Son zamanlarda gastronomi ve gıda alanında güzel gelişmelere şahit oluyoruz. İllerde yapılan gastronomi festivalleri, Anadolu’daki illerin İstanbul’daki etkinlikleri ve en önemlisi de sağlıklı ve lezzetli ürün üreten Türk gıda markalarının uluslararası başarılarını ekonomimiz açısından oldukça memnuniyet verici gelişmeler olarak görüyorum. Eylül ayının ortasında muhteşem bir Gaziantep festivali yaşadıktan sonra ayağımın tozuyla Bursa festivaline gidip onu da köşeme taşımıştım. Geçen hafta ise Türkiye’nin en büyük içecek üretme kapasitesine sahip Oğuz Holding’in fabrikasını gezdim. Perşembe günü de Türkiye’de bir ilk olarak yapılan ‘Uluslararası Ceviz Konferansına katıldım. Aynı günün akşamı Hacı Bozanoğulları’nda BAKTAD, 2 Ekim'de Eminönü’nde yapacağı etkinliği anlattı. Sultanlar Holding bünyesinde yer alan Kenton markası da Türkiye’de ürettiği sağlıklı ürünlerini benim de katıldığım Maslak MSA’da uygulamalı bir şekilde gösterdi.

Uluslararası Ceviz Konferansı

Yerli ceviz üretimini artırmak amacıyla 1 milyon dikili ağaçla yola çıkan Ceviz Üreticileri Derneği, ‘Türkiye’nin Cevizi, Türkiye’nin Geleceği 1. Ceviz Konferansı’ adıyla Türkiye’nin bu alandaki ilk konferansını düzenledi. Dünyada ve Türkiye’de ceviz ekonomisi, iklim değişikliğinin verim üzerindeki etkileri, verimli ceviz yetiştiriciliği ve cevizde markalaşma gibi konular konuşuldu.

Ülkemizde 20-30 bin hektar ceviz yatırımı gerekiyor

Türkiye İş Bankası ana sponsorluğunda gerçekleşen konferansa, CÜD eş başkanları Ömer Ergüder ile Hakkı Akhan, İş Bankasından Kerem Akıner, sektörün uzman isimleri, akademisyenler, dernek üyeleri, Ceviz Danışmanı Federico Lopez Larrinaga, Armando Guastella (Bain&Company) ve Alessandro Annibali (New Factor) katıldı. Açılışta Ergüder, “Yerli cevizin önemine dikkat çekmek ve yerli ceviz üreticilerinin karşılaştığı sorunları dile getirmek adına Türkiye’de daha önce yapılmamış olanı yaparak, alanında uzman yerli ve uluslararası çok değerli konukların yer aldığı bu konferansı düzenlediğimiz için gurur duyuyoruz. Ülkemizde tükettiğimiz cevizin maalesef üçte ikisini ithal ediyoruz. 20 - 30 bin hektar daha yatırım yapılması gerekiyor” dedi. Akhan ise “Tüm ceviz üreticileri bir araya gelsek, bilgimizi, bildiklerimizi paylaşsak, tehditleri önden görebilsek, sorunlarımızı bir arada çözsek diye düşündük ve iki yıl önce Ceviz Üreticileri Derneğini kurduk” dedi. Kerem Akıner ve Cem Rodoslu da birer konuşma yaptı. Konferansta yapılan paneller, gazeteci İrfan Donat, Eda Erçal, WWF Türkiye’den Dilek Bil ile Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Ayşegül Toker moderatörlüklerinde gerçekleşti.

Baklavacılarla Hacı Bozan Oğulları’ndaydık.  

Bir grup gazeteci ile Hacı Bozan Oğullarının Bahçelievler’deki yerinde BAKTAD üyeleri ile bir araya geldik. Yazılarımı yakından takip edenler baklava sektörüyle çok ilgili olduğumu bilirler. Baktad’ın toplantısına 20 yıldır başkanlığını yapan Baklavacı Mehmet Yıldırım Bey’in yanı sıra üyelerden Murat Bozanoğlu, Orhan Aydın, Haşim Fıstıkçıoğlu ve Ramazan Çoşkun da katıldı.

Açıklamadan önemli başlıklar

  • Eminönü'nde Baklava Festivali ve Altın Oklava Baklava Yarışması,
  • Fıstıktaki anormal fiyat yükselişini baklavacılar durdurdu.
  • Fıstıklar stokçunun elinde kaldı, kazanan üretici oldu.
  • Baklava ihracatı 30 milyon dolara koşuyor.
  • Araziye değil üretime teşvik verilmeli.
  • Okullara baklava dersi geliyor.

