Uydu telefonları, telekom şebekesinin kapsama alanı içerisinde olunmadığı yerlerde kullanılan çözümler. Bu cihazlar, askerî ya da sivil amaçlı kullanım senaryolarında başarılı performans sunuyor. Askerî operasyonlarda, denizcilikte, dağcılıkta, şantiyelerde bu teknolojiden yararlanılıyor.

İletişimi uydudan gerçekleştirmek hem ses hem mesaj hem de internet erişimine gökyüzünü gördüğünüz her yerde sahip olmanız anlamına geliyor. Uydu iletişim terminaline bağlı bilgisayarlarla çöl ortasında ya da kutuplarda bile internet ağına bağlanabilir ve dünyadan kopmazsınız.

Uydu iletişimi için hem özel cihazlara sahip olmanız hem de bu iletişim hizmetini veren şirketlere büyük meblağlar ödeyerek abone olmanız gerekiyor. Özetle, uydu telefonu ve uydu telefonu üzerinden internet erişimi, şu an herkesin ulaşabileceği bir hizmet değil.

Bu noktada beni heyecanlandıran ve gelecek için umutlandıran bir gelişme yaşanıyor şu günlerde. O da akıllı telefon üreticileri ile uydu şirketlerinin yeni bir çözüm için çalışıyor olması. Artık günlük hayatta kullandığımız cep telefonları da uydudan haberleşme sağlayabilecek.

Şimdilik gördüğümüz çözümler, klasik uydu terminalleri kadar etkin olmasa da gelecekte iyi bir noktaya varabileceğimize ve uydu dahil tüm iletişim ihtiyaçlarımızı akıllı telefonlarla yapabileceğimize inanıyorum.

Apple’ın iPhone 14 serisini tanıtmaya hazırlandığı günlerde, uydudan iletişim desteği verileceği haberleri sızmaya başlamıştı. Apple bu hizmeti duyurmadan kısa süre önce, Çin merkezli Huawei şirketi Mate-50 model telefonlarda uydu iletişim desteği vereceğini açıklayarak, bu alanda ilk oldu.

Huawei’nin bu servisi, Çin'in Beidou uydu ağına bağlanarak çalışıyor. Kullanıcı mobil iletişim şebekesinin erişilmez olduğu olağanüstü hallerde, bulunduğu konumu bildirebiliyor ve mesaj gönderebiliyor. Bu da acil durumlarda hayat kurtarabilecek bir imkân.

Çinlilerin öne geçme hamlesi sonrası, Apple da telefonlarında uydu desteği vermeye başladığını açıkladı. Şirketin Acil SOS adıyla sunduğu uydu çözümü Huawei’de olduğu gibi acil durumlarda yerel çağrı merkezine konum ve mesaj iletiyor.

Acil SOS servisi olağanüstü durumlarda önceden belirlediğiniz Acil Durum Kişileri’ne de mesaj iletiyor. Apple’ın uydudan acil iletişim çözümü ilk iki yıl için ücretsiz sunulurken, iki yıl sonra abonelik gerektiriyor.

Cep telefonlarına uydudan iletişim desteğini geniş kitlelere yayacak en önemli gelişmeyse, Google’ın Android işletim sistemlerine bu özelliği ekleyeceğinin duyurulması oldu. Çünkü dünya genelindeki akıllı telefonların yüzde 70’ten fazlası, Android işletim sistemi üzerinde çalışıyor.

Şimdilik konum bildirmek ve acil durum mesajı iletmekten ibaret gözüken akıllı telefonlarda uydu iletişimi, mobil operatörler ve uydu operatörlerinin iş birliğiyle daha da genişleyecek. Starlink başta olmak üzere uydudan internet hizmeti veren şirketlerin mobil iletişime girmesiyle, gökyüzünü gördüğünüz her yerde erişilebilir olduğunuz yeni bir dönem başlayacak.