Makedonya isim meselesi; Yunanistan için çok önemli, dünyanın geri kalanı için ise beyhude bir mevzu. 140’tan fazla ülkede “Makedonya” olarak bilinen bu küçük Balkan ülkesinin ismi, bağımsızlığını kazandığı 1991’den bu yana Yunanistan’da pek çok kişiyi rahatsız ediyor. Büyük İskender’in Makedonyalı oluşu ve Yunanlığına vurgu yapılarak bu ismin tarihsel olarak kendilerine ait olduğunu savunuyorlar. Başbakan Aleksis Çipras’ın girişimiyle başlanan, Üsküp tarafında onaylanan, Atina’da oylamaya sunulacak olan, ülkenin ismini Kuzey Makedonya olarak değiştirme anlaşmasını protesto gösterisi düzenlendi geçtiğimiz pazar günü.

PEK ÇOK CİNAYET İŞLEDİLER

Yoksulluk, işsizlik, rezalet koşullardaki hastaneler gibi konulara göz yumup, söz konusu meseleyi çok önemseyen kitleyi ise Yunan aşırı sağı temsil ediyor. Ülkenin kalbi olan Sintagma Meydanı’nda düzenlenen protestolara, bu konudaki görüşüm için yanılma umuduyla gittim; maalesef haklı çıktım. Makedonya meselesini önemseyen kitle; “halk+Yunan faşistler/aşırı sağcı unsurlar”denklemi yerine tam da beklediğim gibi, “Yunan faşistler/aşırı sağcılar+normal halk” formülü olarak pazar günü oradaydı. Yunanistan’ın en büyük 3’üncü partisi olan, yüzde 8-9 oranında oy alan Nazi partisi ırkçı Altın Şafak üyelerinin arasına daldım. Onlarla meydana doğru yürüdüm. Attıkları sloganlara eşlik eder gibi yaptım. Yanlarında bir kripto Türk’ün yürüdüğünü bilseler beni orada öldürürlerdi. Öldürme kısmında hiçbir mübalağa yok. Zira Altın Şafak üyeleri, sol görüşlü rap şarkıcısı Pavlos Fissas’ı 2013’te kalbinden bıçaklayarak öldürdüler. Pakistanlı ve Arnavut göçmenlerin cinayetlerini işleyenlerin de Altın Şafakçı olduğu ortaya çıktı. O grubun içinde dakikalarca yürüdüm, “Makedonya Yunan toprağıdır, vatan haini Çipras” türü sloganlar ve “o.ç. politikacılar” gibi küfürleri çokça işittim.

3 ANA GRUBA AYRILIYORLAR

Altın Şafak’ın temsil ettiği bu kitlenin üyeleri temel olarak 3’e ayrılıyor. Siyah giyinen, dazlak, kaslı vücutlarıyla dikkat çeken nefer kitle ilk kısım. Yaşları 15-18 yaş aralığında değişen, ortalığı karıştırmaya daha müsait olan ergen tayfa ikinci grup. “Sıradan halk” sınıfına girenler ise sonuncular. O anlarda çok ama çok korktuğumu gizlemeyeceğim… Fotoğraf çekmeyip, video kaydetmeyerek ne kadar isabetli bir karar verdiğimi, Altın Şafakçıları gazetecilere saldırıp kameralarını parçalarken görünce anladım. Bu insanlar tehlikeli. Hem de çok tehlikeli. Ülkemizde kıyası yapılabilecek herhangi bir grup yok. Tehlike saçmalarından daha da korkuncu, hiç de az değiller. Yunan solunun “Cahiller, yaşlılar oy veriyor” sanrısı ise hayalden ibaret. Bunları destekleyen okur-yazar grubu hiç de az değil. “Yunanistan’ın başkenti İstanbul’dur” sloganına aşkla eşlik edenler arasında avukatları, bürokratları görmek, durumun vahametini insanın yüzüne vuruyor.