Güvenilir Ürün Platformu (GÜP), Elif Aşlamacı Attepe koordinasyonunda yürüttüğü “Üreten Yöre Üreten Türkiye” projesinin ikinci fazını Eskişehir’den başlattı. Eskişehir Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen organizasyon, Tarım ve Ticaret bakanlıkları, TBMM Tarım Komisyonu, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Sanayi Odası, İstanbul PERDER, Gıda Perakendecileri Derneği, TÜRES ve TURYİD gibi önemli kurumların desteğiyle gerçekleşti.
Etkinlikte söz alan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, yerel üreticilere desteğin süreceğini ve belediyeye ait üretici marketlerin tüm kooperatiflere açık olduğunu duyurdu. ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, kadın kooperatiflerinin güçlenmesinin toplumsal kalkınmada kritik rol oynadığını ifade etti. GÜP Başkanı Celal Toprak, projenin amacının, yerel üretimi destekleyerek ihracat potansiyelini artırmak ve özellikle kadın girişimcilerin ekonomiye katkısına destek vermek olduğunu vurguladı. E-ticaretin üreticiler için büyük bir fırsat sunduğuna dikkati çeken Hepsiburada Kıdemli Kurumsal İletişim Müdürü Ömer Ertüm ise platformlarının üreticilere sağladığı destekle yüksek ciroya ulaştıklarını belirtti.
Projeye katılan bazı firmalar
Kutay Gıda
Suat Ordu ve oğlu Kutay'ın işletmeciliğinde, Nasrettin Hoca'nın memleketi Akşehir'de kurulan Kutay Gıda, Sultandağları ile Akşehir Gölü arasındaki verimli topraklarda üretim yapıyor. Aronya, ihraçlık Napolyon, Regina, Royal King kiraz, aroması yüksek vişne, Green Smith elma, Birton-Mürdüm erik ve tüysüz eşme ayva yetiştiren firma, seralarında da ihracata yönelik iyi tarım uygulamalarıyla domates ve salatalık üretimi de yapıyor. Kutay Gıda ayrıca ürünlerini; meyve suyu, kurutmalık ve sirke yapımı gibi çeşitli şekillerde değerlendiriyor.
2024 yılının kasım ayında Kutay Novek adıyla şirketleşen, dürüstlüğü ilke edinen, "Tüketmediğimiz ürünün ticaretini yapmayız" anlayışıyla hareket eden firma, her şeyin doğal ve şeffaf olmasını, insanı ve doğayı korumayı hedefliyor. Firma, bu şirketleşme ile birlikte, doğal ve sağlıklı ürünlerini daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyor.
Nesibe Hatun Doğal Yaşam Köyü
Nesibe Yavuz, reklam sektöründeki kariyerini sağlık sorunları nedeniyle bırakıp babaannesinin doğal ürünlerinden ilham alarak sağlıklı bir yaşam arayışına girer. Yavuz, torununun sebzeleri sevmemesi üzerine özel şifalı erişte, kuskus ve tarhana üretimine başlar. Nesibe Hanım bu girişimi, "Neden herkes faydalanmasın?" düşüncesiyle büyütür ve Kaymaz Yayla Doğal Yaşam Köyü'nde doğal ürünler üreten bir ekosistem oluşturur.
Sağlıklı yaşam kaygısı taşıyan insanlara kaliteli ürünler sunmayı hedefleyen Nesibe Hanım, bu süreçte, doğal yaşam ve üretim kültürünü yaşatmayı, gelecek nesillere aktarmayı ve üretimle birlikte şifa bulmayı önemser. Başlangıçta tek bir kişiyle başlayan bu yolculuk, zamanla yüzlerce kişiye ulaşır. Nesibe Yavuz, beton ve demir yığınları arasında sıkışan insanları doğayla buluşturmayı amaçlar; sevdiklerinin sağlığı için üretir. Onun için üretilen her şey hayata tat, cana can katmak içindir.
Mahmudiye Kadın Kooperatifi
Sabriye Elbistan başkanlığındaki bu kooperatif, Mahmudiye'nin kalbinde, kadınların dayanışmasıyla yeşeren bir umut ışığı oluyor. Kooperatif, geleneksel üretimi, modern sürdürülebilirlik anlayışıyla harmanlayarak atıl kalan değerlere yeniden hayat veriyor. Karpuz pekmezi bu mucizelerinden biri. Osmanlı'dan miras kalan bu lezzet, Mahmudiye'de kadınların ellerinde yeniden doğuyor. Karpuzun sadece içi değil; kabuğu, çekirdeği gibi her zerresi değerleniyor.
Kooperatif, ekonomik hayata katılımını desteklediği kadınların, sürdürülebilir bir geleceğin mimarları olmalarını sağlıyor. İsrafın olmadığı bu üretimde, karpuz kabukları reçele, turşuya dönüşüyor; çekirdekler öğütülüp un oluyor. Doğanın sunduğu her nimet en verimli şekilde kullanılıyor. Karpuz pekmeziyle başlayan bu yolculuk, kaz ve ördek yumurtalı erişte üretimiyle, at malzemeleri yapımıyla ve konaklama merkezi projeleriyle devam ediyor.
