Bir süredir Avrupa’da ziyaretlerde bulunuyorum. Bu çerçevede Almanya’da da görüşmelerim oldu. Almanya’da yaklaşan seçimler nedeni ile hemen her yerde seçim afişleri ile dolu. Merkel’in seçimi yeniden kazanacağı şeklinde bir kanaat hakim.  Bana göre de kazanacak. Gerilen Almanya-Türkiye ilişkilerine gelince, birçok isim Almanya’daki seçimlerin ardından bu sert rüzgarın yumuşayacağını söylüyor. Bazı kişiler ise Almanya’nın gemileri yaktığını ve bundan sonraki süreçlerin daha da zor olacağını ifade ediyor. Türk kökenli Alman vatandaşları da bu durumdan endişeli. Sadece Almanya’da değil, bütün Avrupa’da soydaşlarımızın Türkiye-Avrupa ilişkilerinin geldiği noktadan endişeli.

Avrupa ile gerilen ilişkileri fırsata çeviren kesimleri unutmamamız gerekiyor.  Bu durumdan yararlanmak isteyen terör örgütü PKK bu günlerde bütün Avrupa’da gösteriler düzenliyor. Bu gösteriler Türk basınına yansımıyor bile. Almanya Köln’deki terör örgütü sempatizanlarının gösterileri geniş şekilde Türk basınına yansıması sonrası tepki gösterdik.

Dışişleri Bakanlığı, “Almanya’nın Köln şehrinde PKK terör örgütünün Almanya’daki uzantıları tarafından bir etkinlik düzenlenmesine ve burada terör propagandası yapılmasına izin verilmiş olmasını kınıyoruz. Tepkimiz Bakanlığa çağrılan Almanya’nın Ankara Büyükelçisi nezdinde kuvvetli şekilde ifade edilmiştir” şeklinde açıklamada bulundu.

Almanya bildiğini okuyacağa benziyor. Sadece Almanya değil, Avrupa’nın neredeyse tamamında Türkiye karşıtlığının arkasındaki lobi çalışmalarını terör örgütleri FETÖ ve PKK yapmaya çalışıyor.

Türkiye’nin AB daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakçı ile Brüksel’de görüşme fırsatı buldum. Avrupa’da terör örgütleri PKK ve FETÖ’nün etkisi konusundaki görüşlerini sorduğumda, özellikle FETÖ’nün Türkiye aleyhindeki lobicilik faaliyetlerinde başarılı olduğunu belirterek, “Zor bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte bütün enerjimizi yanlış algıları düzeltmek üzere kullanıyoruz” diyor.

AB daimi temsilcimiz Faruk Kaymakçı deneyimli bir diplomat. Brüksel’de sorunların diplomasi ile çözülmesi konusunda yoğun çaba harcıyor ve AB’nin Türkiye’den asla vaz geçemeyeceğinin altını çiziyor.  Tabi ki Türkiye’nin de menfaatinin Avrupa’da olduğunu ifade ediyor.

Türkiye terörle mücadelede önemli başarılara imza atıyor. Uluslararası gücümüz ile de Suriye’de DEAŞ ile mücadelede örnek olduk. Ancak, Amerika ve Avrupa’da daha çok diplomasi ve daha çok lobi faaliyetleri ile yanlış algılar ve gerilen ilişkilerin normale dönmesi için daha çok çaba sarf etmeliyiz.

Bana göre de Türkiye’nin yeri Avrupa’dır.

Selam ve dua ile…