığı üzere Rusya’nın aracılığı ile IŞİD’den petrol almaktadır. Rusya hem bu yolla gelir elde etmekte hem de açıktan destek verdiği petrol bulmakta zorlanan zalim Esed’in rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Diğer taraftan da sürekli vurduğunu iddia ettiği IŞİD’in gaspettiği petrolün satışını gerçekleştirdiği için IŞİD’i zenginleştiriyor ve daha da güçlenmesine vesile oluyor.h

Bir diğer taraftan da Halep’in kuzeyinde ve diğer muhaliflerin denetimindeki bölgelerde yerleşim alanları ve insani yardım taşıyan araçlara düzenlediği hava saldırılarıyla onlarca sivili katlediyor, binlerce madura ulaştırılmaya çalışılan yardım malzemelerini bombalıyor.

Her ne hikmetse Rusya, IŞİD’i bombaladığı halde siviller ölüyor, IŞİD’in elinde bulunan petrolü alan Türkiye (!) yaralanan sivillerin tedavilerini Türkiye’de yapmaya çalışıyor. Her ne hikmetse Esed petrol sıkıntısı çekmiyor, Rusya, Suriye topraklarına yerleştikçe yerleşiyor.

Müfteriliğin sonu yok.

Putin, Türkiye’ye tehdit üstüne tehdit yağdırıyor. Ekonomik ve siyasi yaptırımlarla tehdit ediyor. Türkiye’den gelen “hiçbir yaptırım tek taraflı değildir. Hiçbir tehdit tek taraflı işlemez” duruşunu hesap edemiyor. Türkiye bu olayla sadece Rus savaş uçağını değil aynı zamanda çok iyi kalibre edilmiş ve dikkatlice planlanmış küresel bir kavramsal yelpazeyi de vurdu. Dünya kamuoyuna karşı ikinci bir ‘one minute’ olduğu da önemli bir ayrıntı.

Tüm bunlar bir şekilde telafi edilebilir. Siyasi ve ekonomik ilişkiler düzelebilir veya düzelemez. Buradaki tek gerçek Putinin bombaladığı sivillerin arşa yükselen âhları Putin’in Rusya’sını, Esed’i ve dahi destekçileri İran’ı kendi hileleri içinde boğacaktır.