Anadolu’muzun birçok gastronomi kentinde harika yöresel lezzetler üretiliyor. Olağanüstü doğaları ve zengin yemek kültürleri ile gastronominin beşiği Anadolu’daki bu kentlere özgü birbirinden güzel yöresel ürünleri tanımak ve tanıtmak lazım gelir diye düşünüyorum. Özellikle bu yerel pazarları oluşturmada kadınlar aktif rol oynuyor. Bu ürünler sosyal mecralar vasıtasıyla satılıyor ve oldukça da rağbet görüyor. Halepli bir kadın girişimcinin Gaziantep’te yerel olarak kurduğu ‘Tat Global’, kahvenin yanında iyi giden şahane lokumlar üretiyor ve ihraç ediyor. Mersin Tarsus’ta bölgenin yöresel peynir, zeytin ve diğer ürünlerini satan ‘Han Çiftlik’ de bahsettiğim yerel markalardan. Yine süt ve süt ürünleri konusunda çok iyi bir bölge olan Bursa’da hakiki tereyağı üreten ‘Aslanlar Gıda’ ve Adana Ceyhan’da yöresel içecek şalgamı kaliteli üreten ‘Naturafresh’ de Anadolu’nun yerel lezzet adreslerinden.

***
Tat Global: Gaziantep

Gastroantepfest’e gittiğimde fuar alanında Tat Global Gıda’yı kuran bir kadın girişimcinin kısa hikâyesini dinlemiştim. 1947’den beri gıda sektöründe faaliyet gösteren Suriyeli bir ailenin 3. kuşak temsilcisi Halepli Amal Shammaa, 2017 yılında Gaziantep’te lokum imalathanesini kuruyor, “İpek” ve “Kemal Ağa 1947” adıyla da 2 markası bulunuyor.

Mülteci kadınlara rol model

Suriye’de tüm malvarlığını bırakarak Gaziantep’e yerleşen Halepli Amal Shammaa, Türkiye’ye iltica eden kadınlara rol model oluyor ve onlara hayatından örnekler vererek tavsiyede bulunuyor. Shammaa hikâyesinde, uzun zaman verdiği mücadelenin ardından Gaziantep Sanayi Odası’ndan aldığı mesleki eğitim belgesiyle bir süre lokum imalathanesinde çalıştıktan sonra Birleşmiş Milletlerden aldığı hibe desteği ile Kadın Girişimci Destek Merkezi bünyesinde kendi lokum imalathanesini kurduğunu anlatıyor. Bu sayede Türkiye’de geçici koruma statüsündeki ilk kadın sanayicisi oluyor. 

Sektörün tedarikçisi konumuna geliyor

Gaziantep’te lokum, şekerleme, krokan üretimi yapan firma, son 4 yıldır Rusya, Almanya, İngiltere, Fransa, Lübnan, Kuveyt, Beyrut, Irak, Dubai gibi ülkelere de ihracat yapıyor. Mühendis kadrosu ve yenilikçi ürünleri ile Gaziantepli büyük baklava firmalarından biri de dahil olmak üzere büyük gıda zincirlerinin tercih edilen tedarik firması oluyor. Türk damak tadında kahvenin tamamlayıcı bir ürünü olan lokumun en lezzetli halini sunmak için çalışmalarına devam eden firma, inovatif ürünleriyle de göz dolduruyor. Şirket ayrıca ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, OHSAS 18001, ISO 10002, ISO 31000, ISO 22000, HACCP, HALAL FOOD ve ISO 15593 gibi sertifikalara da sahip. www.tatglobal.com.tr

***
Naturafresh Şalgam: Adana

Çukurova'ya özgü bir içecek olan şalgam suyu, turpgiller ailesine ait şalgam bitkisinin yanı sıra siyah havucun su ile karıştırılıp tuz da ilave edilmesiyle bekletilerek elde ediliyor. Hüseyin Yüksel tarafından 2006 yılında küçük bir işletme olarak kurulan Naturafresh Şalgam markası, Adana Seyhan ilçesinde kendine ait bir tesiste üretim yapıyor.

Şalgamda Konya Ereğli havuçlarını kullanıyor

Naturafresh Şalgam, müşterilerine sunmuş olduğu bu lezzeti, Konya, Ereğli’de yetişen ve şalgam üretiminde kullanılan siyah havuçlardan elde ediyor. İşletmede ürünler tamamen hijyenik ortamda temizlenip, su, tuz, maya ve bulgur unu karışımı ile doğal fermente süreleri içerisinde ev yapımı mantığı ve lezzetinde hazırlanıyor. Markanın üretim tesisinde tamamen izole edilmiş fıçılarda bulunan şalgam, iklimlendirme ile yazın 20-25 gün kışın 30-35 gün doğal fermente süreleri beklenilerek ve günlük bakımları yapılarak saklanıyor. Adana Ticaret Odası tescilli Naturafresh markası, Çukurova’ya özgü bir içecek olan şalgamın eşsiz lezzetini yaklaşık 16 yıldır üretmeye ve şalgam severlerle buluşturmaya devam ediyor.

