Şüphesiz ki Müslüman âleminin heyecanla beklediği en önemli ay, mübarek Ramazan Ayıdır. Peki çocuklarımız Ramazan’ı nasıl geçirmeli?

Tutulmalı mı?

Başta şunu söylemek gerekir ki, oruç, dinimizce çocuklar ergenliğe girmeden farz değildir. Bu yüzden ergenliğe girmemiş çocuk için oruç baskısı çok manalı olmayacaktır. Fakat, din ve değerler eğitimi için ergenliğe kadar beklemek de çok geç olur. Bizim bir şekilde Müslüman çocuk yetiştirme gayretimiz varsa küçük yaştan itibaren bu değerleri öğretmemiz gerekir. Bu değerleri de zorlamadan ve sevdirerek öğretmemiz gerekiyorsa eğer birtakım farkındalıkları kazanmamız gerekir.

Model

Başta küçük çocuklar, model olarak ailesini örnek aldığı için güzel bir örnek olmamız gerekir. Ramazan ayını beklediğimiz heyecanı evimize, bedenimize, çevremize yansıtmalıyız. Ramazan ayı için “Yine geldi…” sitemkâr cümlelerin yerine çocuğun duyacağı daha heyecanlı, daha neşeli, daha olumlu cümleler kullanılmalı. Ayrıca oruç tutuyorsak eğer çocuğun yanında “çok zor açlık, suya dayanamıyorum, düzensizlik geldi –uyku çok problem- gibi -yine sitemkâr- cümlelerin kullanılmaması çok önemlidir. Çocuğun yanında şükür etmeniz, açlığınızı vs. övmeniz (ne güzel aç insanları anlıyoruz gibi) faydalı olacaktır.

Heves kırma

Ramazan geldiğinde aileler hazırlıklar içine girerler. İftar telaşı, sahur telaşı sarıverir. İftar ve sahur hazırlıklarında yardım etmek isteyen, sahura kalkmak isteyen çocukların heveslerini lütfen kırmayınız. Aksine bu hazırlıkların yapılması için onlara teşvikte bulununuz.

Korkutma

“Oruç tutmazsan günahkâr olursun, Allah yakar, herkes ayıplar vs.” gibi klişe korkutucu tavırlar sergiliyorsanız, lütfen vazgeçiniz. Bu tavırlar çocuğa derin suçluluk hissettirmenize neden olup eylemi yapmaktan kaçınma davranışına sevk edecektir.

Çocuk, oruç tutma isteğiyle geldiğinde çocuğunuzun dayanamayacağını düşünseniz bile onu olumsuzluklar göstererek tutmamaya ikna etmeyiniz. “Oruç tutmak istiyorum” diyen bir çocuğa “ama hava çok sıcak–susarsın, ama günler uzun acıkırsın, derslerden geri kalırsın” gibi yanıtlar yerine daha sağlıklı çözümler bulunuz. (Bugün tutma yarın tut, hafta sonu tut, çocuklar için dinimiz böyle haklar tanıyor– kullanalım senin için gibi.)

Saygı

Oruç tutmasa bile çocuğa Ramazan Ayında saygı öğretilmelidir. Elinde yiyeceklerle, içeceklerle rahatça dolaşmamalı gizli yemeyi tembihlemeliyiz.

Engel Değildir

Model olma davranışına atıfta bulunarak, çocuklar yanında “Ramazan Ramazan böyle yapılır mı, çalışılır mı, uğraşılır mı” gibi cümleleri kullanmanız, “Ramazan ayı geldiğinde yatan Müslümanlar” yetiştirmenize vesile olacaktır. Oysa ki Ramazan Ayı, hiçbir şeye engel değildir. Hayatın devam etmesi, rutin işlerin işlemesi gerekir. Öbür türlü Ramazan’ın asıl amaçlarından olan “empati” kavramının gelişmesi de sağlıklı olmayacaktır.

Tekne

Küçük yaştaki çocuklar için yarım gün olan halk tabiriyle tekne orucu tutulabilir. Daha büyüdükçe de bu tekne orucu tam gün olup birkaç günlük aralarla tutulmaya devam edilebilir. Sonrasında tam oruç tutulmaya adım atmak daha kolay olacaktır…