Geldi yine mübarek Ramazan… Gönüllerin neşesi, sofraların şenliği, akıl – kalplerin terbiyesi… Allah hayırlı şekilde tutabilmeyi, dualarınızda yer alabilmeyi, affedilenlerden olabilmeyi nasip etsin.

Biliyoruz ki Ramazan Ayı’nın bize öğrettiği birtakım durumlar var. Dünyada bu kadar aç insanın halini, onların hayatı sürekli böyle yaşadığını ve açlığın çoğu zaman işin temel noktası olduğunu fark ettirirken aynı zaman da zengin – fakir uç örneklerin ortada buluşmaları gerektiğini, din, dil, ırk, fikir, düşünce ayrılıklarının hiçbirinin “insanlık” algısını geri plana atamayacağını anlatmaya çalışır. Tabi kulak verene.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği de bu Ramazan’da bu sosyolojik ayrımı biraz olsun fark ettirip onarmak amacıyla “Bu Ramazan Sofranızda Kardeşlik Olsun” sloganından yola çıkarak ülkemizde bulunan mülteci kardeşlerimizi Ramazan sofralarına davet ediyor ve de mülteci kardeşlerimizin soflarına konuk oluyor. Dernek, mülteci kardeşlerimizi ülkemizin misafir köşesinde oturtmak yerine dünyamızın içine alıp onlara bizden biri olarak, ayrım yapmadan davranmamız gerektiğini hedefliyor.

Dernek başkanı Uğur Yıldırım, Ramazan’da nasıl ki sofralarımız şenleniyor, ailelerle Ramazan vesilesiyle buluşup hasbihaller ediyor, birlikte nimetlere şükrediyor, ezanlara kadar birlikte dua ediyorsak; bu birliktelik durumuna mülteci kardeşlerimizi de katmamız gerekiyor, diyor. Ve devam ediyor; dünya üzerinde en çok mülteci bulunduran ülke bizim ülkemiz. Onları görmezden gelemeyiz. Onlar da iftar sofrası kuruyor, onlar da bir yerlerde Ramazan’ı bekliyor, onlar da dua ediyor. Ramazan’ın asıl anlatmak istediği de bu. Birliktelik. Fakat birliktelik algısı, zaten mültecilere bağış yaptım, yemek verdim, ikram ettim ile bitmiyor; bitmemeli.

Dernek yine bu çağrılarla farkındalık uyandırmakla kalmıyor, aynı zaman da hareketle bu Ramazan’da 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde Saraçhane’de iftar düzenliyor. İftarda mülteci kardeşlerimizle halkımızı kaynaştırmayı hedefleyen Dernek, programı özellikle eğlenceli etkinliklerle besleyeceği için çocukları bekliyor.

Dernek, sadece iftar çağrısı ve iftar organizasyonuyla yetinmeyip aynı zaman da Twitter üzerinden #buramazan etiketiyle iftar sofralarınıza davet ettiğiniz ya da iftara davete gittiğiniz mülteci kardeşlerimizle paylaştığınız sofraların paylaşımlarını bekliyor. Dernek olarak normal şartlarda sosyal ağlarda yemek paylaşılmasını doğru bulmasak da bu birlikteliği uyandırmak hususuyla yoğun şekilde paylaşımlarınızı bekliyoruz.

Hadi sen de katıl bize Bu Ramazan’da; soframızda kardeşlik olsun! ?