Ekonomi, toplumsal psikoloji demektir.

Dün gece Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması sonrasında dolar adeta çakıldı. Psikolojik üstünlük “TL tarafı”na geçti.

Amerikalı uzmanlar, kariyer hayatlarında böyle bir deneyim yaşamadıklarını söylediler, “Lira’dan Büyük Geri Dönüş” manşetini attılar. 

Burası Türkiye. Her zaman sürprizlerle doludur. Zannediyorlar ki masa başında yazılan makalelerle, ajanlarının verdiği ip uçlarıyla bu halkın reflekslerini çözümleyebilecekler. Bu milletin de liderinin de potansiyelinin farkındalar fakat neler yapabileceğimizi kestiremiyorlar.

Durum böyle fakat Amerikan siyasetinin, bize olan ilgisi oldukça yoğun.

Sanırım “Biden faktörü”nü konuşmanın tam zamanı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hamleleri Biden’ın dört ayaklı çetesini bir araya getirdi.

DÖRTLÜ ÇETEDE KİMLER VAR?

Erdoğan’ın kalıcı büyüme mücadelesi çok enteresan bir tabloyu ortaya çıkardı.

Eski Türkiye olsaydı, şimdiye kadar çoktan darbe girişimleri hayata geçirilmişti bile. Bir siyasetçinin haddi miydi ki; baronların putlarına dokunsun.

CHP aklı, askerin içinden ayartılmış cuntacılar, ekonomi baronları, darbe şakşakçısı medya, bir olup çoktan ABD’nin planlarını oynamaya başlamıştı.

Fakat artık Yeni Türkiye var. Peki Biden’ın planlarını kimler hayata geçirecekti? Senaryo şöyle hayata geçirildi.

1- MUHALİF SİYASET: CHP’den açıklama geldi. Kılıçdaroğlu, TÜSİAD’ı aradığını söyledi ve yeni ekonomik modele tepki vermelerini istedi (Tıpkı eski darbe günlerinde olduğu gibi. Eski alışkanlıklar…)

2- BİR KISIM İŞ İNSANI-STK: TÜSİAD ertesi gün siyasete talimat dili kullanarak, bu modelden geri dönülmesine yönelik bildiri yayınladı ( Yine eski darbe günlerindeki gibi…)

3- FONDAŞ MEDYA: ABD fonlarıyla yayın hayatını sürdürdüğü ispatlanan kurumlar, günlerce dövizin yükselişini köpürtmek için yayınlar yaptılar ve hem CHP hem de TÜSİAD’ın söylemleriyle paralel yayın politikası izlediler.

4- SERT GÜÇ ARTIK ÖRTÜK VE İLLEGAL/PKK: Bu ekibe elbette bir de sert güç lazımdı. Asker artık yok. Peki ne olacaktı? İşte bu boşluğu, Amerikan aklı PKK ile doldurdu. Bunu nasıl anlıyoruz? TÜSİAD’ın bildirisinden bir gün sonra PKK’dan sözde açıklama geldi.

PKK elebaşı Mustafa Karasu, CHP-İP ve HDP’nin ülkedeki ekonomik gelişmeler nedeniyle sokağa çıkması gerektiğini söyledi ve tüm illerde gösteriler yapıp hükümeti devirmeleri yönünde çağrı yaptı.

PKK’nın muhalif partilere çağrı yapması, bu partiler için utanç nedeni olmalıdır. Fakat görünen tablo, legal veya illegal fark etmiyor hükümeti devirmek hedefinde birleşilmiş olduğunu gösteriyor ve ABD’nin ajandası için aynı yönde ilerlediklerini ispatlıyor.

Erdoğan’ın ekonomik vesayetle mücadelesi, Biden’ın dörtlü çetesini de açığa çıkarmış oldu.

 ERDOĞAN’IN ÜÇ HAMLESİ

Dolar bir gecede yüzde 33’ü aşan bir değer kaybı yaşadı. Lira ise değer kazandı. Peki bu noktaya nasıl gelindi? Spekülatörlerin, dış destekçilerin, vesayetçilerin topluca bir aydır köpürtmeleri sonucu gelinen dolar seviyesi bir gecede nasıl çöp oldu?

1- ERDOĞAN HALKINA SÖZ VERDİ: Cumhurbaşkanı Erdoğan, üretim ve büyüme odaklı modeli işletirken, yükselen kur ve enflasyon nedeniyle dar gelirlileri; olumsuz gelişmelere ezdirmeyeceğine dair açıklama yaptı. İlk hamle asgari ücretin beklenenin çok üstünde gerçekleştirilmesi ile oldu. Bu halkta Erdoğan’a karşı olan güveni tazeledi ve büyük memnuniyet oluşturdu.

2- TÜSİAD’A HAD BİLDİRDİ: Süreçte bazı öngörüsüz gazeteciler, Erdoğan’ın geri adım atacağını ve daha fazla dayanamayacağını söylediler. Belki de temennileri bu yöndeydi. Oysa ekmeğinin peşindeki ticaret insanları, ithalatı terk ederek ihracata odaklı üretim faaliyetleri için arayışa girmişlerdi bile. Nereden mi biliyorum? Bu yöndeki bilgim sahaya dönük. Bir kısım iş adamı yeni modele uyum sağlamak adına fabrika açmak için görüşmelere başladı. Bu durumda kim daha iyi tanıyor Erdoğan’ı? Bu gazeteciler mi, iş adamları mı?

Nitekim Erdoğan geri adım atmadı ve hadsiz çağrıya meydan okudu.

Pazar gecesi Erdoğan’ın TÜSİAD’a yönelik yüksek sesli tepkisi, geri adım atmayacağının en net ifadesiydi ve karşı hamle anlamı taşıyordu.

3- Pazartesi akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni ekonomi tedbirlerini açıkladı. Erdoğan konuştu, dolar düştü. Konuşma esnasında başlayan düşüş gece boyu devam etti. Bir milyar doların bozdurulduğu tahmin ediliyor.

Erdoğan bu hamleyle sürecin takipçisi olduğunu, modelin başarıya ulaşması için elinden gelen her şeyi yapacağını ve bu süreçte de halkını koruyacağını ispatladı. Herkes şoke oldu.

Ne diyelim?

Ekonomik vesayetle mücadele hayırlı olsun.

Halkımız muzaffer olsun. Cumhurbaşkanımız var olsun.