Kumar oynamanın bir kabahat olarak Kabahatler Kanunu'nda düzenlenmesinin yanı sıra, Türk Ceza Kanunu’nun 228. maddesinde düzenlenen, kumar oynanması için yer ve imkân sağlama eylemi suç olarak düzenlenmiş ve ceza yaptırımı altına alınmıştır.

Kabahatler Kanunu’nun 34. maddesinde düzenlenen kumar; “Kumar oynayan kişiye, bin Türk Lirası idarî para cezası verilir. Ayrıca, kumardan elde edilen gelire el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir. Bu kabahat dolayısıyla idari para cezasına ve el koymaya kolluk görevlileri, mülkiyetin kamuya geçirilmesine mülkî amir karar verir.” şeklinde kabahat yaptırımı olarak düzenlenmiş ve idari para cezası yaptırımı altına alınmıştır.

Ceza Kanununun uygulanmasında kumar, kazanç amacıyla icra edilen ve kâr ve zararın talihe bağlı olduğu oyunlardır. Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama eylemi ise Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak yaptırım altına alınmış, anılan düzenlemede ise;

“Kumar oynanması için yer ve imkân sağlayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve iki yüz günden aşağı olmamak üzere adlî para cezası ile cezalandırılır. Çocukların kumar oynaması için yer ve imkân sağlanması halinde, verilecek ceza bir katı oranında artırılır. Suçun bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlenmesi halinde üç yıldan beş yıla kadar hapis ve bin günden on bin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. Suçun bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu suçtan dolayı, tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.” şeklinde fiil yaptırıma tabi tutulmuştur.

Madde hükmünde de belirtildiği üzere kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suçu; kumar oynatma suçu, kumar oynanması için yer sağlama ve kumar oynanması için imkân sağlama suçu olmak üzere işlenebilir.

Bu suç bakımından yapılan düzenlemede, kumarın sosyal anlamda büyük tehlike oluşturması ve ortaya çıkabilecek zararları önlenmeye çalışılmıştır. Anılan madde de çocukların kumar oynaması için yer veya başka surette imkân sağlanması hali, kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suçunun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli hali olarak düzenlenmiş, çocukların kumar oynaması için yer ve imkân sağlanması halinde verilen ceza artırılmıştır.

Bir de şu hususa değinmekte fayda var ki, internet üzerinden kumar siteleri aracılığı ile ya da telefonlarda olan kumar uygulamaları üzerinden kumar oynatma suçunun işlenmesi durumunda, “kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suçu”ndan daha ağır ceza yaptırımına tabi tutulmuş ve kişiye bu eylem nedeniyle, üç yıldan beş yıla kadar hapis ve bin günden on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılması hükme bağlanmıştır.

Kumar oyununun kazanç kastı ile yapılması ve oyun sonucunda elde edilen kâr ve zararın şansa bağlı olması hali bu suça vücut verir. Ancak kazanç elde etme amacı olmadan, arkadaşlar ya da aile arasında oyun oynama kastı ile yapılan yer ve imkân sağlama eylemi, kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suçunu oluşturmaz.