16 ilde şalgam satıyor

Türkiye geneli, 16 il ve ilçelerde bulunan bayi ağı ile şalgam lezzetinin dağıtımını gerçekleştiren Naturafresh şalgam, Adana genelinde restoran ve yemekhane gibi yemek ile ilgili olan tüm işletmelere de ürün tedarik ediyor. Market ve çeşitli noktalara da şalgam satışı yapan Naturafresh markası, bünyesinde yer alan www.salgamshop.com sitesi üzerinden de tüm Türkiye’ye ücretsiz kargo ile gönderim sağlıyor. Ayrıca Adana da ‘Portakal Çiçeği Festivali’ ve ‘Lezzet Festivali’ gibi organizasyonlarda da yer alıyor.  

 ***
Han Çiftlik: Tarsus/Mersin

Tarsuslu 36 yaşında ve iki çocuk babası Gökhan Yıldırım, 1999 yılından bu yana Tarsus’ta hizmet veren ve babadan oğula geçen Han Çiftlik şarküterinin işletmecisidir. Bu bölgede üretilen doğal ve yerel ürünleri satmakla birlikte Türkiye’nin birçok yerinden yöresel ürünleri de dükkânında bulunduruyor. Gökhan Bey amacının, temiz ve sağlıklı bir gıda satmak ve müşterilerin doğru bir şekilde bilinçlenmesine katkı sağlamak olduğunu belirtiyor.

Lezzet ve kalite

Müşterilerin 23 yıldır severek alışveriş yaptığı ve Tarsus'un gözde şarküterilerinden biri olan Han Çiftlik’in ürünlerini ben de evimde test ettim. Gerçekten de lezzet ve kalitenin bir arada olduğunu belirtmeliyim. Yöresel, doğal ve sağlıklı onlarca ürün arasında hangisini seçeceğiniz konusunda tereddüt edebilirsiniz. Keçi deri tulum peynirini öncelikle tercih edin çünkü lezzet ve sağlık açısından çok iyi bir ürün. Kasımda Uluslararası Tarsus Festivali kapsamında kurulan Ekolojik Pazar'da da yerini alan marka, burada ünlü, ünsüz birçok ziyaretçiyi de ağırlamış. Yöresel ve sağlıklı ürünleri fuara katılanlarca da oldukça rağbet görmüş.

Yerel lezzetler

Dükkânda bölgeye özgü ürünlerden birkaçını söyleyelim. Deri tulum keçi peyniri, Mersin Mut ilçesinde koyun ve keçi sütü kullanılarak geleneksel yöntemler ile hazırlanır, keçi derisine basılır ve bölgede doğal olarak bulunan obruklarda olgunlaştırılmaya bırakılır. Tarsus Sarı Ulak Zeytini, hem sofralık hem de yağlık olarak Tarsus'un köklü tarihinde önemli bir yere sahip bir ürün. Pekmezi de yapılan keçiboynuzunun ton bazında envanteri en yüksek olan il Mersin’dir. Güneşte kurutulan çekirdeksiz üzümlerden üretilen Tarsus Gün Kurusu Üzüm Pekmezi de tam bir şifa kaynağı.

***
Aslanlar Gıda: Bursa

Aslanlar Gıda, Okan Aslan tarafından 2006 yılında Bursa’da kuruluyor. Tereyağı ve sadeyağ imalatı yapan marka aynı zamanda bölgede fason olarak üretimini yaptırdığı yöresel şarküteri ürünlerinin toptan ve perakende tedarikçiliğini de yapıyor. Bursa Kebabı veya İskender olarak da bilinen meşhur kebabın üzerine dökülen halis tereyağının da üreticisidir.

8 ayrı bölgenin sütünden tereyağı

Festival kapsamında gittiğim Bursa’da Aslanlar Gıda’nın standına da uğradım. Fuar şartlarında hemen tavada tereyağını erittik ve diğer stantlardan da bulduğumuz ekmekle de banarak lezzet testi yaptık. Gerçekten de tadı nefisti. Sonrasında İstanbul’a gönderdiği tereyağını yemeklerde de denedik sonuç yine değişmedi. Bu yağın aksine marketlerden aldığım tereyağlarında margarin kokusunu alıyorum. Aslanlar Gıda ise tereyağını sekiz ayrı bölgeden tedarik etmiş olduğu en kaliteli sütün kaymaklarını harmanlayıp geleneksel yöntemlerle herhangi bir katkı, koruyucu veya renklendirici kullanmadan imalatını gerçekleştiriyor.

Sağlıklı sadeyağ

Firma, ayrıca tuzsuz tereyağından su ve yağsız kuru maddelerin uzaklaştırılmasıyla %99 süt yağı içeren sadeyağ üretiyor. Okan Bey, bu ürünün laktoz içermediğini, kötü kolesterolü düşürdüğünü, doğal bir enerji kaynağı olduğunu, mide asidi salgı miktarını dengeleyerek sindirimi düzenlediğini, kazein içermediğini ve süt ürünlerine alerjisi olanların bile tüketebildiğini anlattı. Özellikle kalp ve şeker hastalarına da doktorlar tarafından tavsiye ediliyor. www.aslanlargidaticaret.com  sitesi ve Instagram üzerinden de satış yapan firma, Bursa'da kendi araçları ile il dışına da kargo ile hizmet veriyor.