Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Libya ziyareti, Türkiye'nin Libya'daki aktif rolünü ve Doğu Akdeniz'deki millî çıkarlarını koruma konusundaki kararlılığını gösteriyor.

2011'den beri istikrar arayan Libya, siyasi ve askerî kutuplaşma ile karşı karşıyadır. Bu durum, halk tabanlı demokrasiyi engellemiş ve ülkeyi kaos ortamına sürüklemiştir.

Bakan Fidan'ın ziyareti, Türkiye'nin Libya'daki tüm taraflarla diyalog kurmaya açık olduğunu ve ulusal uzlaşının sağlanmasına katkıda bulunmaya hazır olduğunu gösteriyor. Ziyaret sırasında Fidan, Ulusal Birlik Hükûmeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Muhammed Miftah Takala, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ve Libya Merkez Bankası Başkanı Sıddık el-Kebir ile görüştü.

Bingazi Konsolosluğu'nun yeniden açılması, Türkiye'nin Libya'nın doğusundaki varlığını güçlendirme ve Doğu ile Batı arasındaki uzlaşmaya katkıda bulunma çabalarının bir göstergesidir. Bu adım, Türkiye'nin, Libya'nın tüm bölgeleriyle eşit ilişkilere önem verdiğini ve ülkenin bütünlüğü için çalıştığını gösteriyor.

Türkiye'nin Libya'daki istikrar arayışı, Doğu Akdeniz'deki millî çıkarlarını korumaya yönelik çabalarla da bağlantılıdır. Mavi Vatan doktrini kapsamında uygulamaya alınan politikalar, Türkiye'yi Libya'daki siyasi sürece dahil olma noktasına getirmiştir. 2019 yılında UMH ile imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması ve Güvenlik ve Askeri İşbirliği Anlaşması ve 2022 yılında imzalanan Türkiye-Libya hidrokarbon anlaşması, Türkiye'nin Akdeniz jeopolitiğinde söz sahibi olmasını sağlamıştır.

Bakan Fidan'ın ziyareti, Türkiye'nin Libya'daki aktif rolünü ve Doğu Akdeniz'deki millî çıkarlarını koruma konusundaki kararlılığını gösteriyor. Türkiye, Libya'da kalıcı bir barış ve istikrarın sağlanması için tüm taraflarla iş birliğine hazır olduğunu açıkça ifade etmiştir.