Daha evvel bir yazımda “Bizi kitap kurtaracak” demiştim. Yine öyle, hep öyleydi ve hep öyle olacak. Zira bir kitap değil bazen bir cümle ve hatta bir kelime bile insanın hayatını değiştirir. Eğer gerçek manada bir okuyucuysanız okuduklarınızın hayatınızı etkilememesi ya da sizi silkelememesi çok da mümkün değil bence. Ha, böyle olmuyorsa kitabı değil de sadece harfleri okuyorsunuz demektir.

Bizler “kitap” etrafında kurulmuş bir medeniyetin çocuklarıyız. Bizim için medeniyet okumakla başlar. Zira aldığımız ilk mukaddes emir budur. Günümüzün okuyucusuna böyle bir misyon yükleyerek işi zorlaştırmak istemem ama “okumak” denen hâlin sadece kitap okumakla sınırlı olduğuna inananlardan değilim ben.

Okumak bir fiil değil sadece; bir hâl. Yani yaşamanın kendi içinde olan, o olmazsa bir şeylerin eksik olduğu bir hâl. Allah bizlere “oku” derken demek istediğinin sadece “kitap okumak” olmadığını anlamayan kimse yoktur sanırım. Ama neyi okuyacağımızla ilgili de herkesin kafasında binbir cevap var. Bilmiyoruz ve bu bir problem. Ama bilmediğimizi de bilmiyoruz ve bu çok daha büyük bir problem.

Bir okur olarak bazı kitapları okurken bazen kendimden geçiyorum. Öylesine söylemiyorum bu “kendinden geçme” işini. Gerçekten bazen elime aldığım bir kitabı okurken zamandan ve mekândan sıyrılıp kitabın içinde bir yerlerde ve bir zamanda buluyorum kendimi. “Okuyorum” demek az kalıyor böyle bir hâle, baya baya yaşıyorum kitabın içinde.

Bu benim iyi okur olduğumdan değil yazanın iyi yazdığından oluyor bunu da biliyorum. Ama işte böyle kitapları ve böyle yazanları bulmak o kadar da kolay olmuyor ve böyle yazanların da kahir ekseri öyle her an her yerde bir şeyler paylaşıp da meydanlarda dolaşmıyorlar. Kıymetli olan her şeyde olduğu gibi bulmak için aramak gerekiyor ve hep olduğu gibi kıymetleri öyle çok da bilinmiyor.

Güzel bir cümle var hatırımda “Ehl-i hünerin kadrini bilmek de hünerdir” diye. Şimdi kadrini bilmiş ve bildirmiş olmak için kitaba kıymetin verildiği bir yerden bahsetmeliyim; Tatvan’dan. Bu hafta Tatvan’da bir kitap fuarı düzenlendi. Hem ilk defa düzenlenen bir fuar bu. Herhangi bir yerde kitaba kıymet verilmişse bundan bahsetmek boynumuzun borcu. Bu hafta ben de oradaydım. Sağ olsunlar davet ettiler. Açık söylemek gerekirse beklentimin çok üstünde ve muazzam bir organizasyon yapmış Tatvan Belediyesi. Kitaba kıymet vermenin, yazara kıymet vermenin, okura kıymet vermenin ve kitap ile kurulan bu medeniyete kıymet vermenin en güzel örneklerinden birini göstermişler. Hayran kaldım. Ve mademki “Ehl-i hünerin kadrini bilmek de hünerdir” denmiştir. Bu güzellik için Tatvan Belediye Başkanımız Mehmet Emin Geylani Bey’e teşekkür ederim. Tatvan’ın kitapla anılması ne güzel.