BAKTAD’ın açıklamasından sonra fıstık fiyatları durdu

Geçtiğimiz aylarda fıstık fiyatlarındaki spekülatif yükselişe ilişkin ürünlerde fıstık kullanmama çağrısı yaptıklarını söyleyen Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, bu çağrıdan sonra artışın durduğunu ve fiyatlar tam geri gelmese de tüccarın yeni ürünü yüksek fiyatlardan aldığını ve en azından kazananın üretici olduğunu söyledi. Türkiye'de baklava üretiminin giderek arttığını anlatan ve ihracatın da 30 milyon dolara ulaştığını belirten Yıldırım, “Araziye değil üretime teşvik verilse ne kadar üretim olduğu ortaya çıkar. Böylece çiftçi daha fazla üretim yapmaya çalışır” dedi. Bakanlık ile görüşüp pilot meslek liseleri belirleyeceklerini ve buralarda baklava ustalığı için eğitim verileceğini söyleyen Yıldırım, aynı zamanda staj ve iş garantisi de sunacaklarını dile getirdi. Dernek desteğiyle en son 2019 yılında yapılan ve pandemi nedeniyle 2 yıl ara verilen Baklava Festivali geçen Pazar günü Eminönü’nde tekrar yapıldı. Burada 40 çeşit baklava sergilendi, 40 baklava ustası arasındaki yarışmadan sonra halka 2 ton baklava dağıtıldı.

Oğuz Holding 2023 hedefi “4 milyar TL ciro”

Bünyesinde Juss, Black Bruin, Sarıyer Gazoz gibi markaları bulunduran Türkiye’nin yüzde yüz yerli ve mil değeri Oğuz Holding, 1997 yılında kurulmasına rağmen kısa sürede Türkiye’nin en büyük kapasiteli içecek firması hâline geliyor. 2023 hedefini ise pazar payını ikiye katlayarak 4 milyar TL ciro olarak belirlemiş.

Sakarya fabrika ziyareti

Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Oğuz ve CEO’su Enes Örer beylerin davetleri üzerine Sakarya’daki fabrikayı gezme imkânı elde ettim. Son derece modern makine parkuru olan Fabrikayı gezerken ülkemde böyle firmaların varlığı ile gurur duydum. 103 ülkeye ihracatı da olan, biri yapım aşamasında, Türkiye genelinde 5 fabrika ile hizmet veren holding, en son “En İnovatif Şirket” ödülü de almış. Genelde pek meyve suyu ve enerji içeceği tüketmeyen biri olarak geziden sonra bu huyumdan vazgeçme kararı aldım. Çünkü hem güvenilir ve sağlıklı hem de lezzetliydi. Fabrika ziyaretinin ardından Sakarya‘da meşhur Köfteci İsmail’de ıslama köfte yedik. Akşam da Sakarya Maşukiye’de muhteşem bir doğası olan Aileena Hotel’de hem akşam yemeği yedik hem de konakladık.  

Saatte 100 ton üretim

Holding CEO’su Ömer Örer; “En önemli prensibimiz gıdanın bütün sürecini yönetebileceğimiz işlere girmek. Dış kaynak kullanmıyoruz. Şu an mevcut 5 fabrikamız bulunuyor. Soğuk ve alkolsüz tüm içecek ürünlerini tüm gramaj ve ambalajlarda üretme becerisine, know-how bilgisine, tecrübesine ve son teknoloji hatlarla donanmış tesislere sahibiz. Saatte 100 ton içecek üretme kapasitemiz var. Meyve suyu bahçelerimiz var. Adana ve Sakarya’daki fabrikalarımızda meyve suyu, enerji içeceği ve limonata üretiyoruz. Adana’da püre fabrikamız, Konya’da soğuk kahve sütü için kurduğumuz çiftliğimiz var. Lojistiği de kendi araç filomuzla sağlıyoruz. Bu sayede hem rekabet avantajı elde ediyoruz hem de kendi ürünlerimizin kalitesini yine kendimiz belirleyebiliyoruz. 100’ün üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Ağırlıklı olarak Orta Doğu pazarına, Asya, Balkanlar, Afrika, Avrupa ve Amerika dahil globalde her lokasyona ihracatımız bulunuyor.” dedi.

Kenton Türkiye

Lezzetin, tazeliğin ve doğallığın bir arada sunulduğu ürünleriyle bilinen Kenton markası, temelleri 1945 yılında atılan ve %100 yerli sermaye ile kurulan Sultanlar Holding bünyesinde yer alıyor.

Türkiye’de ilk paketli ürünler

Kenton, Türkiye’nin ilk paketli kabartma tozu ve şekerli vanilin üretimini yıllardır gururla yapan köklü bir markadır. 70’lerin sonunda, Türkiye’nin Toz Tatlı ve Pişirme Yardımcıları kategorilerinde ilk küresel markası olma vizyonuyla yola çıkan Kenton, bugün tatlı ve pasta yapımında kullanılan tüm malzemeleri çatısında barındıran bir marka hâline geliyor. 9 farklı kategoride, 200’ü aşkın ürün çeşidiyle hizmet veren ve 60’a yakın ülkede milyonlarca eve ulaşan Marka, daha az şekerli pudingleri, kemiklerin korunmasına ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan D vitaminli gibi çok sayıda ürünü ile fark oluşturmaya devam ediyor. Bu ürünleri bende mutfağa girip bizzat test ettim ve gerçekten lezzetli buldum.