1. Kemal’in CHP’ye miras bıraktığı İş Bankası hisseleri gündemde kalmaya devam edecek. Başkan Erdoğan bu işin peşini bırakmayacak. Ben bu tartışmada gözden kaçan bölüme dikkatinizi çekmek istiyorum.

Tartışmanın temeli şu; Hintli Müslümanlar, Kurtuluş Savaşı’nda halkımıza destek olmak için para toplayıp göndermişlerdi. Hilafetin merkezi Anadolu gayrimüslim işgalinden kurtulsun, kazanılacak zaferde bizim de hissemiz olsun istemişlerdi. Savaş kazanılmış, Hintli Müslümanların artan parasıyla bir de banka kurulmuştu.

Bir milyon sermayeli bankanın 250 bin lirası M. Kemal tarafından verilmiştir. Bu para M. Kemal’in şahsına ait parası değil, Hintli Müslümanlar’ın milletimize gönderdiği paradır. Bu paranın karşılığı olarak da M. Kemal’e bankanın %28.09 hissesi verilmiştir. Zaferden hisse bekleyen Hintli Müslümanlar’ın artan parası bankada %28.09 hisseye dönüşmüş oldu… 

1. Kemal de ölüm döşeğinde bu hisselerini CHP’ye bıraktığını vasiyet etmiştir. Günlerdir süren ve daha aylarca sürecek tartışmanın özeti budur…

***

Cevabını bulmamız gereken soru şudur: “M. Kemal, bu mirasını hangi CHP’ye bırakmıştır?”

Kendi kurduğu, Türkiye’nin ilk partisi, ülkeyi 27 yıl tek başına yöneten CHP’ye mi; yoksa 68 yıldır seçim kazanamayan, milletin güvenmediği, ülkeyi yönetme görevi vermediği CHP’ye mi miras bıraktı? Ya da M. Kemal’in resmini banknotlardan kaldıran İnönü’nün CHP’sine mi bırakmıştır?

Kemal’in başında bulunduğu CHP’ye bırakma ihtimali var mı? Bu miras, vatan hainleriyle, polis/asker katilleriyle seçimde ittifak yapan, gönül ilişkisi içinde olan Kemal’in CHP’sine bırakılmış olamaz. “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diyenlere “it sürüleri” diyen partiyle her seçim ittifak yapan CHP’ye mi bırakıldı bu miras?

1. Kemal, İş Bankası hisselerini kendi kurduğu CHP’ye bırakmıştır. Türkiye’yi bölmek isteyenlerle seçim ittifakı yapan CHP’ye değil. Bugünkü CHP, M. Kemal’in miras bıraktığı CHP değildir. Bunda dolayı bu vasiyet sadece hukuk normlarıyla değerlendirilemez. Ahlak, vicdan ve M. Kemal’in hatırasına olan saygı normları dikkate alınarak; bugünkü CHP mirastan men edilmelidir…

***

Gösterdiği üstün çabayla çok kısa sürede SSK’yı batırmayı başaran Kemal beye, Baykal ödül olarak İş Bankası Yönetim Kurulu üyeliği vermiştir. İş Bankası yönetimine 4 isim koyma hakkı bulunan CHP’de bu isimler bizzat genel başkan tarafından belirleniyor.

Bu isimler maalesef keyfi ve ulufe dağıtma mantığıyla belirleniyor. “Liyakat” kelimesini dilinden düşürmeyen Kemal Bey, İş Bankası’na isim atarken nedense “liyakate” hiç dikkat etme gereği duymuyor.

CHP’nin İş Bankası yönetimine soktuğu bazı isimleri bilginize sunayım ki, ne demek istediğim daha iyi anlaşılsın. İş Bankası Yönetim Kurulu CHP’nin arka bahçesi gibi kullanılıyor. Mehmet Moğultay’ın oğlu Ulaş Moğultay, Bayram Meral’in oğlu Kemal Meral; CHP’nin ağır topları Adnan Keskin, Ali Topuz, Mustafa Özyürek, Enis Tütüncü, Cevdet Selvi, Ali Sözen, Mustafa Timisi, Bülent Tanla, İsmet Atalay…

Kemal beyin yeni yönetimdeki kontenjanları da CHP’de milletvekilliği yapmış Murat Karayalçın, Müslim Sarı, Rahmi Aşkın Türeli. Bankacılık ve finans dünyasıyla hiçbir ilgisi olmayan bu isimlerin hangi “liyakat” kriterine uyduğu açıklansın da tüm kamuoyu öğrensin…

İş Bankası’ndan CHP’ye tek kuruş gitmiyormuş. Bırakın o zaman Hazine’ye devredilsin ve devletin kasasına her yıl milyarlarca lira girsin!

Çözüm mü? Referandum yapılsın. “İş Bankası hisseleri milletin mi, CHP’nin mi” halk karar versin. Demokrasi ve millet iradesine gitmeye var mısın Bay Kemal?