Bugüne kadar birçok mutfağı inceledim, araştırdım ve yazdım. Hemen tüm mutfaklarda ilk dikkat ettiğim husus et yemekleri olmuştur. Eğer bir mutfakta et iyi yapılıyorsa o mutfak tercih sebebimdir. Özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinin et yemeklerinin şahane yapıldığına ise sanırım hiç kimsenin kuşkusu yoktur. Ama bir mutfak var ki etin pişirilme tekniği ve lezzetiyle ile bütün övgüleri hak ediyor. Veya en azından ben öyle olduğuna inanıyorum.

İşte o bahsettiğim muhteşem mutfak, “Siirt Mutfağı” ve o sözünü ettiğim et yemeği ise “Büryan”dır. Büryan kebabı, çok lezzetli olmasının yansıra, aynı zamanda dünyanın en sağlıklı yiyeceğidir. Çünkü pişirilme yöntemi sayesinde, kuyuya konulan kuzu ve oğlaklar ateşe direk temas etmeden sadece ateşin buharında pişmektedir. Alt tarafına konulan tencereye ise etin yağı, suyu akmakta ve geriye tamamen saf sağlıklı bir et kalmaktadır. İncelemelerime göre bu şekilde et yenilmesinin herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Tabii aşırıya kaçmadan diyelim yine. Siirt yöresine ait meşhur büryan kebabını yemediyseniz, tatmadıysanız, yaşantınızda bir lezzet eksik kalmış sayılır.

Şeref Büryan

Peki, Büryan nerede iyi yapılır derseniz elbette önce Siirt’te iyi yapılıyor diyebilirsiniz, ama benim düşünceme göre; İstanbul Fatih ilçesinde “Kadınlar Pazarı’nda bulunan “Şeref Büryan ”da mükemmel yapılıyor. Saraçhanede tarihi “Bozdoğan Su Kemeri”nin hemen yanı başında yer alan Şeref Büryan’da bir taraftan keyifli ve lezzetli Büryanı afiyetle yerken bir taraftan da şanlı tarihimizin esintilerini duyup hissedebilirsiniz.

İstanbul’daki Siirt “kadınlar Pazarı” dünya gündeminde

Şeref Büryan’ın içinde bulunduğu Fatih’teki “Kadınlar Pazarı” Siirt Mutfağı kadar ülke tanıtımına da ciddi bir katkı sunmaktadır. Ünü ülkenin sınırlarını çoktan aşmış olan ve hatta Şeref Büryan’ın detaylıca anlatıldığı bir Travel programında CNN International’e çıkmış olan bir caddeden bahsediyorum. Bu cadde uluslararası bir üne de sahiptir. Yurtdışından gelen bazı gazeteciler burayı dünyanın ilk 12 caddesi arasında saymışlar.

CNN’deki haberin linki.https://edition.cnn.com/travel/article/istanbul-kebab-city-turkey/index.html

Fatih Kadınlar Pazarı Siirt yöresine ait birçok yerel ve organik ürünlerin satıldığı bir cadde, adeta küçük bir Siirt’tir burası. Fatih Saraçhane’de itfaiyenin hemen arkasında, surların dibinde, 250 metrelik ince uzun meydan; Etrafında kasaplar, balcılar, doğal bitkiciler, kuruyemişçiler ve büryan kebapçılar, şırdancılar vs. Kadınlar Pazarı’ndaki dükkânlarda büryan kebabından başka; onlarca çeşit pestil, envai çeşit bal, otlu peynir vs. gibi Siirt yöresine ait tüm lezzetleri bulabilirsiniz.

Lütfen ihmal etmeyin, Şeref ustanın büryanını, içli köftesini, bumbarını ev yapımı sarıburma tatlısını yemeye gidin. Dünya bu lezzetleri tatmak için kilometrelerce yerden geliyor. Kendi Türk yemek kültürümüzün tadına varalım.

Bugüne kadar yemeyenler kendilerine kızacak, neden daha önce gelmedik diye…