Yasin Gurme
Eskişehir'de 1960 yılında doğan "Meşhur Yasin Sucukları", şimdi üçüncü kuşak olarak, dedelerinden aldıkları mirası titizlikle koruyup gelecek nesillere aktarmak için çalışıyor. Geleneksel tarifleri bozmadan, butik üretim anlayışıyla, en yüksek kalite standartlarında ürünler üretiyorlar. Artizan lezzetler olarak sunulan "Garny" meze ürünleri, "Food Nook" markası altında, roll ve sandviçlerde de kullanılıyor.
Doğallıktan ve sağlıktan ödün vermeden, hiçbir kimyasal koruyucu ve katkı maddesi kullanmadan üretim yapılıyor. Dana etinden yapılan doğal fermente sucuk, geleneksel pastırma ve kavurma, salam, sosis, roast beef ve füme et çeşitleri öne çıkan ürünler arasında yer alıyor. Saf kremadan üretilen tereyağı ve çeşitli peynirlerle de sofralar zenginleşiyor. Türkiye'de bir ilk olan pastırma reçeli, sucuk reçeli ve füme et reçeli, gurur kaynakları arasında yer alıyor.
Karbulut Kuruyemiş
1985’te yolculuğuna başlayan marka, 2000 yılına gelindiğinde ise kaplamalı ürünleri tüketiciyle buluşturan son teknoloji bir tesis ile bölgenin en önemli çikolata üreticilerinden biri hâline geliyor. Hayatın her alanındaki mükemmellik arayışını ulusal kültürle özleştirmeye önem veren marka, kaliteli çikolatanın sadece bir şehrin veya bir ülkenin tekelinde olmadığını; daha iyisinin bu topraklarda yapılabileceğini göstermek istiyor.
Bufi markası adı altında benzersiz çikolatalar üreten markanın temel amacı, lezzet ve kalitenin yanında katkısız, doğal ürünler sunmak. Farklı çikolata kalıpları, modern ambalajlar ve şık paketlemelerle “yenilikçiliği” bir standart olarak benimseyen Karbulut, kaliteden taviz vermeden büyümeye, 2018 yılında başlayan yeni mağazacılık konseptiyle de bölge insanının beğenisini kazanmaya devam ediyor.
Kadın Üretici Ürün Satış Noktası
Proje, 2019 yılının temmuz ayında Eskişehir Tepebaşı Belediyesi'nin desteğiyle hayata geçiyor. Kırsal mahallelerde kendi ürünlerini yetiştiren kadınların emeklerini değerlendirmek, onlara destek olmak amacıyla kurulan bu nokta, haftanın üç günü Eskişehirlilerle buluşuyor. Yaklaşık 50 üretici kadın, burada kendi elleriyle yetiştirdikleri yerel ürünleri doğrudan tüketiciye sunma imkânı buluyor. Satış noktasında; kadınların emeklerinin değerlenmesi, ürünlerin sergilenip satılması, bahçelerde ata tohumlarından üretilen ürünlerin satış noktasına ulaşması sağlanıyor. Bu proje, Eskişehir'e bir umut ışığı oluyor.
Doğuş Pastanesi
Feride Aktaş’ın mutfağından doğan lezzetlerin ünü zamanla yayılır. Feride Hanım aslında gıda sektörünün içindedir zaten. Aile toptancıdır ve Feride Hanım, bu işin değerini bilerek sürekli kendini geliştirir. 2009 yılında Doğuş Pastanesi doğar. İlk başlarda zorluklar olsa da Feride Hanım vazgeçmez ve bugünkü duruma gelir. Temizlik, kalite ve lezzet ilkelerinden taviz verilmeyen mekânın mutfağı müşterilere de açılır. Herkes, o lezzetli ürünlerin nasıl ortaya çıktığını görür. Zamanla Doğuş Pastanesi büyür. Feride Hanım, etrafına topladığı kadınları birer usta yapar; ahilik geleneğini yaşatarak onlara sadece yemek yapmayı değil, ahlaklı ve saygılı bireyler olmayı da öğretir.
Ceres Gurme
Yasemin Şurabatır ve Şeyma Karamık’ın Nisan 2024'te kurduğu Freeze Dry şirketi, sağlıklı ve doğal gıdaya erişimi kolaylaştırma misyonuyla yola çıkıyor. Ceres'in (Roma mitolojisinde tarım tanrıçası) bereketi temsil etmesinden ilham alan şirket, dondurarak kurutma yöntemiyle besin değerlerini koruyarak glütensiz ve vegan ürünler sunuyor. Amaç, doğadan sofraya en doğal ve sağlıklı ürünleri ulaştırmak ve sağlıklı yaşam tarzını benimseyenlere geniş bir yelpaze sunmak. Ürünler, taze ve kaliteli olanlardan özenle seçiliyor. Dondurarak kurutma yöntemi sayesinde besinlerin %97'si korunuyor ve koruyucu katkı maddelerine gerek kalmıyor. Ürünler, direkt tüketim, gıda endüstrisi ve içecek endüstrisinde kullanıma uygun.