AK Parti’de değişim rüzgârı sürüyor. İl ve ilçe başkanlıkları, belediye başkanlarında istifa süreçleri ile gündeme gelen AK Parti’de bu hafta önemli gelişmeler bekleniyor. Özellikle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in istifası ile ilgili değişik polemikler yapılsa da Gökçek’in de istifa edeceğini, parti yönetiminin kararına uyacağını söyleyebilirim.

İstifası konuşulan 3 belediye başkanının dışında da istifaların olacağını yakın zamanda göreceğiz. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en önemli özelliği milletin nabzına göre parti yönetimi ile kararlar almaktır. İstifası istenen belediye başkanları ile ilgili kamuoyu yoklamaları ve verilen raporlar bu durumu zorunlu kıldığı anlamını taşır ki, zaten bunu tüm parti teşkilatı da biliyor.

2019 seçimi için süre çok değil ve milletin talebi olan değişim de kaçınılmazdır. Esasen AK Parti’nin kaderi Türkiye’nin kaderi ile aynı olmuştur. Erdoğan’ın ‘Metal’ yorgunluk tespiti Türkiye’nin daha ileriye gitmesi için partinin tekrar iktidar olma çabasından başka bir şey değildir. Parti disiplini de genel başkanın ve dolayısı ile parti yönetiminin kararlarına saygı göstermeyi gerektirir. Tüm ‘direnecekler’ söylemleri bence boştur. Parti kararlarına her parti üyesi uymak zorundadır. Çünkü mesele kişisel değil, ülke geleceğini ilgilendirmektedir.

Bir diğer değişim beklentisi için Ankara kulisleri bu ara çok hareketli. TBMM İçtüzüğü gereği Kasım ayında TBMM Başkanlığı, TBMM Başkanlık Divanı, komisyon başkanlıkları ve grup başkanvekillikleri için seçim yapılacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, olağanüstü kongrede genel başkan seçilmesinin ardından partide başlattığı yenilenme sürecinin TBMM’deki seçimlere de yansıyacak.

TBMM Başkanlığı için seçim takvimi 12 Kasım’da başlaması planlanıyor. Parti içinde TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın devam edeceği yönündeki beklenti var. Ancak Meclis başkanı Kahraman’ın sağlık sorunları nedeni ile devam etmeyeceği de kulislerde konuşulan konular arasında.

Meclis Başkanlığı seçimi ile ilgili Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile istişare edip bir karar vereceği de konuşuluyor.

Meclis divanında yer almak için birçok milletvekilinin de kulis yaptığı Ankara’da konuşulan diğer konular arasında. AK Parti’nin 5 grup başkanvekilinin de en az 3’ünün değişebileceği beklentisi hakim.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bir konuşmasında ‘Meclis’i takip ediyorum ve grup başkanvekillerini göremiyorum’ demesi bu değişimin işareti olarak algılandı.

Başbakan Binali Yıldırım da 2 ve 3 dönemdir milletvekili olanların listesini istediği ve bu isimler konusunda Erdoğan’a sunulmak üzere çalışma yürüttüğü ifade ediliyor.

İstifası istenen başkanların istifa etmeyeceği yönündeki tüm konuşulanları çöpe atın. AK Parti’deki lidere bağlılık gereği böyle bir süreç yaşanmayacaktır. Milletin talebi doğrultusunda bir yenilenme olacak ve yenilenen bir Ak Parti 2019 seçimlerine sıkıntısız girecektir.

Selam ve dua ile…