Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu'nun “Kendini Arayan Şehir” isimli kitabı raflardaki yerini aldı. Köseoğlu, başında bulunduğu TYB aracılığıyla Konya'nın kültür-sanat faaliyetlerine mührünü vuran bir isim. Bu anlamda hem tecrübesi hem de yılların getirdiği birikimi, yazılmayı bekliyordu. Bunun güzide örneklerinden biri olan “Kendini Arayan Şehir” titiz kalem işçiliğiyle dikkat çekiyor. Çizgi Yayınevi tarafından prestij kitap formatında renkli basılıp okurlara sunulan eser üç bölümden oluşuyor. Kitabın Gökte Yapılan Şehirler bölümünde Kudüs, Konya, Şam, Şanlıurfa ve Bursa'dan bahseden yazar, Umran Şehirler bölümünde de Üsküp, Kütahya, Aksaray, Tokat, Amasya, Balıkesir şehirlerine yer veriyor. Şehirden Uzakta Şehre Yakın adlı son bölümde ise İznik, Tuz Gölü ve Konya’nın Ereğli ilçelerinden bahsediliyor. Tanpınar'ın izinden giden kitapta şehirlerin ruhu, medeniyetin yansımaları, tarih ve gelenek bilinci öne çıkıyor.

 “Dünya Romanının Serüveni”

Necip Tosun, edebiyatımızın çalışkan isimleri arasında yer alıyor. Değerli yazarımızın geçtiğimiz aylarda Büyükada’da adeta kampa girerek kaleme aldığı son çalışması, “Dünya Romanının Serüveni” ismiyle Ketebe Yayınlarından çıktı. Necip Tosun bu yeni kitabında, dünya romanının serüvenini ele alıyor ve roman okuruna kılavuzluk etmeyi amaçlıyor. Bizde “Kanon” meselesi 90’lardan bugüne tartışılıyor. Özellikle Harf İnkılabı'nın getirdiği inkıtayı aşmak için yazarlarımız yoğun çaba gösteriyor. Necip Tosun’un bu çalışması yerli bakış açısına yaslanan yeni bir “Kanon” önerisini de bünyesinde barındırıyor. “Dünya Romanının Serüveni” Cervantes ile başlayıp Mo Yan’a kadar gelen ve bütün bir dünyaya yayılan roman birikimini yansıtmayı amaçlayan, özenle seçilmiş, kapsamlı bir külliyat; her zevke, beğeniye ve estetik anlayışa seslenecek bir roman kütüphanesi vadediyor. Bir başka deyişle; tüm dünyayı, tüm coğrafyaları, dilleri, biçimleri içine alacak roman örnekleri bu incelemede bir araya getiriliyor. Temsil gücü yüksek, dünya insanlarının, olayların, durumların romanda görünümlerini izleyeceğimiz bütünlüklü bir fotoğraf sunuyor.

“Bunu Bana Öğretmediniz”

Şair Hüseyin Akın son dönemde art arda yayımladığı deneme kitaplarıyla da dikkat çekiyor. Akın’ın deneme üslubuna aşina olanlar bilir ki yazar ironiyi, kelime oyunlarını, meselelere tersinden bakmayı sever. Kitaplarının ismi bile tek başına mesaj vermeye yeterlidir. Yazar bu kitabında da okurlara sarsıcı sorular sormaya devam ediyor. Evin, okulun ve caminin dışarıya açılan kapısı neresi ve rahatlıkla onayladıkları bir çevresi var mıdır? Ev ve işi birinci ve ikinci mekân olarak tanımlayan Akın, bunların dışında kalan her yeri üçüncü mekân olarak tanımlıyor. Üçüncü mekân, çocuk ve gençlerin eğitimi dışarıdan aldıkları ilk mekânlar. Eğitimin başladığı ilk yer ev. Peki, çevre etkisini nasıl sağlamalı ve nasıl yönetmeli? Kendisi de bir eğitimci olan Akın, insanın yaşamı boyunca süren eğitimi dert edinmiş bir şair. Kendi yaşamından yola çıkarak sorduğu sorulara kendi tecrübeleri, aile yaşamı, okul hayatı ve günlük işlerinden bulduğu; yani sahici hayattan, samimi, sıcak, gerçek yanıtları kitabında bizlerle paylaşıyor.

“Temenni Mektupları”

Şair ve yazar Mahmut Gazi Şimşek’in elli yılın verimlerinden oluşan şiirleri kitaplaştı. Mehmet Akif ve Ali Ulvi Kurucu’yu hatırlatan, hecenin güçlü sesiyle kaleme alınmış şiirlerin derlendiği “Temenni Mektupları” adlı eser modern insana yitirdiği medeniyet değerlerini hatırlatıyor. Yıllarca Anadolu’nun bin yıllık medeniyet değerlerine duyarlı bir gençliğin ihyası için çabalayan şair, toplumun bütün kesimlerinde kendini gösteren ahlaki çöküşe kayıtsız kalmıyor. Yazdığı şiirlerle ak kâğıda, bir milletin kendi öz değerleri üzerinden yeniden ayağa kalkabileceğini anlatan ve küllerinden yeniden doğmanın umudunu taşıyan mısralar düşürüyor. Modern toplumun kültür emperyalizmine maruz kaldığı bir dönemde ne yana gideceğini kestiremeyen gençlere istikamet çizen şiirlerde, 7'den 70'e herkese hitap eden sade bir üslup göze çarpıyor. KDY Yayınlarından çıkan eseri özellikle edebiyat öğretmenlerine ve hece şiirine ilgi duyan okurlara tavsiye ediyorum