Bir dönemin yükselen trendi Snapchat'in hikâye formatıydı. Tüm sosyal platformlara, hatta LinkedIn ve Twitter'a bile bir ara benzer format eklendi. Şimdiyse yükselen trend TikTok'un kısa videoları.

TikTok, kendine has eğlenceli içerik formatıyla kitleleri kendisine çekti ve rakip platformlar bundan etkilendi. YouTube Shorts, Instagram Reels ile TikTok'un izinden gitti. Bugün Facebook’a bile kısa video formatı Reels geldiğini görüyoruz.

Yükselen trend ne ise o yöne gitmek, daha net ifadeyle rakipten fikir çalarak ayakta kalmaya çalışmak normalleşti. Ancak kullanıcılar artık bu durumdan feci halde rahatsız. Instagram’ın TikTok’laşmaya başlaması, özellikle fotoğraf için bu platformu kullananları rahatsız ediyor.

Nitekim geçtiğimiz günlerde başlatılan ve kısa süre içerisinde 140 bini aşkın imza toplanan “Instagram’ı yeniden Instagram yap” kampanyası, bu tepkilerin artık organize bir hâl aldığını gösteriyor. Bu kampanyaya pek çok ünlünün de katılması, tepkilerin ciddi olduğunu kanıtı adeta.

Instagram kullanıcılarını rahatsız eden başka bir uygulama ise, takip etmedikleri hesapların zaman akışında gösterilmesi. Sadece takip ettiği hesapların gönderilerini görmek isteyen kullanıcı, daha fazla kâr uğruna başvurulan bu uygulamadan memnun değil.

Instagram CEO'su Adam Mosseri, tepkilere karşı savunma geliştirmeye çalışsa da sadece atılacak adımları biraz geciktirmekten ibaret yapılan. Mosseri, fotoğrafları desteklemeye devam edeceklerini belirtirken, videoyu öne çıkarmaktan geri adım atacaklarına dair bir emare görülmüyor.

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, son üç aylık dönemde kullanıcıların Reels izlemek için ayırdığı zamanın yüzde 30 arttığını söylüyor. Algoritmanın zaman akışımıza düşürdüğü ve bu şekilde dayattığı bu içerikler kaçınılmaz olarak izleniyor.

İngiltere’nin telekomünikasyon rekabet otoritesi olan Ofcom tarafından yapılan araştırma, gençlerin haber almak için TikTok’u kullandığını ortaya koyuyor. 2020 ile 2022 arasında ülkede en hızlı büyüyen haber kaynağının TikTok olması rakip şirketler için bir alarm sayılabilir.

Nüfusun yüzde 7’sine karşılık gelen 3,9 milyon İngiliz yetişkin TikTok’u haber almak için kullandığını söylüyor. Bu oran 2020’de yüzde 1 idi. Bu ve benzeri araştırmalar, TikTok’a giden kullanıcıları elde tutmak için yeni hamleler yapmaya zorluyor sosyal platformları.

TikTok’taki kullanıcı davranışına baktığımızda, gençlik haber tüketiminde konvansiyonel medyadan daha çok arkadaşlarının, daha net ifadeyle bireysel kullanıcılarının içeriklerine ilgi gösteriyor.

Buna rağmen, konvansiyonel medya işin peşini bırakacak değil tabii ki. Sky News, Daily Mail ve Washington Post gibi haber kuruluşlarının TikTok’ta yatırımlarını hızlandırdığını ve bu platforma özel kısa video haberlerle kullanıcıları yakalamaya çalıştığını görüyoruz.

Medya, kullanıcı neredeyse orada şube açmak zorunda. O nedenle sevsek de sevmesek de medya açısından TikTok’laşma kaçınılmaz gözüküyor.